Varmvattenflaska

Endometrios har många symtom, här pratar vi om hur man behandlar smärtan och försöker underlätta livet för den som har sjukdomen.

När mensvärken går från vanlig mensvärk till att golva dig totalt kan det vara så att det är sjukdomen endometrios som visar sig. De vanligaste besvären är nämligen smärtor före och under mensen - och då pratar vi smärtor som kan vara så kraftiga att man kräks, svimmar eller blir utslagen i flera dygn.

Symtom på endometrios

Det finns flera olika symtom på att man har endometrios och det är olika vilka man får. Det är heller inte säkert att man märker några symtom, det finns faktiskt de som inte känner av sin sjukdom alls. Men de som har besvär får det ofta i skov, och de blir värre med jämna mellanrum. Sen är det inte så att ens egen endometrios alltid är likadan, utan den förändras med tiden och kan gå från att ge symtom några dagar i månaden till att hålla på månader i sträck. Det blir en rätt lång lista med symtom och det är viktigt att tänka på att man kan ha en del av dom här utan att ha endometrios.

De vanligaste symtomen vid endometrios:

  • kraftig smärta före och/eller under mens
  • smärta vid ägglossning eller andra tidpunkter mellan mensperioderna
  • smärta trots att man ätit receptfria värktabletter
  • riklig och långdragen och/eller oregelbunden mens
  • smärta när man kissar eller bajsar
  • smärtor långt in i slidan och i magen vid slidsamlag
  • symtom som liknar urinvägsinfektion
  • symtom som liknar IBS
  • blod i kisset eller bajset när du har mens
  • att känna sig allmänt sjuk, trött, illamåendet och febrig
  • svårt att bli gravid

När får man det?

Man räknar med att ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen, vilket motsvarar ungefär 200 000 personer i Sverige, av dom är minst 10% i tonåren. Det är ofta då som endometrios gör entré - en del får symtom den första gången de har mens, för andra kommer de successivt med åren. Efter klimakteriet brukar endometrios försvinna, men ibland finns smärtorna kvar.

Hur mycket smärta ger endometrios?

Det är som sagt lite olika hur mycket man känner av sin endometrios. Vissa berörs inte alls av den, medan andra har väldiga besvär. Har man mycket ont behöver det heller inte betyda att man har mycket livmodersslemhinna som befinner sig utanför livmodern. Små cystor kan vara minst lika smärtsamma och elaka som de större sammanväxterna.

Att få en diagnos

Börjar man misstänka att det är endometrios man har så ska man kontakta vården för att få remiss till gynekologen. Där görs både en gynekologisk undersökning och en ultraljudsundersökning. Ibland behöver man också gå in via titthålskirurgi, då kan man också passa på att operera bort endometrios man stöter på.

Något som kan vara bra att veta är att det kan ta ganska lång tid att få rätt diagnos om du har endometrios. Vanligtvis misstas sjukdomen för vanlig mensvärk, urinvägsinfektion eller IBS - men stå på dig och sök vård igen (och kanske be om att få träffa en annan läkare) om du inte blir bättre av behandlingen du får.

Hur man behandlar endometrios

När man väl konstaterat att det är endometrios man har behöver man oftast behandla symtomen och smärtan, så att den lindras eller försvinner. För det finns nämligen ännu inget botemedel för själva sjukdomen. Behandlingen ser lite olika ut, men man jobbar med smärtlindring, hormonell behandling och om inte det hjälper: operation.

Smärtlindring innebär, precis som det låter, receptfria eller receptbelagda läkemedel som tar bort smärtan. Med hormonella läkemedel är målet är att man ska sluta få ägglossning och mens - så att man inte får mens och problem på grund av den. Eftersom endometrios blir värre av hormonet östrogen (vilket vi ju har i kroppen i olika mängd under menscykeln så används ofta p-piller. Både kombinerade p-piller (som innehåller både östrogen och gestagen) eller läkemedel som bara innehåller gestagen eller GnRH-analoger (som tar bort nästan all östrogenproduktion i livmodern och ger samma symtom som om du var i klimakteriet). Eftersom vi har med hormoner att göra så finns det olika sätt som fungerar olika bra på olika personer - det är ju väldigt individuellt hur man reagerar på olika hormoner.

Det finns stöd att få!

Känner du igen dig och har fått diagnosen eller utreds för misstänkt endometrios, finns det stöd. Du kan tillexempel vända dig till Endometriosföreningen för råd, stöd och för att söka mer kunskap.