Kvinna som håller sig om magen

Att känna dig grinig och lättirriterad när du har PMS är rätt vanligt. Men PMS behöver inte få dig att slå av på takten.

Att veta vad det är och hur du ska hantera det kommer att göra en stor skillnad för hur hormonförändringar påverkar ditt liv.

Så vad är då PMS egentligen? Jo, premenstruellt syndrom, som även kallas för premenstruell spänning, orsakas av hormonförändringar som kan äga rum under din menscykel. PMS täcker en hel rad symptom och känslor som du kan märka av. Och de kan antingen vara lindriga eller, i vissa fall, ganska svåra. Dessa inkluderar ömmande bröst, uppsvälldhet och trötthet. Vissa kvinnor får också huvudvärk, orolig mage och problem med sömnen. Dina känslor kan också påverkas så du kan känna dig mer lynnig, nedstämd, irriterad eller till och med gråtfärdig.

Det låter ju ganska hemskt, eller hur? Men misströsta inte. För dagbok över hur du känner dig under dagarna innan din mens börjar. Genom att sätta fingret på återkommande symptom och få en bild av deras mönster så kan du förbereda dig och få stöd. Regelbunden motion och hälsosam kost kommer också att göra en stor skillnad, särskilt om du inkluderar kolhydrater från fiberrika produkter som fullkornsbröd och gröt. Vissa experter rekommenderar att man drar ner på salt och koffein i kosten medan receptfria smärtstillande medel tar hand om smärtor och värk. Och om symptomen gör ditt vardagliga liv alltför svårt bör du uppsöka din läkare.

Myter om PMS

Kalender
Myt 1: Alla kvinnor har PMS varje månad.

Inte sant. Vissa kvinnor får det bara vissa månader. Vissa får väldigt milda symptom. Vissa får inga symptom alls.

Kondom
Myt 2: Du kan inte bli gravid när du har PMS

Du skulle definitivt kunna bli gravid medan du har PMS. Blanda inte ihop PMS med själva mensen.

Primula
Myt 3: Det finns inget som hjälper mot PMS

Goda nyheter – det finns det visst! Du kan prova allt från att ta primulaolja på kvällarna för att lindra symptomen till att prata med din läkare i extrema fall. Du behöver definitivt inte lida.

Choklad
Myt 4: Choklad hjälper.

Du kan få chokladsug när du har PMS, men chokladen kommer att skapa ännu större svängningar i dina blodsockernivåer och det leder i sin tur till ännu större humörsvängningar. Försök att undvika det alltså.

[Referenser]

[1 & 2] Informationen har hämtats från en amerikansk studie som genomförts av forskare från Kaliforniens universitet. Studien heter: The Association of Inflammation with Premenstrual Symptoms (Kopplingen mellan inflammationer och PMS).

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer