Allt färre skaffar barn

En gång i tiden var våra livmödrar bara avsedda som små bon för bebisar. Livet följde ett linjärt mönster: gifta sig, flytta ihop, skaffa barn. Men så är det inte längre. Idag väljer allt fler bort föräldraskapet [1]. Självklart finns det många människor som fortfarande skaffar barn men det är inte längre en självklar del av livet för alla.

Till och med min mamma får mig att känna mig skyldig för att jag inte vill ha barn

Att leva utan barn – stigmat

Oavsett vilken anledning man har att inte skaffa barn är det ett val som alla ska kunna göra utan rädsla över att bli dömda av omgivningen. Men det finns fortfarande ett stigma och många gånger möts de av förvirring och misstro.

Som en kvinna uttryckte det: ”Några vänner tror att min katt är ett substitut för att jag inte skaffat barn – de talar till och med om den som min ’pälsbebis’. Jag älskar min katt, men det är allt hon är för mig.”

Framförallt kvinnor kallas själviska eller ytliga, omogna eller olyckliga och får höra att de kommer att känna sig ofullständiga utan barn. Eller så får de höra att de kommer att ändra sig när de hittar rätt partner. Det är inte förvånande att sex av tio av dem som väljer att inte få barn känner sig missförstådda av samhället [2].

Alla har olika anledningar

Förr i tiden förväntades alla kvinnor skaffa barn, nu för tiden är det istället ett personligt val. Många tror att det handlar om kostnaden, den fysiska påverkan eller utmaningen att uppfostra barn. Men det finns många anledningar till att någon beslutar sig för att leva livet utan barn.

För en av kvinnorna vi talat med tog del lång tid att inse att hon inte ville ha barn. ”Från början ville jag först få igång min karriär, sedan handlade det om att köpa ett hus. Det tog mig år att erkänna att det aldrig skulle bli rätt tid att skaffa barn eftersom en bebis inte är något jag verkligen vill ha.”

Jag antog att jag skulle vilja ha barn när jag kom upp i trettioårsåldern – alla talade om en ”biologisk klocka”, men det kändes aldrig verkligt för mig.

Ouppnåeliga idéer om att vara den perfekta föräldern kan vara avskräckande för vissa, medan andra kanske inte känner att de har lust eller behov av att bli förälder. För vissa handlar det om önskan att vara helt oberoende och fria att leva hur de vill [3]. Ytterligare en anledning kan vara oron över den miljöpåverkan det innebär att skaffa barn.

Vill du dela med dig av din berättelse om valet att vara barnfri? Berätta för oss, och andra, genom att använda hashtaggen #wombstories

En seriefigur från livmoderberättelser i en båt på en flod står inför ett val och väljer alternativet ”jag vill inte ha barn”

Inga barn? Inga problem!

Vissa människor vill jättegärna ha barn, medan andra vet att det definitivt inte är något för dem. Och det är okej! Våra kroppar och liv tillhör oss själva, så det är upp till var och en att bestämma vilken väg man vill ta. Ett liv utan barn är precis lika fullt av glädje som ett liv med barn. Varje val och levnadssätt är meningsfullt och viktigt.

Hela produktsortimentet

Upptäck hela sortimentet av Libresse-produkter