En kvinna med extrem mensvärk som har diagnostiserats med endometrios

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Ovanligt riklig mens och extrem mensvärk? Då kan det finnas en risk att du har sjukdomen endometrios. Men vad är endometrios, och vilka är de vanligaste symtomen? Är det farligt? Ärftligt? Och vad kan man göra åt det? Låt oss reda ut lite frågetecken!

Vad är endometrios?

Du kanske har hört talas om det, men vad är egentligen endometrios? Det är en ofta väldigt smärtsam sjukdom där celler som liknar livmoderslemhinnan (alltså den som kommer ut när du har mens hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen. Cellerna börjar växa och orsaka inflammationer inne i buken, och kroppen försöker då stöta bort vävnaden som är på villovägar. Något som kan vara lika smärtsamt som det låter.

Vävnaden som hamnat snett växer ofta till cystor eller ärrvävnad vid äggstockarna, äggledarna, utanpå livmodern, på insidan av magen eller i tarmar och urinblåsa – men kan också dyka upp på andra ställen i kroppen. När det börjar bli dags för mens så berättar hormonerna att det är dags för livmoderslemhinnan att börja blöda, men då lyssnar även vävnaden som sitter utanför livmodern och börjar blöda, men utan att mensen har någonstans att ta vägen. Det leder till inflammationer, kraftig mensvärk men också till att det som hittar ut blir riklig mens.

Varför får man endometrios?

Man vet faktiskt inte varför vissa får endometrios eftersom det fortfarande inte finns så mycket forskning kring det. Endometrios kan vara fruktansvärt att leva med, men är i sig inte farligt. Däremot är det till viss del ärftligt vilket innebär att du löper större risk att få sjukdomen om du har en släkting som har den. Har du haft bäckeninflammationer eller så kallad retrograd menstruation så finns det också en större risk att utveckla endometrios. Det innebär att mensblodet rinner tillbaka via äggledarna till lilla bäckenet i stället för ut genom vaginan så som den borde. Blodet innehåller endometrieceller som fastnar på bäckenväggarna och andra organ, där de tjocknar och blöder varje gång du har mens. Det vanligaste är att man får endometrios under tonåren, några år efter sin mensdebut, men det kan ta flera år innan man får en diagnos.

Endometriosen är också besläktat medadenomyos - som också är en inflammatoriskt autoimmun sjukdom där endometricellerna växer in i livmodermuskeln. Ett annat tillstånd som har liknande symtom som endometrios är syndromet PCOS (som inte är en sjukdom), men här finns några viktiga skillnader som kan vara bra att läsa på om.

Symtom på endometrios

Det finns flera olika tecken på att man har endometrios, och det kan skilja sig från person till person. Det är heller inte säkert att man märker några symtom, det finns faktiskt de som inte känner av sin sjukdom alls. Men de som har besvär får det oftast i skov och det blir värre med jämna mellanrum. Endometriosen kan också förändras med tiden och gå från att ge symtom några dagar i månaden till att hålla på i flera månader i sträck. Listan på symtom är rätt lång och det är viktigt att tänka på att man kan ha en del av dem utan att ha just endometrios!

De vanligaste symtomen på endometrios

  • Kraftig smärta före och/eller under mens
  • Smärta vid ägglossning eller andra tidpunkter mellan perioderna du har mens
  • Smärta trots att man ätit receptfria värktabletter
  • Ont i leder och ryggsmärta
  • Riklig, långdragen och för vissa oregelbunden mens
  • Smärta när man kissar eller bajsar, men också andra symtom som liknar urinvägsinfektion
  • Smärtor långt in i slidan och i magen vid slidsamlag
  • Symtom som liknar IBS, exempelvis svullen mage
  • Blod i kisset eller bajset när du har mens
  • Att känna sig allmänt sjuk, uppleva trötthet, illamående och en känsla av att man har feber
  • Kramp i ändtarmen
  • Svårt att bli gravid
  • Viktuppgång

Endometrios och IBS

Som om det inte var nog med att orsaka inflammationer och kraftig mensvärk så kan endometrios även orsaka tarmbesvär som liknar IBS. IBS är ett syndrom som orsakar mag- och tarmbesvär som leder till bland annat smärtor och diarré eller förstoppning. Om du har endometrios kan du uppleva smärtor när du bajsar, kramp i ändtarmen, få svullen mage och diarré.

