En mogen kvinna som läser

Livet förändras

Varför är denna helt naturliga process så höljd i dunkel? Det finns fördomar om att klimakteriet är en stor förlust: av fertilitet, sexualitet, ungdom och kanske till och med kvinnlighet. Men inget kunde vara längre från verkligheten. Det är helt enkelt bara kroppen som går in i en ny fas i livet.

Vilka är symptomen på att du är i klimakteriet?

Klimakteriet är när dina nivåer av östrogen och progesteron minskar och du på grund av det slutar få ägglossning. Men det är också en hel rad av andra förändringar som man genomgår precis innan eller efter det att mensen upphör för alltid.

Det första tecknet är vanligtvis en förändring av det mönster mensen brukar följa. Kanske blir din menstruation ovanligt riklig. Eller mycket mindre och mer oregelbunden. Kanske får du mens varannan eller var tredje vecka eller inte alls under flera månader åt gången. Oavsett hur din kropp väljer att göra så är detta en förändring som du kanske fruktar, eller välkomnar. Allt detta är normalt.

En natt vaknade jag upp kl. 03.00, kokhet. Det liknade ingenting jag någonsin hade upplevt tidigare.

Förändringen i mensens mönster åtföljs normalt av symtom som: 

 • Värmevallningar
 • Nattsvettningar 
 • Irritabilitet
 • Sömnbesvär 
 • Vaginal torrhet 
 • Yrsel
 • Uppsvälldhet
 • Viktuppgång
 • Humörsvängningar 
 • Huvudvärk
 • Minskad sexlust
Ja, klimakteriet är en fantastisk tid ...
 

När du först upptäcker de förändringar som kan vara tecken på klimakteriet, är det viktigt att tala med din läkare, ta ett blodprov för att få det bekräftat och få råd, även om det är helt förståeligt att du med nuvarande myndighetsriktlinjer kan behöva vänta längre än vanligt på en läkartid.

När börjar klimakteriet?

Klimakteriet är en gradvis process som oftast sker i etapper. Det kan börja så tidigt som vid 40 eller så sent som vid 60, men medelåldern ligger på 51. Vid vilken ålder det händer dig är genetiskt, så du kommer troligen att vara i ungefär samma ålder som din egen mamma var när hon gick igenom det. Symptomen kan börja månader eller till och med år innan mensen upphör – detta kallas ”förklimakteriet” – och fortsätter för det mesta under fyra år efter.

Befinner du dig i förklimakteriet, klimakteriet eller närmar du dig den här nya fasen? Vi är starkare när vi delar med oss av våra berättelser, så vi vill gärna höra dina upplevelser under hashtaggen #wombstories

Hantera klimakteriet steg för steg

Precis som mensen är klimakteriet en helt naturlig process som bör omfamnas. Att inte längre behöva krångla med mens och PMS är en stor lättnad för många. På grund av detta kan klimakteriet vara en källa till frigörelse som får dig att känna som att du går in i en ny era av självförtroende och en känsla av att trivas i din kropp. Som en kvinna berättade för oss: ”Jag föredrar det mindre kända uttrycket ’den andra våren’, för det är precis vad det är för mig – en tid att växa på nytt”.

Trotts detta kan det såklart vara svårt att navigera känslomässigt och fysiskt. Det är en tid av förändring med en ny giv för kropp och kanske också själ. Men genom att veta vad det innebär kan du hantera det steg för steg.

Vilka behandlingar finns det för klimakteriet?

Vissa kvinnor får inga symtom alls, men de flesta får minst ett eller flera. Om det senare gäller för dig så är det viktigt att du vet att du inte ska behöva lida i tysthet. Det finns hjälp. Regelbunden träning kan bidra enormt till att minska symtomen, och både akupunktur och hypnosterapi har visat sig vara effektiva för att hantera värmevallningar och sömnlöshet.

Förr i tiden var HRT eller hormonersättningsterapi [1] standardbehandlingen. Samtidigt som studier har kopplat det till bröstcancer, blodklumpar och stroke har den visat sig vara otroligt effektivt för många och fördelarna väger oftast upp riskerna när behandlingen används på rätt sätt. Därför har många läkare återigen börjat att rekommendera kortvarig hormonterapi för den som är inom 10 år från klimakteriet.

Risken om man är äldre anses dock vara högre. Till exempel så ökar risken att drabbas av bröstcancer jämfört med risken som rapporterats vid fetma och låg fysisk aktivitet. [2]

Vi vet att det finns en uppsjö av alternativ och det kan kännas lite överväldigande, som en kvinna förklarade för oss ”Det finns så många läkemedel och tillskott därute – alla med sina biverkningar och effekter. Man blir alldeles förvirrad och frustrerad." Därför det är klokt att prata med sin läkare.

Eftersom förmågan att kontrollera blåsan kan påverkas av klimakteriet är det en bra idé att ha några TENA Discreet i din väska ifall det blir ett problem. Och glöm inte att ha några trosskydd (såsom Libresse Dailyfresh) tillgängliga också, ifall din mens blir oförutsägbar.

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

[Källor]

Berätta dina #wombstories för oss

Tack till de kvinnor som delat sina inspirerande berättelser med oss. Om du skulle vilja bli en av dem så vill vi väldigt gärna höra din berättelse också.

Allt vi har lärt oss av era berättelser kommer att inspirera tabubrytande åtgärder, bidra till att förändra stigman kring kvinnors intima upplevelser.

Fortsätt att lära dig mer