Bild på en tjej och hennes pojkvän som kramas och skrattar - Libresse

Du kanske har haft sexualkunskap i skolan, pratat med kompisar om ”vem har gjort det?” och fått en föreläsning om vikten av preventivmedel (tack, föräldrarna). Men oavsett om du har haft sex eller inte så vet du att sex handlar om mycket mer än blommor och bin. Nu ska vi prata om att lära känna sin kropp, oskuld och sexualitet.

GIF på en tjej som biter sig i läppen - Libresse

Varför är jag kåt?

Det känns vanligtvis ganska bra – från fjärilar i magen när du upptäcker någon snygg, till den mycket djupare lusten och längtan du får när du tänker på att komma nära en annan person.

Är min slida normal?

Mus, kussimurra, snippa, framstjärt eller puppilura – precis som det finns oändliga smeknamn för slidor finns det oändliga sätt som de kan se ut på. Halva befolkningen har en och det är den mest intima delen av vår kropp. Det gör det överraskande att endast 56 % av kvinnorna i en undersökning kunde hitta slidan (se nedan) på ett diagram.  

Det finns många anledningar till varför slidor är viktiga (sex, njutning och att skaffa barn är de självklara). Låt inte din slida vara något främmande. Lär dig hur den ser ut, luktar och känns.

När du lärt känna din slida i sitt vardagstillstånd kan du berätta om något ändras med den. En annan lukt i vissa faser av din menscykel är vanligtvis normalt, men om den blir starkare eller om du får ett utslag så är det lämpligt att besöka läkare för att kolla om allt är bra. Det kan låta pinsamt, men påminn dig själv om att läkare ser kroppar varje dag så att kika på dina intima delar kommer vara helt normalt för dem. 

Är det normalt för tonårsflickor att onanera?

Ja! Även om det inte talas om det så mycket som när killar gör det. Det här har mycket att göra med tabu och den gammalmodiga idén att tjejer inte får lika starka sexuella känslor som killar. 

Onani (eller pulla/klittra/rulla bäret) är ett utmärkt sätt att lära känna sin kropp. Och när du har kommit på vad du gillar så kan du ge dig själv exakt vad du vill ha när det gäller sexuell tillfredsställelse. Att lära sig det är en ganska stor insikt. 

Att upptäcka det du tycker om på egen hand kommer att förbättra dina erfarenheter med en annan person, så sätt igång och utforska. Saker som att smeka dina bröstvårtor eller kittla knävecken (ja, till och med örsnibbarna kan vara sexiga) ger dig ofta oväntat sköna känslor. 


GIF på en tjej som utforskar sin kropp under sängens lakan - Libresse

Kan alla få orgasm?

Ja. Men om du inte har kommit än, ska du inte känna att du gör något fel. Det viktigaste är att du försöker ha det skönt, vad du än gör. Att lära sig hur man kan komma kan ta tid, övning och tålamod.

Se det som att lära känna din kropp (och de saker du gillar), ungefär som när man lär sig ett instrument. Att lära sig ett helt stycke på en gång är omöjligt. 

Och om du är med någon annan, ska du aldrig känna dig pressad att få orgasm bara för att de ska känna sig nöjda. Känn inte heller att du är den som måste ge orgasmen – ni ska båda njuta av sex. Så om det inte händer för dig ska du inte fejka. 

Bild på en tjej och hennes pojkvän som har sex i sängen - Libresse

Vad är rätt ålder för att förlora min oskuld?

Helt enkelt när du är redo. Det skulle vara till hjälp om vi alla föddes med en manual som berättade när vi skulle göra alla livets stora saker. 

Men precis som med allt som inte har en uppenbart ”rätt” tid, handlar det mest om av vad du känner när du väl gör det (och vem du gör det med). Vänner kan påverka mycket. Om alla har sex och inte du har det så är det lätt att känna sig utanför. Men ge dig aldrig in på något som du inte är redo för. 

Fråga dig själv: Vill jag göra det, eller bara få det överstökat? Känner jag mig bekväm med den här personen? Respekterar han eller hon mig? Och är jag redo att ha en väldigt intim upplevelse med någon annan? Om du har svårt att svara på de frågorna är du antagligen inte helt redo för att ha sex. 

