Obalans i underlivet – Vad är rätt pH-värde i underlivet?
Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng
Att ha obalans i underlivet är ju ingen dröm, men det är väldigt vanligt att råka ut för eftersom de naturliga bakterierna mellan benen ställer rätt höga krav på en perfekt pH-balans för att inte ställa till med problem. Men vad innebär egentligen obalans i underlivet och vad är rätt pH-värde? Vilka är de tydligaste tecknen och vad kan man göra åt det? Häng med så försöker vi skapa lite mer klarhet!
- Vad är bakteriell obalans i underlivet?
- Vilket pH-värde ska underlivet ha?
- Symtom på obalans och dåligt pH-värdet i underlivet
- Vad kan man göra åt dåligt pH-värde i underlivet?
- Huskur mot bakteriell obalans i underlivet
- Annan behandling för obalans i underlivet
- Anledningar till obalans eller dåligt pH-värde i underlivet
- Obalans i underlivet efter samlag
Vad är bakteriell obalans i underlivet?
Med pH mäts hur surt eller basiskt något är. PH-värdet 7 är neutralt, lägre är surt och högre är basiskt. Okej, men vad har det med ditt underliv att göra då? Jo, pH-balansen är faktiskt en av de viktigaste grejerna att ha lite koll på när det gäller underlivet. Det är nämligen så att ditt underliv är fyllt av naturliga bakterier, Lactobacilli, som skyddar vaginans slemhinnor och vulvans känsliga hud. Men de här bakterierna är kräsna och vill ha en perfekt pH-balans för att inte balla ur. Om pH-värdet rubbas brukar det kallas för bakteriell obalans i underlivet.
Bakteriell obalans kan göra livet rätt tråkigt för dig och ditt underliv. Vulvan kan svullna upp lite, det kan börja svida, klia och lukta illa där nere, och det är inte ovanligt att man får mindre härliga infektioner i underlivet så som svamp i underlivet eller bakteriell vaginos.
Vilket pH-värde ska underlivet ha?
Att ha ett dåligt pH-värde i underlivet låter alltså inte särskilt trevligt, men vilket pH-värde ska det kvinnliga underlivet ha då? Man brukar säga att det ska ligga på under 4,5 inne i slidan och har man ett högre värde kan det vara ett tecken på att något inte står helt rätt till.
Obalans i underlivet som gravid
Det kan vara bra att veta att obalans i underlivet är extra vanligt när man är gravid. Så om du är gravid och känner att det inte riktigt blir någon ordning där nere är det en bra idé att prata med din barnmorska.
Symtom på obalans och dåligt pH-värdet i underlivet
Hur vet man då om det är dålig stämning bland bakterierna i underlivet? När det inte är ”som vanligt” där nere och känns konstigt är det mycket möjligt att något inte är riktigt som det ska. Det finns några saker som skvallrar om en obalans av pH-värdet i underlivet.
- Något svullen vulva
- Flytningarna ändrar färg och börjar lukta illa
- Det börjar klia lite eller mycket mellan benen
- Det svider när du kissar
Vad kan man göra åt dåligt pH-värde i underlivet?
Du kan vara lugn, du är inte dömd att för resten av livet att ha ett svajigt pH-värde i snippan. Det bästa du kan göra är att ge underlivet lite kärlek i form av saker det gillar. När det kommer till intimhygien bör du låta bli att tvätta inuti vaginan eftersom den har en alldeles egen tvättrutin, som med hjälp av flytningarna håller pH-värdet på rätt nivå. Om det känns bekvämt att ha vaginalt sex kan det vara bra att använda kondom och se till att tvätta vulvan (alltså de yttre delarna av underlivet) efteråt. Använd ljummet vatten, en intimtvätt eller intimservetter som är skonsamma mot underlivet.
Huskur mot bakteriell obalans i underlivet
Oftast behövs det inte några läkemedel, varken receptfria eller på recept, när pH-balansen i underlivet är lite rubbad. Det som brukar funka bäst är huskurer som att sova utan trosor på natten för att lufta underlivet, använda bomullstrosor (helst inte stringtrosor), tvätta underkläderna i 60 grader så att svampsporerna dör, använda kondom om du ska ha penetrerande sex och tvätta av vulvan efteråt.
Annan behandling för obalans i underlivet
Om obehaget i underlivet inte försvinner kan det vara så att du behöver söka hjälp hos en vårdcentral, ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. De kan hjälpa dig ta reda på om du till exempel har fått en infektion i underlivet, och avgöra om du behöver någon annan typ av behandling.
Anledningar till obalans eller dåligt ph-värde i underlivet
Så varför får man då ett dåligt pH-värde i underlivet? Det finns såklart väldigt många olika saker som kan rubba den där naturliga härliga tillvaron i underlivet. Här kommer några exempel:
- Låga nivåer av hormonet östrogen, det kan man ha efter klimakteriet eller före puberteten.
- Mensblod eftersom det har ett högre pH-värde.
- Oskyddat sex eftersom sperma har ett högre pH-värde.
- Antibiotikabehandling eftersom den ger sig på även de goda bakterierna när den ska ta sig an sjukdomsbakterierna.
- Bakteriell vaginos som är en form av störning i bakteriefloran.
Obalans i underlivet efter samlag
Den där pH-balansen och underlivets naturliga bakterieflora vill vi gärna behålla, men tyvärr är detta också väldigt känsligt och det finns många saker som kan ställa till det. Till exempel kan samlag utan kondom påverka pH-värdet. Dels för att spermier har ett högre pH-värde än kvinnans underliv, hela pH 8, men det kan också påverka om du byter sexpartner ofta.
Vanliga frågor
-
pH är det värde som mäter om något är surt, neutralt eller basiskt. Underlivets naturliga bakterieflora är känslig för ett för högt eller lågt pH-värde, en obalans helt enkelt, som kan ge besvär och infektioner.
-
Ja, underlivssvamp kan orsakas av en pH-obalans eftersom svampen som finns där naturligt då kan växa till sig för mycket. Men man kan ha en obalans i underlivets pH-värde utan att det är just svamp.