Kvinna som sover bättre under mens med Libresses tips mot mensvärk

Fem tips för att sova bättre när du har mens

Är du en av alla oss som sover sämre innan eller under mensen? 6 av 10 kvinnor säger att de får svårare att sova vid mens och den största boven är mensvärken.

Mensvärk, oro över läckage och nattsvettningar - det är bara några saker som håller oss vakna när alla andra tycks sova gott. Att ha mens påverkar oss inte bara när vi är vakna utan följer ofta även med till sängs. Den kan inte sättas på paus under natten, men det finns några saker som du kan göra för att få lite bättre sömn när du har mens och inte kan sova med mensvärk.

1. Motionera mer
Att röra på sig ger generellt både bättre sömnkvalitet och gör att det tar kortare tid att somna. Träning kan även lindra mensvärken eftersom det har en avslappnande effekt på livmodern. Så lite extra motion ökar chansen för en god natts sömn och att vi inte får några problem att sova med mens.

2. Sätt ett sovschema
Ett bra sätt att förbättra sömnen under mens är faktiskt att ha regelbundna sovtider. Kroppen ställer nämligen in sig ganska snabbt och kommer lättare ner i varv när klockan närmar sig sovtid. Så under mensen: sätt ett sovschema och försök att följa det.

3. Säg hejdå till skärmen
Svårt att sova? Lämna din mobil utanför sovrummet, eller avstängd en bit från sängen. Att undvika att kolla på skärmar innan du kryper ner under täcket hjälper hjärnan att förstå att det är dags att stänga av för natten.

4. Hitta rätt skydd
Att hitta ett mensskydd som känns lika bekvämt som det känns säkert mot läckage är A och O för att kunna slappna av och sova gott. Testa dig fram till vad som funkar för dig och märk skillnaden.

5. Sov i fosterställning
Har du mensvärk kan en så enkel sak som din sovställning göra stor skillnad. I fosterställning minskar nämligen trycket på tarmar och magmuskler, vilket kan mildra smärtan. Att lägga en värmekudde på magen är också skönt - det får nämligen muskler och kropp att slappna av.

Sen är ju mens så personligt, hur den upplevs skiljer sig mellan oss på samma sätt som de besvär den kan ställa till med. Att känna att man kan prata om den med andra, berätta hur man upplever det och kanske dela med sig av lösningar på de problem som mensen kan ställa till med är också något som kan hjälpa. Om inte annat så kan det kännas skönt att veta att man inte är så ensam som det känns, när man ligger vaken vid tre-snåret på natten och längtar efter att få sova.

Nya Libresse Cour-V

Vår bästa passform någonsin. En binda som följer din kropp och ditt flow.

10 kr cashback

Nu kan du köpa Libresse bindor i butik och få pengar tillbaka med appen Rabble.