En bild på en kvinna som sover med en Cour V-binda från Libresse

Få koll på underlivets droppar

Här har vi samlat lite gott och blandat från underlivets lotteri som flytningar, mellanblödningar (även känt som spotting), svett och kissdroppar. Kanske är du nyfiken på hur flytningarna förändras under menscykeln, om dina flytningar är normala eller om kroppen försöker berätta något för dig?

Test: Hitta ditt ultimata trosskydd!

Tycker du det är svårt att välja trosskydd? Svara på fem snabba frågor och få reda på vilket som är ditt ultimata trosskydd.

Flytningar

Vad är flytningar?
Flytningar är en slags vätska som normalt finns i slidan och håller slemhinnorna i den fuktiga och rena så att slidan skyddas mot infektioner. De kan jämföras med saliv i munnen. Flytningar förändras under menscykelns gång – från att vara genomskinliga och glatta till att tendera vara klibbiga och vita ju närmare mensen kommer.

Är mina flytningar normala?
Vita, genomskinliga, lätt ljusgula eller ljusbruna flytningar som luktar lite syrligt är helt normala och ett tecken på att kroppen fungerar som den ska! Om flytningarna ändrar färg och blir gröna, mörkgula, bruna, gryniga eller om de börjar lukta illa så kan det vara ett tecken på infektion eller könssjukdom. Kontakta din vårdcentral, gynekolog, ungdomsmottagning eller skolsköterska om det inte går över av sig självt efter några dagar.

Flytningar är helt normalt och ett tecken på att slidan mår som den ska! Besväras du av flytningarna kan du testa att använda trosskydd. Libresse trosskydd med Cour-V™-teknologi är tunna och absorberar både fukt och lukt. Självklart är de dermatologiskt testade och utan parfym.

Tvätta underlivet på ett skonsamt sätt
Kom ihåg att flytningar är en självrengörande funktion som slidan har, du bör därför inte tvätta dig inne i slidan. Överdriven tvättning, starkt parfymerade produkter eller vanlig duschtvål kan störa underlivets naturliga bakteriebalans och leda till onormala flytningar, svampinfektioner eller bakteriell vaginos. Vill du tvätta underlivet funkar ljummet vatten fint, eller en mild intimtvätt anpassad för det känsliga underlivet.

Hur förändras flytningarna under menscykeln?

När vi inte har mens är flytningarna ofta vita, vitgula eller ogenomskinliga. När det är dags för ägglossning blir flytningarna genomskinliga, glatta, sega och rikliga. Då börjar kroppen göra sig redo för eventuella spermier som kanske kommer på besök. Precis innan mensen gör entré kan flytningarna se lätt brunaktiga eller ljusrosa ut eftersom små mängder mens kommer med i flytningen. Efter mensen kan små rester av blod färga flytningen lite ljusbrun.

Du missar väl inte våra trosskydd med Cour-V™-teknologi?

Håll dig skyddad hela dagen med Cour-V™-teknologin som följer kroppens rörelser för en bekväm passform och fräsch känsla hela dagen.

Spotting (mellanblödningar)

Din mens kanske kommer och går enligt din kropps tidtabell, men spotting (mellanblödningar) kan ibland förvirra oss.

Mellanblödningar är blödningar som inträffar mellan mensen. Dessa blödningar kan variera i färg, från brunaktiga till röda eller en rosa blandning av flytningar och blod. 

Det är vanligt att uppleva lite blödning några dagar precis före eller efter mens. Även under ägglossningen kan det förekomma lätt blödning. Hormonförändringar kan vara en orsak, som kan bero på att du börjar med eller byter preventivmedel, är gravid eller på G in i klimakteriet. I de flesta fall är detta normalt och inte ett tecken på något fel. För att känna dig säker på att du får precis det skydd du behöver kan Libresse superabsorberande trosskydd vara ett av dina ess i vardagen!

Mellanblödningar kan också bero på en annan infektion i underlivet. Är du sexuellt aktiv och har haft oskyddat sex kan mellanblödningar vara ett tecken på könssjukdom. Cellförändringar på livmodertappen kan också orsaka sådana blödningar, därför är gynekologisk cellprovtagning viktigt. Om du är osäker på ditt blödningsmönster bör du rådfråga din vårdcentral eller ungdomsmottagning för att få rätt vägledning.

Svettas i underlivet

Precis som med armhålorna har underlivet både svettkörtlar och hårsäckar - så det är inte alls konstigt om det blir varmt och fuktigt här. Tycker du det är jobbigt kan du använda absorberande och andningsbara trosskydd, skippa åtsittande kläder, byta trosor efter träningen eller använda initimservetter när du är on the go.

… Och där kom några droppar kiss

Kommer det en skvätt kiss när du exempelvis hoppar, springer, lyfter tungt, nyser eller skrattar? Du är inte ensam! Ungefär varannan kvinna har någon gång i livet problem med urinläckage.* Det kan gå att förebygga genom bäckenbottenträning varje dag. Tips! Passa på att knipa när du borstar tänderna i två minuter på morgonen, två minuter på kvällen. För att slippa packa med dig ett par extra trosor finns trosskyddet Libresse All Fluid Protection som absorberar 30%** mer och kapslar in lukt, vilket gör det perfekt för kissdroppar. Föredrar du eller är nyfiken på menstrosor finns även Multifluid-menstrosor som tar hand om alla kroppens vätskor. Har du stora problem med urinläckage kan du vända dig till vården för hjälp och rådgivning. 

* Källa: TENA.nu
** 30% mer absorberande än ett Libresse Dailies Fresh trosskydd.

Utforska mer

Menstrosor som håller vad de lovar

Ha mens utan extra krångel och lita på att våra menstrosor tar hand om din mens, sitter skönt och håller dig torr i upp till 12H.

  • Menstrosor tillverkade av mjuk ekologisk bomull
  • Libresse har utvecklat TriTech, en smart teknik som ser till att menstrosorna absorberar och kapslar in mens och håller lukt borta.
  • Bara använd, tvätta (upp till 50+ gånger) och återupprepa! Upp till 12H skydd.

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.