Kvinna som ligger i sängen med spetstrosor som visar hennes trosskydd som neutraliserar lukt och absorberar bruna flytningar

Är bruna flytningar normalt?

Det kan vara oroande om du är osäker på vad det är, men bruna flytningar är oftast vätska från underlivet som är blandat med gammalt mensblod. Eftersom blodet kan ha varit kvar under en längre tid i slidan blir det mörkare med tiden, vilket förklarar den bruna färgen. Så länge dina flytningar inte har en stark, dålig lukt behöver du troligtvis inte oroa dig. Det är med andra ord fullt normalt att mensen lämnar spår efter sig som sedan försvinner med de dagliga flytningarna!

När är det mest sannolikt att jag får bruna flytningar?

Bruna flytningar kan förekomma i alla åldrar och när som helst under din menscykel. Det är dock vanligare när du använder någon form av hormonellt preventivmedel, är gravid eller sexuellt aktiv.

Är det vanligt med tjocka bruna flytningar efter mensen?

Bruna flytningar, eller brun spotting/mellanblödning kan förekomma ganska ofta efter mensen eftersom gammalt mensblod har funnits kvar i slidan. De varar vanligtvis i ungefär två dagar, och kan uppkomma när som helst under hela din menscykel. Konsistensen på flytningarna kan då variera från tjock och mörk till ljus och något missfärgad.

Kan bruna flytningar bero på något annat?

Färgen på dina flytningar kan bero på flera olika saker. Även om bruna flytningar kanske inte känns helt normalt är de sällan kopplade till något alarmerande eller något som är värt att oroa sig för - om de inte åtföljs av andra symtom, eller varar i mer än tre dagar. Prata med din läkare, förälder eller vännen som du litar på om du är orolig.

Här är några anledningar till att man kan få bruna flytningar då och då:

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS):

PCOS är ett väldigt vanligt syndrom som påverkar äggstockarnas funktion. PCOS har flera fysiska symtom där bruna flytningar kan vara ett av dem. Det är också vanligt med oregelbunden mens, ökad kroppsbehåring eller akne. För att kunna diagnostisera PCOS och få hjälp med symptomen behöver du genomgå en läkarundersökning.

Hormonell preventivmetod:

När du använder preventivmedel som innehåller hormoner som t.ex. p-piller eller spiral genomgår din kropp en process för att vänja sig vid de förändrade nivåerna av hormoner som produceras. När du byter, börjar eller glömmer att ta ditt preventivmedel någon dag kan du få mellanblödningar eller bruna flytningar under en kort period. Så funkar det när kroppen håller på att vänja sig vid vad vi hittar på med den!

Förklimakteriet:

Förklimakteriet (eller premenopaus) är den naturliga processen då din kropp övergår till klimakteriet. Symtomen på förklimakteriet börjar vanligtvis några månader eller till och med år innan mensen upphör, och kan fortsätta i cirka fyra år efteråt [1]. Under denna tid kan det förekomma förändringar i flytningarnas konsistens, färg och textur eftersom din menscykel blir mer oregelbunden för att så småningom upphöra.

Graviditet:

Under en graviditet kan det finnas flera orsaker till bruna flytningar - en av dem är nidblödning (implantationsblödning). Att få en nidblödning under de första fyra veckorna är inte ovanligt, och det är inte heller något att oroa sig för. Det händer när ett befruktat ägg fäster sig på sidan av livmodern, vilket får små blodkärl att brista. Kvinnor brukar märka detta cirka sju till 10 dagar efter befruktningen, och det är ofta ett av de första tecknen på graviditet.

Vanligtvis finns det ingen anledning att oroa sig för blödning eller flytningar under graviditeten. Under graviditeten är nämligen slemhinnan mer lättblödande. Precis som att man kan blöda enklare när man borstar tänderna kan även slemhinnan i vaginan också vara påverkad. En brunare flytning efter samlag är därför helt normalt.

Men om du är orolig för något av dina symtom ska du alltid kontakta din läkare för säkerhets skull och mer information.

Sexuellt överförd infektion:

Synliga bruna flytningar innan mensen börjar, tillsammans med andra symtom, kan eventuellt vara en indikator på en sexuellt överförbar infektion som klamydia eller gonorré. Om du upplever en brännande känsla när du kissar, starkt luktande eller missfärgade flytningar eller smärta under sex bör du besöka din lokala mottagning för sexuell hälsa. Kom ihåg att diskutera både preventivmedel och säkert sex med din partner!

Även om bruna flytningar kan komma vid oväntade tidpunkter kan det vara bra att vara medveten om att det är naturligt att flytningarna ändrar färg och konsistens under menscykeln. Om du är orolig för att dina flytningar kan vara kopplade till något av tillstånden som vi har nämnt här bör du kontakta din läkare.

Under tiden kan ett All fluid Protection-trosskydd hjälpa dig att känna dig mer bekväm och trygg, så att bruna flytningar blir dagens minsta problem!

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd. Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska.[Referenser]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

Fortsätt att lära dig mer