Nattsvettningar

Kvinnor föds med ett begränsat antal ägg, så när ägglossningen slutar så är det för att dina äggstockar bokstavligen ”får slut” på ägg.

När ägglossningen upphör, kommer mensen också gradvis att upphöra. Eftersom det inte finns några ägg att ta hand om, finns det heller inget behov av att bygga upp en livmoderslemhinna.

Klimakteriet aktiveras när det inte längre går att producera ägg och dina äggstockar slutar att utsöndra östrogen. Hos vissa kvinnor sker detta gradvis medan det hos andra kan ske mer omgående. I det senare fallet kan klimakteriesymptomen få en större inverkan.

De flesta kvinnor märker inte av när de slutar att få ägglossning, men det finns vissa tecken på att detta är på gång. Saker som ett ojämnt mensflöde, värmevallningar och nattsvettningar. Med andra ord, symptom som traditionellt är relaterade till förklimakteriet, perioden innan själva klimakteriet.

Oregelbunden eller oberäknelig mens under förklimakteriet innebär att den kan vara riklig en månad och lätt nästa, och den kan även blir kortare eller längre. Det är inte ovanligt att man tappar kontrollen över när mensen börjar och slutar under denna period och en ägglossningskalender är troligen inte till stor hjälp eftersom du inte längre kan lita på den regelbundna cykel som du var van vid. Många kvinnor fortsätter att få mens många år efter att ägglossningen slutar men den kan vara väldigt oförutsägbar.

Precis som din mens så blir hormonnivåerna också lynniga under förklimakteriet. Det är vanligt att kvinnor som är mellan 45–50 år inte får ägglossning en månad och därför producerats inget progesteron som aktiverar mensen. Östrogennivåerna kan dock fortsätta att öka. Detta kan orsaka symptom som mellanblödningar under din cykel eller ett rikligt flöde när din mens börjar.

Att ha oregelbunden mens och mellanblödningar betyder att du behöver vara förberedd i alla lägen. Se alltid till att ha med dig bindor och trosskydd i handväskan för att inte få en obehaglig överraskning.

Och glöm inte bort att även om oregelbundna blödningar är vanliga under förklimakteriet, så kan det även vara ett tecken på allvarliga sjukdomar som livmodercancer. Rådfråga alltid en läkare eller en barnmorska om du är orolig.

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och den får inte användas i syfte att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer