En illustration av en tjej med mens som ska sätta in en tampong

Vill du börja använda tamponger? Här får du koll på vad en tampong är, hur (och vart) man stoppar in och tar ut. Ja, hur man använder en tampong helt enkelt.

En tampong är ett mensskydd som tar hand om mensen inne i slidan, våra är tillverkade av superabsorberande fibrer, är avlång med rundad topp som gör den enkel att föra in. Till skillnad från en menskopp, som samlar ihop blodet, så suger en tampong upp blodet - vilket gör att det oftast blir lite mindre kladd med en tampong. Eftersom den sitter på plats när man stoppat in den så är den ett omtyckt mensskydd för de som tränar eller rör sig mycket. Den stannar liksom där den är - oavsett hur mycket du flänger runt. Det är också ett riktigt bra mensskydd om man ska bada, eftersom blodet ju inte läcker ut i baddräkt och bassäng.

Att använda en tampong

Det finns ett par grejer som är bra att tänka på när man börjar använda tampong. För det första så är det viktigt att använda rätt storlek. Vilken storlek man väljer handlar om hur mycket mens man har, inte storleken på slidan. Är det första gången du ska prova tampong så är det smart att välja den minsta storleken. Har du en tampong som suger mer mens än du har så kan det bli torrt och lite irriterat i slidan när du ska ta ut den, så du ska aldrig välja en tampong med högre uppsugningsförmåga än du faktiskt behöver. En tampong ska heller inte sitta inne för länge, fyra timmar ungefär är lagom, och inte mer än åtta timmar.

Det som kan vara lite jobbigt när man bestämt sig för att testa att ha en tampong är att sätta in den. Det är lite klurigt att hitta rätt hål (det är i slidan den ska in) få in den rätta knycken och veta hur det ska kännas när den sitter rätt! Men övning ger färdighet, så här kommer en liten grundkurs i hur man för in en tampong.

Hur stoppar man in en tampong?

Det är rätt vanligt att det känns lite nervöst när man ska sätta in en tampong för första gången. Men du kommer snart att vänja dig. Det bästa är om du först kikar hur det ser ut där nere, ta en spegel och bekanta dig med ditt underliv!

Är det första gången du ska använda tampong kan det vara bra att välja en liten storlek, så du får ett hum om hur mycket en mini-tampong suger. Händerna ska såklart tvättas, och skyddsplasten plockas bort från tampongen. Ställ eller sätt dig bekvämt, med ena foten på toalettlocket eller sittandes på huk - och slappna av. Att försöka slappna av är viktigt eftersom spända muskler runt slidan gör att det blir svårare att stoppa in tampongen. Så slappna av, hitta rätt hål (slidan ligger strax bakom där urinrörsmynningen) vinkla tampongen snett bakåt, mot nedre delen av ryggen samtidigt som du trycker den inåt - ända in till fingret är inne i slidan och bara snöret hänger kvar utanför.

Hur långt in ska tampongen vara?

Hur långt in ska tampongen då? Såhär är det: När tampongen sitter på rätt så kommer det inte kännas obekvämt på något sätt. Gör den det så har tampongen hamnat fel. Testa att tryck in den lite till, eller ta ut den och prova igen med en ny tampong. Du kommer veta när den sitter rätt, för då märker du inte att den är där. Oroa dig inte över att trycka in tampongen för långt, öppningen till livmodern är alldeles för liten för att en tampong ska kunna passera igenom. Du behöver heller inte vara orolig över att tampongen ska trilla ut - slidans muskler håller den på plats.

Hur tar man ut en tampong?

Att ta ut en tampong är lätt. Du behöver bara dra försiktigt men bestämt i snörena så kommer tampongen att glida ut utan problem. Är det så att den inte suttit i så länge, eller om du inte hade så mycket mens som du trodde, kan den vara lite svårare att dra ut och behöva sitta kvar en stund till. Anledningen till att det känns lite strävt när den ska ut är att det är för torrt mellan tampong och slidväggar som skapar friktion när du drar i snöret. Vill du ta ut den ändå kan man ta lite kokos- eller olivolja på fingrarna för att hjälpa till att få ut den.

Tänk om tampongen försvinner?

Du behöver inte vara rädd om du inte hittar snöret - det finns kvar därinne även om du inte känner det utanför slidan. Sätt dig på huk och stoppa försiktigt in pekfinger och tumme i slidan så hittar du tampongen eller snöret och kan ta ut den! En använd tampong får aldrig spolas ner i toaletten utan du virar in den i lite toapapper och slänger den i en papperskorg för mensskydd, eller en vanlig papperskorg om den andra saknas. Såklart gäller rena händer både när man sätter in och tar ut tamponger! Tvätta alltid händerna innan och efter.

När ska man inte ha tampong?

Även om tampong är väldigt smidigt så finns det tillfällen när det inte passar. Till exempel när man inte har mens. Använd bara en tampong när du är helt säker på att mensen är igång och använd bara fram tills flödet minskar i slutet av mensen. Vill du skydda dina underkläder före och efter mens så använd inte tamponger utan ha ett trosskydd eller en binda istället. Att använda en tampong för att ta hand om flytningar är inte alls en bra idé eftersom tampongen har så stor uppsugningsförmåga och skulle torka ur den ömtåliga slemhinnan i slidan - gillar du inte att flytningarna landar i trosan så kan du istället ha ett trosskydd.

Kissa utan att byta tampong

Kroppen är ju bäst på många sätt och vis och har sett till så att mens och kiss kommer från två olika ställen i snippan. Så är du kissnödig men vet att det inte är dags att byta tampong ännu så går det fint att gå på toa ändå - se till att håll snöret lite åt sidan så att det inte kommer kiss på det bara.