En kvinnas som använder intimtvätt från Libresse för att dofta gott i underlivet

Är det skillnad på intimtvål och tvätt? Hur ofta ska man tvätta, behövs det ens och går det inte precis lika bra med vatten egentligen?

Det bästa med att ha ett underliv är att det är ens egna och man får ta hand om det precis som man vill. Din vulva är helt unik, och den som vet bäst vad som får den att må bra är ju faktiskt du. Men det finns såklart ändå lite saker som gäller alla snippor, typ som att dom behöver lite kärlek, omtanke och tvätthjälp.

Hur ofta ska man tvätta underlivet?

Tänk att man ska tvätta underlivet varje dag. Och då ska du tvätta mellan blygdläpparna, upp på venusberget, ljumskarna och vid rumpan. Inuti vaginan (eller slidan om man kallar den det) så ska man låta blir att tvätta - för gör man det så stör man den viktiga pH-balansen, för att inte tala om att man snor flytningarnas jobb! Att tvätta för ofta kan göra att den ömtåliga huden blir lite stött och uttorkad - tvättar man för sällan så blir det lite för lätt för olika bakterier att växa till sig. Så lagom är bäst, och lagom brukar som sagt vara en gång om dagen.

Kan man tvätta underlivet med tvål?

Okej, så tvätta en gång om dagen - check. Men vad ska man använda när man tvättar då? Tvål, olja, vatten eller nått helt annat? Såhär: inget är fel, men det finns olika grader av rätt här. Tvål är oftast en ganska dålig idé eftersom det har ett pH på runt 9 - och alla som har koll på pH vet att för högt pH pajar den naturliga pH-balansen och bäddar för problem som klåda eller torrhet. Vatten har ett pH på 7, så det är bättre, men är man väldigt känslig så kan det vara lite högt pH det med - vatten har också svårt att tvätta bort sperma och rester från glidmedel. Olja är bra på det sättet att det lägger sig som en tunn hinna i underlivet för att stänga in fukten, däremot så rengör den ju inte och har inte heller samma pH som ditt underliv. Så babyolja, kokosolja, mandelolja - och alla andra oljor out there - kanske inte är det perfekta valet för den med ömtålig hud. En mild intimtvätt med pH-balanserande effekt tvättar rent och hjälper till att hålla bakterierna på gott humör.

Sen är det ju så att precis som med resten av kroppen så är det otroligt individuellt vad man gillar och vad som funkar för en själv! Det finns serum, hudkrämer och toners för ansikten - alla för olika typer av hy och för olika förutsättningar. Lite så borde man tänka kring sitt underliv med: alla gillar olika - och vad som lirar för en själv är inte självklart det perfekta för alla.

Ska man tvätta inuti slidan?

Åh vad bra att du frågar. Eller ja, det gjorde du ju inte - men detta är ändå så himlens viktigt så vi låtsas att du gjorde det: du ska INTE tvätta vaginan, slidan, fittan, snippan - vad du än kallar den - inuti! Att duscha upp vatten eller annat inuti din vagina är som att skicka en önskelista med problem skrivet överst. Grejen är nämligen att när det gäller rengöringen av vaginan/slidan/snippan/fittan - allt det där som du tänker är inuti dig - så sköter den sig själv. Det är bara att luta sig tillbaka och lita på att flytningarna tar hand om det. För det gör dom - dom är bäst! Fast vaddå tänker du, ni snackade ju precis om att man SKA tvätta? Det gjorde vi absolut, men när vi pratar tvätt så pratar vi om vulva, de yttre delarna av könsorganet, för där är det noll i tvätta-sig-själv-skills. Snurrigt? Ingen fara, vi hjälper dig, här kan du läsa på lite om anatomi!

Hur använder jag intimservetter?

Tänk på våtservetterna för intimvård som din kompis när du vill tvätta vulvan men inte har en bidé (googla det) tillhands, saknar rinnande vatten eller bara känner att det inte funkar att ställa sig i duschen eller bredbent framför handfatet. En snabbtvätt som tvättar rent och pH-balanserar all den där känsliga huden som man har i underlivet. Typ som när du har mens och vill hålla lite extra rent, eftersom man ju är lite extra känslig just då. Eller kanske om du tränat, ska vänta med att duscha men ändå vill undvika att svetten matar bakterier. Eller efter sex och du inte vill dra igång värsta duschen. Ja. Det finns ett gäng tillfällen det kan vara bra att ha en intimservett som backup helt enkelt!

Fortsätt att lära dig mer