Mens är normalt - att ha väldigt ont är det inte!

Vi har teamat upp med Endometrix. Tillsammans ska vi jobba för en bättre menshälsa för alla och uppmuntra till att våga prata öppet om mensvärk, framförallt så svår mensvärk som endometrios ger. Företaget Endometrix startades för att hjälpa alla med endometrios. Lösningen blev en app som loggar hälsan hos den med endometrios och kronisk mensvärk. Ladda ner appen direkt!

Endometrios är vanligt!

Man räknar med att ungefär tvåhundra miljoner människor som har mens också har endometrios. Två hundra miljoner… Om alla dom skulle vara ett land skulle det bli det åttonde största sett till befolkning.
Samtidigt som det är vanligt så är endometrios en väldigt personlig upplevelse: för vissa är smärtan inte kronisk och ganska enkel att hantera - vanligtvis med hormonella preventivmedel. För andra trasas hela kroppen, och kanske också livet, sönder. Oavsett hur den ter sig, så går det ännu inte att bota det.

Trots att det kan finnas tecken på smärta redan när man får sin första mens så är snittiden på att få en diagnos hela sju år. Låt det sjunka in – sju år! Det är många saker som spelar in för att det tar så lång tid. En av de stora bitarna är att personer inom vården inte har riktigt koll på vad endometrios är. Och den vanligaste orsaken till just den bristen på kunskap är normaliseringen av mensvärk.

Mensetiketten - som en Australiensisk studie kallar den - låter människor veta att man inte ska dra onödig uppmärksamhet till sin mens. Att gömma undan och inte prata med vänner, familj, klasskamrater eller läkare om hur deras mens påverkar en. Men att undvika att prata om mens, framförallt om man får så ont att ens dagliga liv störs, gör att man lätt kan anta att ens smärta är normal och att ”alla” har det så.

Endometrix – som vi teamat upp med – vill att alla som har mens ska förstå att mensvärk INTE är normalt! De vill också att alla med mensvärk skall förstå hur och varför man upplever smärta, så att man kan göra de bästa besluten för att må bättre.

Efter år av forskning, testning och designoptimering av appen som utvecklats av företaget Endometrix finns nu något som gör att människor kan återta kontrollen.

Genom att:

  • Ge en tydlig och personlig bild av hälsan
  • Förbättra kommunikationen med läkare
  • Ge pepp att ta kontroll genom olika självhjälpsprogram

Endometrix logo

Förbättra din hälsa

Ladda ned appen

Oavsett om du har en Android eller iPhone kan du ladda ned Endometrix appen redan nu för att börja logga din smärta eller underlivshälsa, så du får bättre koll på hur du mår.

Lär dig mer

Om du är osäker på om du har endometrios eller inte, eller om du vill lära dig mer om att leva med det, kolla in våra kompisar @endometriosen på Instagram.

Utforska mer om Endometrix