Kvinna som tittar sig själv mellan benen med en spegel – Libresse

Är min vulva normal?

Ja, det är den. Och här skulle vi kunna sluta. Men vi tänker att det kan vara bra att reda ut hur en normal slida ser ut - och få lite koll på blygdläppar som sticker ut, vilken färg de har och om underlivets anatomi.

Först måste vi bara prata lite om det där med normalt. De senaste åren har labiaplastkirurgi (alltså kosmetisk kirurgi av blygdläppar ökat ordentligt. En av anledningarna är att man inte tycker ens vulva ser normal ut. Det som är lite sorgligt i detta är att för just vulvor så finns ingen normal. Rent vetenskapligt alltså: varje vulva är unik. Typ som ett fingeravtryck, fast mellan benen då.

Underlivet och slidans anatomi!

Håll i dig, för nu blir det - rubriken till trots - spännande här. Det är nämligen så att väldigt många aldrig tittat på sitt eget underliv i en spegel. Därför är det nog inte alls så konstigt att många inte riktigt har koll på vad som är vad en trappa ner. Så vi tänker att vi här reder ut lite vad som är vad i underlivet, och vad alla delar i V-zone heter: vaginan är de inre delarna av könsorganet (där råder det förresten tvättförbud - eftersom den tvättar sig själv med hjälp av flytningarna), vaginan kan också gå under sitt alias slida. Utanför kroppen har du vulva vilket är de yttre delarna av könsorganet, det betyder blygdläppar, venusberg och den lilla tippen på klitoris som syns. Klitoris är ju en helt makalös liten rackare som utifrån ser liten och obetydlig ut - men som är stor på insidan, full av nerver och nyckeln till en av de bästa gratiskickarna. Okej, då hoppas vi att vi är överens om vad som är vad!

Kvinnor i blusar och underkläder som håller halva grapefrukter framför sina trosor – Libresse

Hur många blygdläppar har man?

Du har allt som allt fyra blygdläppar, två inre och två yttre och hur dom ser ut är väldigt olika. Ofta sticker de inre blygdläpparna ut utanför de yttre, ofta är den ena längre än den andra och de är olika stora - lika ofta är de lika stora, växer i otakt, eller i takt. Det är nämligen så att vi alla är unika i hur vi ser ut - du minns fingeravtrycket mellan benen? Det är på riktigt så att normalt, när det kommer till underliv, är ett vääääääldigt brett begrepp: Ingen vulva är den andra lik, och dom är alla helt perfekta som dom är. Ingen plastikkirurgi behövs alltså för att någon vulva ska bli “normal”! Vad som däremot behövs är att du - som den perfekta vulvas ägare - tar och lär dig hur just DU ser ut. Ta fram en spegel och titta på dig själv - lär känna varje liten bit av ditt underliv, vad som är normalt för just dig. Och ta av dig de kritiska glasögonen, tänk istället att det du ser är alldeles perfekt!

Anatomi - vulva, slida/vagina, klitoris och blygdläppar.

Illustration av vulva - Libresse

Om blygdläpparna hänger utanför?

Då gör dom det, och som vi konstaterat så är det helt i sin ordning! De allra flesta av oss har inte sett sådär supermånga verkliga vulvor i våra liv, om vi inte råkar vara gynekologer och barnmorskor det vill säga. Trots vår bristande vulva-spaning så finns en bild av hur ens V-zone ska se ut: platt venusberg (hörs ju på namnet att det kanske inte är sådär superplatt…), hårlöst, mjukt och angenämt rosa. Lukta ska det ju absolut inte heller göra, kanske geléhallon om något. Den föreställningen om hur en V-zone ser ut och är behöver vi krossa. Istället för att lyfta något idealiserat som inte finns på riktigt så måste vi börja hylla våra olikheter, inse att det perfekta innefattar allt från snett, hängigt, litet, mörkt, hårigt, långt och så vidare! Se till att ordet normalt betyder vad som är normalt för just dig. Lär vi oss göra det så kommer vi att lära oss älska just det underliv vi föddes med!

Illustrationer av olika typer av vulvor – Libresse

Var din vulvas första fan!

Vi tycker att alla ska känna sig självsäkra nog att bara göra det som känns rätt för en själv, ingen ska känna sig pressad att förändra eller anpassa sig för att behaga någon annan. Sen är det, i våra ögon, viktigt att man ska kunna tala om slidor, vulvor, vaginor och blygdläppar på samma sätt som man talar om mer synliga delar av sin kropp - på ett hälsosamt och öppet sätt, utan att be om ursäkt för det. Med rätt ord kommer stolthet.

Utforska mer