Hur man tar ut en tampong

Om du använder tampong för första gången kan du vara lite orolig för hur du ska kunna ta ut den.

Men du behöver inte vara orolig: att ta ut en tampong är väldigt enkelt, om du använder den på rätt sätt. Och du kommer snart att få kläm på det. Du behöver bara dra försiktigt men bestämt i snöret och tampongen bör glida ut utan problem. Om den verkar sitta fast när du drar i snöret och den inte glider ut på ett lätt sätt, kan du behöva låta den sitta kvar i ytterligare en stund. Den kan fortfarande vara torr. Det optimala är att byta tampong var fjärde timme men du får aldrig låta en och samma tampong sitta inne i mer än åtta timmar.

Få inte panik om du inte hittar snöret. Du bör kunna få tag i den om du sätter dig på huk och försiktigt stoppar in tummen och pekfingret i slidan för att leta reda på tampongen och dra ut den.

Försök visa hänsyn när du ska slänga din tampong. Undvik att spola ner den använda tampongen i toaletten. Detta kan orsaka stopp i avloppet. Istället ska du vira in den i toapapper och slänga den i den speciella papperskorgen för bindor och tamponger (som finns på de flesta allmänna toaletter) eller i en vanlig sopkorg. Sedan måste du alltid tvätta händerna.

Det ska inte göra ont när du tar ut tampongen. Om den har suttit inne i minst fyra timmar och det känns obehagligt att dra ut den så kan det bero på att ditt flöde inte är tillräckligt stort för just denna tampongtyp. Det innebär att det inte finns tillräcklig lubrikation mellan tampongen och slidväggarna och detta skapar friktion när du försöker dra i strängen. Du kan använda lite kokosnötolja eller olivolja på fingrarna för att hjälpa till att peta ut den. Eller så kan du kissa innan du tar ut den för att slappna av i slidmusklerna.

Det bästa sättet att undvika obehag när du tar ut tamponger är att använda en typ med rätt uppsugningsförmåga för just ditt flöde och att endast använda tamponger när du är helt säker på att du har mens. Använd en binda tills du är helt säker på att mensen har börjat och gör det samma när flödet börjar minska i slutet av mensen. Om du letar efter en produkt som kan skydda dina underkläder både före och efter mensen, använd inte tamponger! De är inte lämpade för daglig användning eftersom de har alldeles för stor uppsugningsförmåga. Använd istället trosskydd för de där dagarna ”mittemellan”.

Om du fortsätter att uppleva smärta eller obehag när du drar ut tamponger, måste du uppsöka läkare för att kontrollera om du har en infektion eller något annat problem i slidan.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Hur tar jag ut en tampong?

Dra försiktigt men bestämt i snöret för att plocka ut tampongen, den bör glida ut utan problem. Om du har haft den inne i fyra timmar eller längre och det känns obehagligt att ta ut den, kan du behöva använda en mindre modell som passar ditt flöde bättre.

Hur gör jag för att slänga bort en tampong?

När du tagit ut den ska du vira in den i toapapper och slänga den i en vanlig sopkorg eller i en speciell papperskorg för bindor och tamponger. Spola inte ner den i toaletten eftersom detta kan orsaka stopp i avloppet. Tvätta alltid händerna efter att du slängt bort en tampong.

Vad ska jag göra om det gör ont när jag tar ut tampongen?

Det ska inte göra ont när du tar ut tampongen. Om den har suttit inne i minst fyra timmar och det känns obehagligt att dra ut den så kan det bero på att ditt flöde inte är tillräckligt stort för just denna tampongtyp. Använd en typ med rätt uppsugningsförmåga för just ditt flöde och att endast använda tamponger när du är helt säker på att du har mens. Om du fortsätter att uppleva smärta eller obehag när du drar ut tamponger, måste du kontakta din läkare för att kontrollera om du har en infektion eller något annat problem i slidan.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer