En kvinna föder, håller en nyfödd bebis i famnen efter att ha fött i vatten

Så du ska snart genomgå en förlossning?!

Att bli förälder är en mycket speciell upplevelse, full av spänning och lycka. Men för det mesta också lite stressande och skrämmande – särskilt om du är den som bär barnet, och än mer i dessa tider.

Din kropp förändras, känslorna ändras – vilket är förståeligt eftersom du förbereder dig för att föda under en global pandemi. Allt detta (och mer!) samtidigt som du vet att ditt liv kommer att förändras för alltid. Det är lätt att förstå att detta kan vara skrämmande. 

Trots att kraven på social distansering innebär nya utmaningar kan du fortfarande ha en positiv födsel. Det är fortfarande dina val som ligger till grund för förlossningen.

Du är som tur är heller inte ensam. Alla som går igenom en graviditet och förlossning kommer att uppleva många av samma förändringar och känslor.

Din kropp förändras under graviditeten

De uppenbara förändringarna av kroppen under graviditeten är svåra att missa - magen kommer ofrånkomligen att växa. Men det finns mycket som händer även bakom kulisserna. Från ögonblicket du blir med barn kommer din livmoder, vagina och vulva att börja förbereda sig på att föda ditt barn. 

Många kvinnor upptäcker att deras blygdläppar ändrar färg och storlek under graviditeten. Andra upplever att storleken på deras vulva förändras. Detta är ett av kroppens alla sätt att förbereda sig för förlossningen och alltså helt naturligt och normalt.

Om du föder vaginalt kan även andra förändringar förekomma. Det låter kanske konstigt, men din kropp är utformad för att föda och vulvan har skapats för att kunna sträckas ut. Att förda barn innebär smärta, så är det -  men kroppen kommer vara väl förberedd. Trots det så är sprickor under förlossningen tyvärr fortfarande mycket vanligt. En mamma berättade i vårt projekt #wombstories: ”Det är som en lugn trädgård full av vackra blommor som plötsligt förändras för alltid”. Om du spricker – eller får en episiotomi (när man gör ett snitt för att begränsa skadan från naturliga sprickor) – kan du behöva sy, vilket kan förändra hur din vulva ser ut och hur du upplever sex när det väl är dags för det. 

Det är inte helt ovanligt med både smärta och torrhet när man försöker ha sex. Vänta tills du känner dig helt redo och lyssna på din kropp. Man ska aldrig ha ont när man har sex! Är du torr men sugen så kan glidmedel vara en extra kompis i sängen. Tänk också på att sex inte nödvändigtvis behöver vara vaginalt och penetrerande - det finns massor med annat kul att hitta på! 

Många som har fött barn upplever också att deras bäckenbotten blir svagare, vilket kan påverka deras kontinens, det kan bli lite lättare att kissa på sig helt enkelt.  Det är faktiskt så att en vaginal förlossning fördubblar eller tredubblar risken för stressinkontinens [1].

En kvinna håller en nyfödd bebis

Var snäll mot din kropp efter förlossning

Samhället sätter mycket press på att man ska ”komma igen” efter födseln. En mamma som fött barn berättade för oss: ”Jag var omringad av kostråd och träningstips, det kändes som om jag hade en massa förväntningar på min kropp”.

Men som varje nybliven förälder kan berätta för dig är det en löjlig förväntan att du bara ska ”komma igen” efter födseln. Din kropp har gjort ett otroligt arbete med att bära och föda ditt barn och nu behöver den tid att läka och hitta tillbaka till sig själv igen, eller till sitt nya jag.

Efter min graviditet hade jag en utstående mage – någon frågade mig faktiskt om jag var gravid, vilket naturligtvis gjorde mig upprörd.

Med tiden kommer din kropp att återhämta sig och förändras igen. Den kommer inte att bli exakt så som den var innan graviditeten utan förändras till ett nytt normalt för dig. Detta kan innebära att din vulva ser annorlunda ut. Eller att den känns annorlunda. Eller något helt annat. Alla dessa förändringar är del av att föda barn, något som trots allt också troligen kommer förändra vem du är och hur du ser världen på ett djupare plan. 

Så även om du kanske känner lite press på dig att se ut på ett visst sätt efter födseln så kom ihåg att du har skapat ett barn. Ingeting kommer bli som förut. Nu är det din tid att ta hand om dig själv och vårda din kropp och omfamna alla de förändringar som är resultatet av det lilla livet du skapat. 

En mamma sa till oss: ”Att vara mamma är någonting fantastiskt, vi bör inte se på våra bristningar som något vi ’får leva med’ utan som något vi har förtjänat.”

Vi kunde inte ha sagt det bättre!

Om du har en berättelse om en födsel som du vill dela med dig av, kan du hjälpa oss att bryta stigmat genom att dela din upplevelse under hashtaggen #wombstories 

[Källor]

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472678/

Hela produktsortimentet

Upptäck hela sortimentet av Libresse-produkter