Mogen kvinna som använder en bärbar dator

Klimakteriet är en naturlig del av en kvinnas liv, men trots detta är det ett ämne som är höljt i dunkel.

Klimakteriesymptomen kan komma som lite av en chock för dem som inte vet vad de kan förvänta sig av denna process, så det är bra att känna till de tidigaste tecknen och förbereda sig.

En kvinna har gått igenom klimakteriet när det har gått 12 månader i sträck utan att hon har fått mens. Men i det tidigaste skedet, som kallas för förklimakteriet, så pågår det en hel rad förändringar i kroppen. Detta är när du först börjar uppleva värmevallningar, nattsvettningar och oregelbunden mens, samt även humörsvängningar.

Värmevallningar är när en kvinna plötsligt känner sig helt onaturligt het från bröstet och uppåt. Detta är ofta förenat med rodnad och svettningar. Det är bäst att bära kläder av naturfiber och i flera lager. Då behöver du inte bli obekvämt varm, men samtidigt kan du ta av dig ett lager om du skulle bli det. Nattsvettningar är den nattliga versionen av värmevallningar och kan göra att du vaknar upp badande i svett. Att sova med fönstret öppet och med en elfläkt kan hjälpa till i dessa fall. Sömn kan i allmänhet vara problematiskt för kvinnor i klimakteriet så du bör lägga ner tid på att ordna allt som rör nattsömnen för att lindra problemen.

Andra klimakteriesymptom inkluderar viktökning och nedstämdhet. Dessa kan lindras genom att ha en hälsosam kosthållning, dra ner på stimulerande drycker som kaffe och alkohol samt att se till att hålla kroppen aktiv med rejält med motion för att stärka humöret. Det är normalt att börja känna sig överväldig av stress och känslan av isolering. Att få stöd från nära och kära samt att hitta sätt att hantera stressen, som meditation eller yogaövningar, kan hjälpa enormt mycket under den här perioden.

Det är också normalt att börja få oregelbunden mens under förklimakteriet och detta kan komma som en överraskning efter många år av regelbunden mens. Att alltid ha hygienprodukter, som Libresse Ultra Towels, nära till hands är en bra idé för att vara förberedd på detta. Klimakteriet kan också leda till en försvagad blåsa eftersom den minskade östrogennivån i bukmusklerna kan göra att det blir svårare för dem att hålla urinblåsan riktigt tät. Ha alltid några Tena  (tex Mini Magic) i din väska för att undvika små olyckor och hålla dina kläder fräscha.

Nyckeln till att förbereda sig för klimakteriet är att lära sig känna igen de förändringar som sker, att prata igenom dem med en vän eller en familjemedlem och sedan göra de förändringar i livsstilen som krävs. På så sätt behöver du inte plötsligt känna dig helt överväldigad och allmänt eländig.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer