Hylla i matbutik

Har du kommit till den punkt då du vet att du skulle vilja börja använda tamponger? Då är det bra att ta reda på lite fakta om dem först, innan du bestämmer dig för vilka som kan passa dig bäst.

Men låt oss först skingra en del myter innan du gör ditt val. Tamponger är enkla att sätta in när du väl får kläm på det och du kan använda dem i alla åldrar och för alla flöden. Vissa kvinnor tycker de är mer praktiska för vissa fysiska aktiviteter, tamponger är särskilt bra för att bada och simma, och att de är ett bekvämt och enkelt sätt för att hantera mensen. Så hur står sig då tampongerna i jämförelse med andra mensskydd? Tja, bindor har precis lika bra uppsugningsförmåga och är lika effektiva och du kanske föredrar bindor eftersom de är en mer bekant produkt och för att tampongerna känns svåra att sätta in och ta ut. Även om de flesta kvinnor upptäcker att träning ger färdighet. I motsatts till menskoppar som samlar upp mensblodet, så suger tamponger upp det. Detta betyder att det är mindre kladd med tamponger. Menskopparna kan också vara riktigt svåra att sätta in och plocka ut. Menstrosor ser ut som vanliga trosor men suger upp mensblodet. Och du måste köpa många par om du inte vill tillbringa varenda kväll med att tvätta ur dem när du har mens.

Att bestämma om tamponger passar dig eller inte är väldigt mycket ett personligt val. Vissa kvinnor använder tamponger för att de är bekväma och även diskreta. Andra föredrar dem för att de inte gillar känslan av rinnande blod eller för att de alltid blir påminda om mensen via bindan när de går på toa. Tamponger är också ett jättebra alternativ om du har en aktiv livsstil, deltar i aktiviteter eller bär tajta träningskläder. Och de underlättar mycket om du ska bada eller simma.

Olika metoder

Men tamponger passar inte alla. Du kanske tycker att det är enklare att använda bindor. Och även om det är en väldigt ovanlig sjukdom, kanske du oroar dig för den väldigt lilla risken för tampongsjukan (TSS), som är kopplad till tamponganvändning [insert link] och bestämmer dig för att hålla dig till bindor. Oavsett om du använder tamponger eller bindor så är båda lika effektiva och hygieniska när du väl kommer på hur du ska använda dem. Därför är det bäst att prova på båda och sedan välja det skydd som känns mest praktiskt och bekvämt för just dig.

Vissa kvinnor använder både tampong och binda för ett extra gott skydd. Detta kan vara en bra idé om din mens är väldigt riklig, eller om du precis har börjat använda tamponger och håller på att testa vilken uppsugningsförmåga som funkar bäst för dig. Och även om du föredrar tamponger så måste du se till att du alltid har bindor hemma för användning nattetid. Du får ha samma tampong inne i högst åtta timmar, så om du inte är duktig på att komma upp i tid för att byta den på natten är det ingen bra idé att använda en tampong på natten. Om du väntar på din mens men du inte har fått den ännu, ska du använda binda och inte tampong. När väl mensen börjar kan du gå över till tamponger.

Alla tamponger från Libresse har utmärkt uppsugningsförmåga, med vågformade kanaler som leder blodet in i kärnan vilket gör att du slipper störande läckage. Och deras avlånga design och rundade spets gör dem enkla att sätta in. Men de är inte av typen ”en storlek passar alla”. För tampongerna i sortimentet Libresse Discreet finns i olika storlekar – Mini, Normal och Super – och vilken du ska använda beror på ditt mensflöde. Mini är för väldigt lätta flöden och Super är för rikliga flöden men du ska alltid använda minsta möjliga uppsugningsförmåga för just ditt flöde (det vill säga, använd inte tamponger med högre uppsugningsförmåga än vad du faktiskt behöver). Tamponger bör bytas ungefär var fjärde timme och du får ha en och samma tampong insatt i högst åtta timmar.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer