
Till dig som sover sämre under mensen
Under menstruationsfasen sover vi – kanske inte så förvånande – som sämst. Mer än var femte uppger att sömnen är sämre under denna fas, jämfört med ungefär var tionde under de övriga tre faserna. Vår rapport visar även att vi kvinnor sover nästan en halvtimme mindre per natt under mens. Det kan låta lite, men över tid är det många timmars sömn vi går miste om.
Menscykeln i korthet
- Menstruationsfasen: ca dag 1-7 - Slemhinnan stöts ut som en blödning, om ägget inte blivit befruktat
- Follikulärlfasen: ca dag 7-14 - Kroppen gör sig redo för ägglossningen
- Ägglossningsfasen: ca dag 14-15 - Ägget lossnar i äggstocken och vandrar ner i äggledaren där det kan bli befruktat
- Lutealfasen: ca dag 15-20 - Livmodern tar emot ett eventuellt befruktat ägg

Till dig som ligger sömnlös under mensen vill vi ge några tips som kan göra all skillnad i världen:
Motionera mer
Att röra på sig under dagen ger generellt både bättre sömnkvalitet och att det tar kortare tid att somna. Träning kan även lindra mensvärken eftersom det har en avslappnande effekt på livmodern.
Sätt ett sovschema
Genom regelbundna sovtider ställer kroppen ganska snabbt in sig på att sova och kommer lättare ner i varv när klockan närmar sig natt. Så under mensen: sätt ett sovschema och försök att följa det.
Säg hejdå till skärmen
Lämna din mobil utanför sovrummet, eller avstängd en bit från sängen. Att undvika skärmar innan du kryper ner under täcket hjälper hjärnan att förstå att det är dags att stänga av för natten.
Hitta rätt skydd
Ett mensskydd som känns lika bekvämt som säkert mot läckage är A och O för att kunna slappna av och sova gott. Testa dig fram till vad som funkar för just dig.
Sov i fosterställning
Har du mensvärk kan en så enkel sak som sovställning göra stor skillnad. I fosterställning minskar nämligen trycket på tarmar och magmuskler, vilket kan lindra smärtan.
Undvik socker på kvällen
Får många ökar sötsuget under mensen, och då i synnerhet på kvällen när kroppen är trött och söker extra energi. Men att äta extra kolhydrater eller godis strax innan du lägger dig är en dålig idé, det kickar direkt igång ämnesomsättningen vilket kan göra det svårare att somna.
Lindra med värme
Att lägga en varm vetekudde eller varmvattensflaska på magen eller under ryggen är ett vedertaget knep för att lindra smärtan. Prova också att ta en varm dusch eller ett bad innan du lägger dig; värmen får kroppen och musklerna att slappna av.
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–28 november 2022. Totalt intervjuades 1031 svenska kvinnor i åldern 16–60 år som har mens. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.