Tampong livmoder mönster

Med lite träning kommer du snart att få koll på tamponganvändningen.

Men här är ett par saker som du bör tänka på för att använda dem på rätt sätt.

Byt tampong regelbundet

Hur länge du kan låta en tampong sitta inne beror på ditt mensflöde. Tampongen kommer att suga upp blodet i din slida och när den är ”full” så måste den tas ut. Det optimala är att byta tampong ungefär var fjärde timme. Men om du har riklig mens kommer du att behöva byta den oftare, eller välja en tampong med högre uppsugningsförmåga. Om det känns som om din tampong sitter fast när du drar i snöret och den kommer ut ”torr” efter fyra timmar, så behöver du förmodligen använda en typ med lägre uppsugningsförmåga. Om du märker att snöret på tampongen är smutsigt och blött, har tampongen fått sitta inne lite för länge.

Du kan använda tampong på natten

Du kanske tycker det är lättare att använda binda på natten om du gillar att sova på morgonen.

Sätt aldrig in mer än en tampong åt gången

Du får aldrig sätta in mer än en tampong åt gången! Om ditt mensflöde är väldigt rikligt, kan du använda en tampong med högre uppsugningsförmåga och byta den oftare. Eller använda den tillsammans med binda för extra skydd. Och om du glömmer bort att du redan har en tampong insatt och sedan sätter in en ny? Ta ut båda tampongerna så snabbt som möjligt. Och om den första tampongen verkar sitta fast där inne så kan en barnmorska eller läkare plocka ut den.

Du kan inte låta tampongen sitta kvar medan du har sex

Att använda tampong medan man har sex är inte ok. Det kan göra att tampongen trycks upp långt in i slidan och detta kan skapa stora obehag. Så även om det är okej att ha sex medan du har mens, om både du och din partner tycker att det funkar, så måste du först ta ut tampongen.

Du kan kissa medan du har en tampong insatt

Att kissa med en tampong i slidan är inga problem. Kisset kommer från urinröret, som är ett litet håll som sitter ovanför slidöppningen. Därför blöter kisset inte ner tampongen. Men du kanske vill flytta tampongsnöret åt sidan medan du kissar så att det inte blir blött.

Tampongens uppsugningsförmåga
1.

Om din tampong är torr efter fyra timmar behöver du använda en typ med lägre uppsugningsförmåga.

Endast en tampong
2.

Använd endast en tampong åt gången.

Infektion
3.

Att bära tampong under sex kan leda till obehag så ta ut det i så fall.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer