Global V Taboo Tracker, rubrik

GVTT-rapporten

Libresse Global V Taboo Tracker är ett pågående projekt där fokus ligger på att få en bättre förståelse om tabun som omger livmödrar, mens och vulvor. Kunskap är grunden till all form av förändring.

Varför det är viktigt att prata om tabun

Innan vi kan bryta tabun så måste vi förstå dem. Vi behöver känna till hur långt vi har kommit och vad som återstår att göra. GVTT bidrar till att kartlägga globala tabun kring den V-formade zonen, hur dessa tabun skiljer sig mellan män och kvinnor och vilka utmaningar och möjligheter vi har i arbetet för att bryta tabun.

Vår första GVTT-rapport identifierade ett antal teman om smärta, njutning, moderskap, åldrande och klimakteriet.

42%
42 % av alla kvinnor upplever att de anses gamla när de hamnar i klimakteriet
47%
Nästan hälften av både män och kvinnor tycker det är äckligt med sex under mensen
1 av 6
1 av 6 tycker att man inte ska klaga över smärtan man upplever när man har mens
1. Trosor med synliga flytningar som visar 1/3 representativa uppgifter 1/3 av män och kvinnor anser att flytningar är motbjudande. 2. Binda från Libresse till hälften färgad röd. Bildtext: nästan hälften av alla kvinnor har aldrig pratat om mens eller sina intima kroppsdelar med sin partner. 3. Handritad kvinna som håller upp 42 %. Bildtext: 42 % av alla kvinnor anser att när en kvinna kommer in i klimakteriet ses hon som gammal.

Läs GVTT-rapporten här.  


Har du erfarenheter från något som tas upp i vår GVTT-rapport? Om det så gäller att utsättas för mens-skam, fördomar kring klimakteriet, press att skaffa barn - eller om du tycker det saknas ett samtal om njutning och kvinnors rätt till den, att du fått din mensvärk förminskad eller på något annat sätt upplevt att livet med livmoder är lång från enkelt. Då vill vi att du hör av dig. Du kan dela dina tankar och erfarenheter med andras #wombstories och bli ännu en röst som hörs!