En illustration av vita flytningar

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

All is well i flytningslandet! Vita flytningar kan se ut på många olika sätt – allt från lite tjockare som äggvita, till tunn och mjölkaktig. Du kanske till och med har märkt att flytningarna ser olika ut från den ena dagen till den andra? Oroa dig inte, det är en helt naturlig del av din menscykel.

Vad är vita flytningar?

Till att börja med, vad är egentligen flytningar? Jo, flytningar kommer inifrån vaginan och är helt enkelt kroppens sätt att hålla rent i slidan. Som underlivets alldeles egna lilla städpatrull rensar flytningarna bort döda hudceller och bakterier som inte hör hemma där, samtidigt som den håller slemhinnorna i slidan fuktiga – bra va? Det är vanligast att flytningarna är vita, men ibland kan de också ha andra färger.

När får man vita flytningar? 

Det är normalt att få vita flytningar genom hela menscykeln. Du kanske har lagt märke till att de kan se lite olika ut under de olika delarna av din cykel? Dagarna före ägglossning är det vanligt att flytningarna är lite mer genomskinliga, extra rikliga och ibland lite hala och glansiga i konsistensen. När ägglossningen är över brukar flytningarna bli mer vita och klistriga i konsistensen, och det är kroppens sätt att hindra sperma från att ta sig in i livmodern eftersom det fertila fönstret är stängt. Det är alltså inget ovanligt att ha vita, ofta tjocka flytningar även precis innan mensen ska komma.

Det är också vanligt att man får tjocka vita flytningsliknande vätskor när man har sex. När kroppen blir pepp producerar den nämligen massor av olika vätskor före, under och efter sex – och de kan se ut som vita flytningar.

Vita mjölkiga flytningar

Har du vita mjölkiga flytningar? Som vi rett ut är det ju oftast helt normalt, särskilt när ägglossningen närmar sig. Men om du tycker att flytningarna har en konstig lukt eller känner obehag i underlivet kan det också vara så att du fått bakteriell vaginos, alltså en obalans i vaginans pH-värde som gör att elaka bakterier börjat festa loss mellan benen. Det kanske inte känns superkul, men den goda nyheten är att det är helt ofarligt och går att behandla!

Vita tjocka eller gryniga vita flytningar  

Har du kikat ner i underkläderna sisådär halvvägs in din menscykel och sett en tjock vit flytning som liknar äggvita? Perfekt, då fungerar kroppen precis som den ska! Tjocka, vita och krämiga flytningar är nämligen ofta ett tecken på ägglossning. Om du försöker bli gravid är detta tecknet du har väntat på – dags att starta bebisfabriken! Om du däremot vill undvika en graviditet kan det vara bra att vara lite extra noggrann med att använda preventivmedel.

Om du har vita tjocka och illaluktande flytningar, eller vita gryniga eller klumpiga flytningar tillsammans med klåda kan det vara ett tecken på en svampinfektion. Svamp i underlivet är vanligt och brukar oftast gå över av sig själv. Vill man hjälpa till lite på traven så kan det vara klokt att låta bli tvålen när man tvättar slidan (tvålen ska man alltid vara försiktig med, men extra viktigt när balansen är rubbad). Sen är trosor som låter underlivet andas en bra grej, och på nätterna kan man sova helt utan för att maxa med luft. Skulle det ändå inte gå över finns det receptfria läkemedel på apoteket du kan använda.

Mycket eller vattniga vita flytningar 

Även om vita flytningar är helt normal kan vissa tycka att det är obekvämt när det blir blött i trosan. Om man har mycket vita flytningar kan det vara skönt att använda ett trosskydd eller en menstrosa, menstrosor kan faktiskt användas även när man inte har mens) som absorberar flytningarna.

Att ha mycket vita flytningar som är vattniga i konsistensen är oftast helt normalt, men ibland kan det vara ett tecken på att något inte står helt rätt till. Om färgen på flytningarna lutar mer åt gråaktig än vit och luktar lite fisk kan det vara så att du har bakteriell vaginos. Det är inget farligt, men till skillnad från en svampinfektion går det inte över av sig självt. Därför är det bäst att en kontakta vårdcentral, barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning för att få hjälp om du misstänker bakteriell vaginos.

Vanliga frågor

Continue Learning

Gå med i Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer.

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*
En bild på Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.