Badrumshylla

Behöver man intimtvätt, trosskydd och intimservetter - eller kan man låtsas som det regnar? Det kommer en tid när man måste titta ner och fundera lite på hur man bäst tar hand om sitt underliv. Här får du tips om hur du kan ge dig själv lite extra kärlek!

Det kan kännas lite som en djungel - kanske inte så mycket mellan benen - utan mer alla olika produkter som verkar finnas för att hålla det som finns där på bra humör. Men det behöver inte vara så svårt.  Först och främst behöver du få koll på hur du tvättar underlivet (spoiler alert: du ska inte tvätta inuti vaginan!). Sen är det smart att fundera på vilken typ av person du är, för vad du gör, var du är och om du är Team Rakning eller ej kan ge bra ledtrådar om hur du enklast kan ge din vulva lite kärlek!

Om du är tonåring

Även om du kanske inte fått mens än så kanske du hoppat in i puberteten, aka när hela kroppen går bananas och ändras. Flytningar, finnar och svett är tre grejer som kommer som ett brev på posten, oregelbunden mens överraskar inte sällan när mensen väl gör sin debut. Så att tvätta underlivet varje dag och om det känns jobbigt i trosan med flytningar, eller om du är orolig över att mensen ska komma på surpriseparty, kan ett trosskydd vara skönt. Våra trosskydd har andningsbara ytskikt och känns knappt i trosan.

Om du är den sportiga typen

Att träna mycket brukar ju ofta betyda att duscha mycket, vilket kan torka ut den ömtåliga huden i vulva. En intimtvätt som inte innehåller någon tvål kan vara smart, våra tvättar är dessutom pH-balanserade vilket kan vara lite extra bra just när man duschar ofta. Hinner, eller vill, du inte duscha men ändå undvika att svetten matar bakterier som finns i v-zone kan du testa att ha med dig intimservetter och tvätta av med.

Om du reser mycket

Gillar du att vara på resande fot och inte kommer åt att duscha - eller ställa dig bredbent framför ett handfat - så ofta du vill så är intimservetter och luftiga trosskydd två bra kompisar!
Trosskydden håller rent och gör att du kan spara in på tvätt av trosor, de ger också vulva en lite luftigare känsla. Intimservetterna är sköna att ha med om man vill kunna tvätta av vulva när man varit på toa, eller på en långflygning runt halva jordklotet. Det är så det känns lite fräscht och skönt. Dessutom hjälper de till med pH-balansen i V-zone.

Om du vaxar eller rakar dig

Är du på Team Rakning och föredrar lite friserat en trappa ner så behöver du ta lite extra hand om din vulva. Du har bergis redan läst vad vi säger om rakning och vad man ska tänka på. I kort så handlar det ju om att huden kan bli torr, ömtålig och irriterad när du rakar underlivet. Och sur hud måste få lite extra kärlek för att bli glad igen. En supersnäll intimtvätt, typ vår PureSensitive™ kan få upp humöret på vulva. Men kom ihåg att du absolut inte alls behöver raka dig! Könshåret finns där av en anledning och för att maxa trivseln så är det faktiskt bäst att låta bli hyvel eller vax.

Överkurs - om du är en nybliven mamma

Om du fött barn så kommer din V-zone med största sannolikhet inte vara sig lik. Den kan vara öm och lite inflammerad efter förlossningen om du fött vaginalt. Har bebisen gjort entré genom kejsarsnitt så har ändå graviditeten förändrat underlivet - kroppen planerar nämligen att det är genom vulva som barnet ska komma.
Avslag är något du kommer få oavsett hur födseln gått till, eftersom det är blödningen som kommer från såret i livmodern där moderkakan suttit. I början är det mest blod - då passar en binda för riklig mens bra. Med tiden så blir avslaget mindre och liknar mer en blodblandad flytning som man enkelt kan ta hand om med trosskydd (om du inte älskar att tvätta trosor). Att det inte luktar rosenbuske är helt normalt och inget att oroa sig över. 
Gillar du att använda intimservetter kan du göra det så snart det känns bra och eventuella sår läkt ihop, de har dessutom lite lugnande egenskaper tack vare sitt E-vitamin. 
Underlivet blir och känns annorlunda efter en förlossning, vilket är precis som ska vara - våra kroppar förändras ju under hela livet och att föda barn är bara ännu en bit av den förändringen. Så att lära känna kroppen på nytt efter en graviditet och förundras över vad den kan är ett sätt att ge den lite kärlek!

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer