Vi känner nog alla igen oss. Man sitter där på toaletten, ser något konstigt i trosan och undrar vad är det där? Frukta icke - det mesta som kommer från underlivet är helt normalt.

Få koll på vad som är normalt för dig

Ju mer koll du har på vad du kan hitta i trosan, och varför, desto lättare kan du avkoda meddelandena som din vulva och vagina skickar. Lite som att tyda underlivets morsekod. Och det vill man ju kunna?!

Här får du en snabbguide som gör det lättare att få bättre koll på läget - även om det det ibland får dig att se rött, gult, vitt, grått eller grönt.

Flytningar

Flytningar i trosan? Grattis! Precis som det ska vara eftersom det är vaginans sätt att rengöra sig själv och hitta rätt pH-balans. Färg och geggighet varierar genom menscykeln - från vita till lätt blodblandade. De kan ändras av graviditeter, ägglossning, om du behöver äta antibiotika eller ibland till och med mat.

Flytningarna kan vara alltifrån blekt mjölkvita, tjocka och vita, gula till gröna, rosa eller röda.

Vita, genomskinliga, krämiga, geggiga eller ljusrosa – flytningar kommer i alla färger och klibbigheter. Håll koll om de är mycket gulgröna eller luktar illa, då kan det vara en infektion på g.

Spotting

De flesta som har mens får någon gång spotting. Alltså blodiga flytningar som kan dyka upp oannonserat under menscykeln och variera från rosa och klarrött till rostbrunt. De kan komma på grund av hormonförändringar - alltså om du börjar med eller byter preventivmedel, blir gravid eller kommer in i klimakteriet. Eller bara för att de har lust... Är de envisa och inte försvinner kan det vara en infektion eller cellförändring - då ska du kontakta vården för att kolla upp.

Spotting varierar från klarrött till rostbrunt
Spotting varierar från rosa och klarrött till rostbrunt

Kiss

Vi har alla varit med om det. Ena stunden skattar du åt ett skämt och i nästa sekund känns det inte riktigt lika kul längre… Små urinläckage kan komma i alla åldrar, men dyker ofta upp i samband med och efter en graviditet eller vid hormonförändringar som t.ex klimakteriet. Det går att förebygga genom att stärka musklerna i bäckenbotten. Men ibland händer det ändå och då är ett trosskydd som Libresse Extra Protection - som kan ta hand om alla sorts droppar - bra att ha. 

Har du återkommande besvär med att hålla tätt så är det bra att prata med vården. De kan kolla upp så att allt är som det ska.

Färgen på kiss

Ansträngningsinkontinens är vanligare än du tror och drabbar människor i alla åldrar.

Svett

Precis som med armhålorna så har underlivet både svettkörtlar och hårsäckar - så det är inte alls konstigt att det kan bli varmt och fuktigt här. Det är en miljö som är perfekt grogrund för bakterier - så vädra så ofta du kan (att sova utan trosor är drömläget för din vulva). Använd också trosor som andas, skippa åtsittande kläder och tvätta dig och byt trosor efter att du har tränat. [7]

Skulle det ändå börja klia eller dyka upp onormala (för dig alltså) flytningar så kan det vara en svampinfektion eller bakteriell vaginos som trivs och frodas när det är varmt och instängt. Prata med vården så får du hjälp.

Håll koll

Det mesta som kommer ur ditt underliv är alltså helt normalt och framförallt inget att skämmas för. Kroppen berättar helt enkelt hur den mår. Det som är viktigt att komma ihåg är att du ska veta vad som är normalt för just dig - det är nämligen inte säkert att det är samma sak som är normalt för en annan. Utan hitta din normal så att du också kan märka när något förändras.

Trosskydd för alla sorts droppar från underlivet

Oavsett vad din kropp hittar på har vi ett trosskydd som tar hand om det.