Det finns många andra saker, inklusive oralsex, som kan kännas underbart med en partner, så se inte samlag som det stora och viktiga. Och kom ihåg att sexuellt överförda infektioner (STI) fortfarande kan spridas, så använd skydd.

Bild på två tjejkompisar som kramas och skrattar utomhus - Libresse

Jag gillar ibland tjejer

Att försöka lista ut vem du gillar kan göra dig alldeles knäpp. 

Kanske vet du redan säkert, men antagligen inte. Den goda nyheten är att ingen ber dig att säga vad du föredrar och hålla fast vid det för all framtid. Särskilt när så många saker i kropp och själ förändras och så snabbt. 

Att prata med andra människor, dela med dig av dina känslor och höra om deras erfarenheter hjälper dig att komma på vem du är, vad du vill och vilka grejer du gillar.  Ju mer du gör det, desto mer tränar du på att vara ärlig mot dig själv och inte försöka behaga andra jämt.

Bild på ett kärlekshjärta där det står ”nej betyder nej” - Libresse

Jag vill säga nej, men jag tror att jag kommer låta förolämpande.

”Nej” är inte någon förolämpning. ”Nej” finns där så att vi kan fatta beslut som är rätt för oss. ”Nej” är inte alltid ett dåligt ord heller för det hjälper oss att skapa bra gränser för oss själva och våra kroppar. 
 
När det gäller sex (eller något annat för den delen) kan ett ”nej” vara svårare att säga – och att få höra – än ett ”ja”. Men dina och andras ”nej” måste alltid respekteras. Det spelar ingen roll om det har varit ett ”ja” förut. Det spelar ingen roll om någon ändrar sig och ”ja” plötsligt blir ”nej”. Nej betyder nej. 
 
Det kan hjälpa till att öva på att säga ”nej” till saker i spegeln, så om du hamnar i en knepig situation så är du van att säga det högt. Det bör kännas naturligt att säga när du har sagt det flera gånger.
 
Och om någon säger ”nej” till dig så ska du försöka att inte ta det för hårt (vi vet hur det lilla ordet kan kännas lika smärtsamt som ett knytnävslag i magen). Alla borde ha självförtroende nog att vara ärliga. Ett ”nej” kan betyda att den du är med inte är redo att göra någon grej som du är redo för. Det betyder inte att de ratar dig som person. 

Närhet kräver övning

Även om du har känt någon ett tag kan det vara svårt att göra intima saker tillsammans. Det är inte bara den nakna biten som kan kännas obekväm. Vardagliga saker som att äta eller träna framför en person som vi gillar kan få oss att känna oss ängsliga. 
 
Men för att ha de mest meningsfulla relationerna med andra människor måste vi vara oss själva. Att dansa med någon du gillar eller sitta bredvid dem eller ringa dem och prata kan ibland hjälpa dig att öva upp din tillförsikt och göra dig mer bekväm i varje situation. Om du tar det första steget kanske du blir förvånad över vilket självförtroende som du har inom dig.

Hur skyddar jag mig när jag har sex?

Det bästa sexet är säkert sex. Innan du har sex, har du funderat på om du känner dig bekväm och redo? Och har du funderat på den bästa preventivmetoden, så du kan undvika sexuellt överförbara infektioner (STI) eller oönskade graviditeter? Sådana saker betyder att du tänker på din hälsa och ditt mentala välbefinnande. 
 
Vad du än vill försöka är det viktigaste att kunna tala om det med den person som du planerar att ha sex med. Det finns inget rätt eller fel sätt att ha sex på, men om du inte kan ha en ärlig diskussion om det skydd som du tänker använda så är det nog inte rätt person för dig. 
 
Det finns mottagningar som är till bara för unga personer där du kan diskutera alla möjliga problem med förhållanden och den lämpligaste preventivmetoden för dig – prova att googla var närmaste mottagning ligger.  Och självklart är de råd som en förälder, moster, syster eller mer erfaren vän kan ge dig oslagbara. 

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer