En illustration av en kvinna som intimrakar sig

Hur man slipper rosa prickar, hur man tar hand om nyrakad hud eller att man faktiskt inte behöver göra något alls?

Frisyr, rakat eller buske - hur man väljer att ha sitt underliv är helt upp till en själv - det är ju ens eget underliv som man ska trivas med. Värt att tänka på är att könshåret finns där av en anledning, det är inte bara ett slarv i evolutionen att det finns kvar.

Varför har man könshår?

Jo, könshåret har du för att hålla underlivet luftigt och till att leda bort fukt, tänk som en miniventilation om det blir lite för varmt en trappa ner. Att hålla bra temperatur och luftfuktighet för en massa bra grejer med sig: det gynnar pH-balansen och på så vis minskar det risken för svampinfektion - men den gör också huden mindre lättirriterad. Det skyddar också mot att kläderna skaver mot underlivet. En annan fräsig grej med pubeshåret är att det påverkar feromonerna som kroppen sänder ut till potentiella partners - så man kan se sitt könshår lite som en raggningsreplik…

Vadå, måste man inte raka eller vaxa underlivet?

Närå, absolut inte! Du väljer själv hur du gör, om du vill behålla rubb och stubb, eller om du vill ha en fancy frisyr eller vara helt kal - valet ligger BARA hos dig! Det finns absolut inget ofräscht i att behålla allt, vara orakad och jobba med vad naturen gett dig - snarare gör du ditt underliv en tjänst. Men vill du ta bort håret så är det inte så att allt kommer vara förstört i din V-zone, det betyder bara att du behöver ta lite mer hand om den extra känsliga huden som kommer fram när du rakat bort håret. Det är nämligen inte ovanligt att man får rakfinnar, hårsäcksinflammation, inåtväxande hårstrån när man tagit bort könshåret.

Hur ska man raka underlivet?

Okej, så du har landat i att raka V-zone och nu funderar du på hur man ska undvika de röda små prickarna, den lätt irriterade huden och om det finns några knep som man måste veta om innan man sätter igång? Bra, det är viktigt att skaffa sig full koll innan man går loss med hyveln mellan benen!

A och O är bra grejer: en supervass rakhyvel och en rakkräm som lirar med din hudtyp. Sen ska du raka medhårs och inte mot hur håren växer. Var dunderförsiktig - små rispor och skärsår vill du undvika. Tänk också på att huden ska vara fuktig och du inte ska trycka hyveln för hårt mot huden. När du rakat klart är det smart att tvätta av underlivet med en mild intimtvätt - till exempel vår PureSensitive™ som är parfymfri och extra snäll mot ömtålig hud. Efter det är det fint att smörja huden med en kräm som innehåller propylenglykol - en sån kräm kan minska risken för hudinfektioner och du kanske slipper utslag eller att det kliar efter rakning.

PureSensitive intimvårdsprodukter - Libresse

Vaxa eller raka snippan?

Att vaxa underlivet är ett annat vanligt sätt att ta bort sitt könshår. Väljer man att vaxa istället för att raka så brukar det ta lite längre tid innan håret växer ut, och det känns lite mindre stubbigt när det gör det. De flesta tycker det gör mer ont att vaxa än att raka. En lite tråkig bieffekt av vaxning är att det är vanligt med hårstrån som växer inåt efteråt, vilket kan ge hårsäcksinflammation. En försiktig (och här skojar vi inte, försiktig!!!) exfoliering i duschen kan hjälpa att förebygga det. Sen blir huden ofta upprörd när du vaxar, lite rödflammig, men det brukar gå bort på några timmar eller någon dag. Så vaxning och rakning är det vanligaste - men det finns ju andra sätt.

Vilka olika hårborttagningsmetoder finns det?

Ja, det finns massor med sätt att ta bort hår man inte vill ha. Alla har sina för- och nackdelar.
  • Vaxning
  • Raka
  • Hårborttagningskräm
  • Trimma
  • Klippa
  • Laser
  • Tråda
  • Epilering

Det är DU som bestämmer!

Ja, nu är vi här igen! Men vi tycker det är så himlens viktigt att prata om det här med att det är fullkomligt naturligt att ha hår på snippan. Alla har olika mycket och det finns där av en anledning. Det är inte farligt att ta bort det, utan kräver bara lite att man pysslar om sitt underliv lite extra. Men man ska vara säker på att man väljer att ta bort sitt könshår för att man själv vill, inte för att någon sagt åt en att det är fräscht med rakat. För det är helt enkelt inte sant. Ditt underliv, din vulva och hela din V-zone är faktiskt helt perfekta precis som dom är och ingen ska någonsin komma och säga nått annat!

Fortsätt att lära dig mer