En bild på en kvinna som sover med mens

Är du en av alla oss som sover sämre innan eller under mensen? Var femte person säger att de får svårare att sova vid mens, och den största boven är mensvärken. Men varje förändring kan börja med en ny vana. Här listar vi sju livsstilsförändringar du kan göra för att sova bättre under mensen!

Att ha mens påverkar oss inte bara när vi är vakna utan följer ofta även med till sängs. Den kan inte sättas på paus under natten, men det finns några saker som du kan göra för att få lite bättre sömn när du har mens och inte kan sova med mensvärk.

1. Motionera mer
Att röra på sig ger generellt både bättre sömnkvalitet och gör att det tar kortare tid att somna. Träning kan även lindra mensvärken eftersom det har en avslappnande effekt på livmodern. Så lite extra motion ökar chansen för en god natts sömn och att vi inte får några problem att sova med mens.

2. Hitta rätt skydd
Att hitta ett mensskydd som känns lika bekvämt som det känns säkert mot läckage är A och O för att kunna slappna av och sova gott. Testa dig fram till vad som funkar för dig och märk skillnaden. Kanske vill du testa en menstrosa som är speciellt skapad för natten och ser ut som en vanlig trosa eller pyjamasshorts? Eller så föredrar du nattbindan som också är utformad för rikligare flöden och för att vi ska kunna röra oss under natten utan oro för mensfläckar.

En bild på tre kvinnor som bär menstrosor från Libresse Sleepwear-kollektion

3. Sätt ett sovschema
Ett bra sätt att förbättra sömnen under mens är faktiskt att ha regelbundna sovtider. Kroppen ställer nämligen in sig ganska snabbt och kommer lättare ner i varv när klockan närmar sig sovtid. Så under mensen: sätt ett sovschema och försök att följa det.

4. Säg hejdå till skärmen
Svårt att sova? Lämna din mobil utanför sovrummet, eller avstängd en bit från sängen. Att undvika att kolla på skärmar innan du kryper ner under täcket hjälper hjärnan att förstå att det är dags att stänga av för natten.

5. Sov i fosterställning
Har du mensvärk kan en så enkel sak som din sovställning göra stor skillnad. I fosterställning minskar nämligen trycket på tarmar och magmuskler, vilket kan mildra smärtan. Att lägga en värmekudde på magen är också skönt - det får nämligen muskler och kropp att slappna av.

6. Undvik socker på kvällen
Får många ökar sötsuget under mensen, och då i synnerhet på kvällen när kroppen är trött och söker extra energi. Men att äta extra kolhydrater eller godis strax innan du lägger dig är en dålig idé, det kickar direkt igång ämnesomsättningen vilket kan göra det svårare att somna.

7. Lindra med värme
Att lägga en varm vetekudde eller varmvattensflaska på magen eller under ryggen är ett vedertaget knep för att lindra smärtan. Prova också att ta en varm dusch eller ett bad innan du lägger dig; värmen får kroppen och musklerna att slappna av.

Genom vår undersökning som utfördes i Kantar Sifos webbpanel * uppgav mer än var femte person att sömnen är sämre under menstruationsfasen, jämfört med ungefär var tionde under de övriga tre faserna i menscykeln. Vår rapport visar även att kvinnor sover nästan en halvtimme mindre per natt under mens. Det kan låta lite, men över tid är det många timmars sömn vi går miste om! 22% sover inte så bra/inte bra alls under menstruationsfasen.

* Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–28 november 2022. Totalt intervjuades 1031 svenska kvinnor i åldern 16–60 år som har mens. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel

Du missar väl inte Libresse menstrosor?

Våra menstrosor absorberar och kapslar in mens och lukt i upp till 12H. Finns i ett brett utbud av storlekar 2XS-2XL, färger och modeller oavsett om du har lite, måttlig eller riklig mens. Ser ut och känns precis som vanliga trosor! Testa ditt första par med 45 dagars prova på garanti - pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

Bindor med vår bästa passform någonsin

Upptäck Libresse Cour-V. En binda som följer din kropp, absorberar ditt flow och neutraliserar lukt! Finns som dagbindor Ultra och nattbindor Libresse Goodnight.