Endometrios utredning

Endometrios är en kronisk sjukdom, vilket betyder att den tyvärr inte går att bota. Eftersom den är i kroppen för att stanna får man i stället hitta sätt att leva med den. Det viktiga är att du vågar söka hjälp och får en utredning för det. Det kan ta flera år att få en diagnos, men låt inte det skrämma dig utan försök hålla modet uppe. Lita på det du känner och ha gärna en dagbok där du skriver ner hur det känns och hur du mår så blir det enklare för vården att förstå hur just din kropp uppför sig.

Det finns tyvärr inte ett särskilt test som kan svara på om någon har endometrios. Misstänker du att du har det kan du få en remiss för att göra en gynekologisk undersökning och en ultraljudsundersökning. Ibland behöver man också göra en titthålsoperation för att undersöka om man har endometrios, då kan man också passa på att operera bort cystor och sammanväxningar som bildats av endometriosen.

Endometrios är inte farligt i sig, men personer med sjukdomen kan ha en något ökad risk att utveckla cancer. Tyvärr vet man inte ännu exakt varför eller vem som har en ökad risk.

Behandling av endometrios

När vården väl har konstaterat att det är endometrios som du har behöver man oftast behandla symtomen och smärtan, så att den lindras eller försvinner. För det finns nämligen ännu inget botemedel för själva sjukdomen. Behandlingen ser lite olika ut, men man jobbar med smärtlindring, hormonell behandling - och om inte det hjälper: operation.

Smärtlindring innebär, precis som det låter, receptfria eller receptbelagda läkemedel som används som anvisat för att ta bort smärtan. Med hormonella läkemedel är målet är att man ska sluta få ägglossning och mens - så att man inte får mens och problem på grund av den. Eftersom endometrios blir värre av hormonet östrogen (som finns i kroppen i olika mängd under menscykeln) så används ofta p-piller. Både kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen, eller läkemedel som bara innehåller gestagen eller GnRH-analoger De tar bort nästan all östrogenproduktion i livmodern och ger samma symtom som om du var i klimakteriet. Det kan vara bra att komma ihåg att det finns olika sätt som fungerar olika bra på olika personer - det är ju väldigt individuellt hur man reagerar på olika hormoner.

Endometrios och graviditet

Tråkigt nog finns det massor av myter och missförstånd om endometrios. En av de vanligaste är kring ämnet infertilitet och att man inte kan bli gravid – vilket inte alls stämmer. Faktum är att tre av fyra med endometrios får barn, men det kan vara något svårare och/eller ta lite längre tid att bli gravid på vanlig väg. Då finns det hjälp att få genom en så kallad IVF-behandling. Man vet inte säkert vad det är som gör att det kan vara svårare att bli gravid om man har endometrios, men här är några möjliga förklaringar:

  • Viss vävnadstillväxt i äggledarna som kan uppstå vid endometrios kan blockera ett ägg från att röra sig ner i äggledarna där det blir befruktat.
  • Inflammationen som uppstår på grund av endometrios kan minska kvalitén på ägget eller störa embryoimplantationen.

En annan vanlig missuppfattning är att graviditet kan bota endometrios – det stämmer inte alls! Vissa blir symtomfria under sin graviditet, medan vissa får värre symtom när de är gravida. Kan man få endometrios efter en graviditet då? En graviditet i sig kan inte orsaka endometrios, däremot kan det i vissa fall leda till förvärrade symtom. Till sist kan det vara bra att veta att kjejsarsnitt kan öka risken för att en endometrios tar fart, men det är sällsynt.

Endometrios under och efter klimakteriet

Vad händer med endometriosen när du kommer i klimakteriet då? Vid det här laget har du kanske uppfattat att endometrios hänger väldigt mycket ihop med våra hormoner. När klimakteriet inleds sjunker de naturliga hormonnivåerna, vilket brukar leda till att symtomen minskar eller försvinner helt. Ingen mens, inga symtom helt enkelt.

Vad kan lindra smärtan?

Utöver läkemedel eller operation mot smärtan vid endometrios så finns det studier som visar att antiinflammatorisk kost kan hjälpa. Däremot finns det inga garantier för att en särskild diet kan minska symtomen.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*
En bild på Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.