Filtrera efter

Libresse Discreet tamponger finns i storlek Mini, Normal och Super. De har en rundad topp som gör dem lätta att föra in, och vågiga kanaler som effektivt leder vätskan in i tampongen och hjälper till att förhindra läckage. Normal och Super har också en ultra slim design för extra komfort, men är lika säkra som en vanlig tampong tack vare superabsorberande fibrer.

Så här lätt är det att använda tampong

 1. Tvätta händerna innan du byter tampong.
 2. Vrid av plasten från tampongen.
 3. Veckla ut snöret och dra lite i det för att säkerställa att det sitter fast. Håll tampongen som bilden visar.
 4. Sitt på toaletten eller ställ dig med ena benet på en stol.
 5. Försök att slappna av. För in tampongen försiktigt snett bakåt. För tampongen med fingret så långt upp i slidan du kan. När tampongen sitter på sin plats känns den inte. Tvätta händerna igen.
 6. När du ska ta ut tampongen drar du bara lätt i snöret. Tamponger bör inte kastas i toaletten.

Byt tampong regelbundet, var 3-8 timma. Du kan använda tampong på natten. Byt tampong när du går och lägger dig och direkt när du vaknar. Använd aldrig mer än en tampong åt gången. Glöm inte att ta ut den sista tampongen när mensen är slut.

Välj rätt tampongstorlek

Det är viktigt att välja tampongstorlek efter sina egna behov. Lite mens, liten tampong och större tampong om du blöder mer. Pröva dig fram och börja gärna med Mini första gången du använder tampong. Ofta kan man behöva två olika storlekar, en större då mensen är som rikligast och en mindre till de dagar då mensen är sparsam.

Absorption per tampong

Bilden ovan visar antalet droppar i förhållande till uppsugningsförmåga - ju fler droppar desto högre uppsugningsförmåga.

Information om TSS

TSS (Toxic Shock Syndrome) är en mycket sällsynt men allvarlig sjukdom. Den orsakas av en vanligt förekommande bakterie hos människan. Sjukdomen kan uppstå hos män, kvinnor och barn. Ungefär hälften av alla fall uppstår hos menstruerande kvinnor. TSS har kopplats samman med tamponganvändning men kan även uppstå när tamponger inte använts. TSS måste upptäckas och behandlas i ett tidigt skede eftersom den kan ha dödlig utgång.

Sjukdomen har vanligen följande symptom:

 • plötslig, mycket hög feber, över över 39°C
 • kräkningar och/eller diarré
 • matthet, yrsel och svimningar
 • halsont och huvudvärk, även muskelvärk
 • rodnad som påminner om solbränna

Om några av dessa symptom uppstår behöver det inte vara TSS, men ta ut tampongen som försiktighetsåtgärd och sök genast läkarhjälp. Kom ihåg att nämna TSS och att du har mens. Om du tidigare haft TSS bör du rådgöra med din läkare innan du använder tampong igen.