Bild på en kvinna som har trosor och drar upp sin tröja – Libresse

Geggigt, fuktigt och lite speciell lukt: det är flytningar i ett nötskal - men vad har dom för funktion och vad ska man lära sig om dom?

Underlivets egna städpatrull kanske inte är det mest charmiga med ditt underliv, men det är en oumbärlig del av din V-zone. Tack vare flytningarna så hålls livmoderhals och slemhinnor i bra skick. De är också bästa skvallerbyttan i området - de berättar när det är ägglossning, när mensen är på väg eller om något skulle vara lite fel.

Hur ser en flytning ut?

Det är ju en alldeles ypperlig fråga. En flytning är den lilla geggiga vätskan som kommer ut ur vaginan (alltså slidan - du har koll på anatomin va, om inte så kan du läsa mer här). Den dyker oftast upp första gången något år, eller ett par månader, innan man får sin första mens. Sen hänger den med som en härlig polare, varje dag, hela tiden fram till den dagen man tar ner skylten. Din BFF - bokstavligt talat! Hur den ser ut förändras lite, men tänk en vitaktig, genomskinlig, lite lätt ljusgul eller ljusbrun vätska. Flytningen ska lukta lite lätt syrligt, som filmjölk ungefär.

Tre växt-illustrationer i olika färger - Libresse

Förändras flytningar under menscykeln?

Detta vet du nog om du tänker efter på hur det ser ut i trosan under månadens gång. Flytningarna förändras efter vilken fas av menscykeln som du är i. När det är ägglossning så vill flytningar kratta manegen för spermierna som kanske kommer på besök, då blir de genomskinliga, glatta och rikliga. Före mensen däremot är de ofta vita, vitgula eller ogenomskinliga. Och precis innan du får mens så kan de se lite brunaktiga eller ljusrosa ut - det är ju för att du redan börjat blöda lite grann och små mängder mens kommer med i flytningen. Samma sak efter mens, då kan små rester av mens färga flytningen lite ljusbrun. Också mängden flytningar förändras under menscykeln - och om du tar lite tid till att försöka få koll på hur dina flytningar beter sig så kommer du snabbt få stenkoll på hur det ser ut och känns just för dig.

Bild av en origamivulva – Libresse

Hjälp, flytningen luktar surt!

Flytningar ska ju lukta lite lätt syrligt, men ibland kan det bli haveri i pH-balansen i slidan och då kommer flytningarna vara de första som informerar om läget. När flytningarna börjar lukta illa, jäst eller sött och kanske börjar ändra färg mot grön, mörkgult, grått eller kanske se gryniga ut med lite klumpar - då kan man tänka att allt inte är som det ska i underlivet. Det kan tillexempel vara svamp, någon könssjukdom eller bakteriell vaginos - allt det där är grejer du helst inte vill ha, så kontakta en gynekolog, ungdomsmottagning eller vårdcentral så får du hjälp. Skaffa dig lite mer koll på 1177.

Jobbigt med flytningar i trosan?

Flytningar är som sagt ditt underlivs bästa vän och något du ska vara lite rädd om. Men även ens bästis kan ibland kännas lite jobbig, och är du känslig och ogillar att det blir lite geggigt i trosorna så kan ett trosskydd vara en idé. Våra PureSensitive™ trosskydd är skapade för att hjälpa naturlig luftcirkulation. Det betyder att den, förutom att kapsla in fukten från flytningarna, också ser till att det blir ett härligt mikroklimat runt snippan.

Det här med graviditet och flytningar.

Så, vi har ju redan konstaterat att flytningarna förändras under menscykeln gång. Men det finns också andra saker som kan göra att flytningarna uppför sig annorlunda. Ett sånt tillfälle är när du är gravid, då är det nämligen inte alls ovanligt att man får mer flytningar. Samma sak om när du ammar. När man kommer in i klimakteriet så kan det däremot vara så att man ofta får mindre rikliga flytningar än innan eftersom du har lägre nivåer av östrogen.

Normalt mycket flytning?

Vad är då normalt vad gäller flytningar, hur mycket är egentligen ”jättemycket”? Som med allt som gäller V-zone så skiljer det sig från person till person. Flytningarna anpassar sig till vad vaginan behöver - hela menscykeln igenom - och den som styr menscykeln är ju dina hormoner. Så ”normalt” i fallet flytningar är helt enkelt vad dina hormoner tycker är normalt för just DIG.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer