Kvinna vid poolen

När som helst under året har en fjärdedel av jordens kvinnliga befolkning i fertil ålder mens. Trots detta så råder det fortfarande en stor förvirring om hur mensen påverkar kvinnors liv.

Under århundraden har man i många kulturer ansett att kvinnor med mens var ”orena”. Detta är förstås rent och skärt struntprat, men faktum är att dessa övertygelser lever sig kvar än idag tillsammans med mängder av andra ohjälpsamma rykten och myter.

Låt oss göra en sak helt klar: Det är varken ”smutsigt” eller ”skamligt” att ha mens och det är inget som ska stoppa dig från att leva livet precis som du vill. Vad gäller de många missuppfattningar och halvsanningar som du kan ha hört så ska vi nu ta itu med dem en efter en.

Inget att vara rädd för

Haj
Myt 1: Kvinnor som har mens löper större risk att bli attackerade av hajar.

Det finns inga bevis som stödjer detta påstående. Det är dock sant att hajar attraheras av blod. Men den mängd blod du producerar är så liten, särskilt efter att det har lösts upp i vatten, att hajarna skulle behöva vara nästan alldeles intill dig för att känna av det [1]. Så det är helt säkert att simma i havet när du har mens och även att vara i närheten av andra djur så länge du vidtar samma försiktighetsåtgärder som när du inte har mens.

Hår
Myt 2: Du bör inte tvätta håret när du har mens.

Det här en gammal myt – med andra ord rent påhitt. Du kan tvätta håret så mycket du vill.

Svimfärdig
Myt 3: Du kan svimma på grund av blodförlust under mensen.

Mängden blod som kommer ut under mensen ser faktiskt ut att vara så mycket mer än vad den egentligen är. I genomsnitt förlorar du bara runt två till tre matskedar blod varje gång du får mens. Så om du inte har en enormt riklig mens (hypermenorré) finns det ingen anledning att oroa sig över att bli svag, även om andra symptom – som PMS – kan påverka ditt allmänna välbefinnande. Om du ingår i den grupp av kvinnor som har riklig mens (en av tio) [2] och ditt flöde är så stort att du känner dig svimfärdig eller yr när du ställer dig upp, så ska du diskutera det med din läkare eller Ungdomsmottagningen.

Yogaövningar
Myt 4: Det är inte bra att träna när man har mens.

Det är faktiskt tvärtom. Träning och motion är faktiskt ett av de bästa botemedlen mot menskramper. Du kanske inte känner dig så sugen på att delta i något alltför ansträngande, men mjuka rörelser som att gå, simma, pilates eller yoga kommer att stärka ditt humör och hjälper till att dämpa en del av värken och smärtorna. Kom bara ihåg att använda tampong när du går och simmar och byt ut den direkt när du kliver ur bassängen för att förhindra infektioner.

Megafon
Myt 5: Folk ser på dig när du har mens.

Det finns inga ytliga tecken på att du skulle ha mens. Du luktar eller går inte annorlunda och din hudfärg ändras inte heller. Med det sagt ska du definitivt inte känna att du behöver dölja att du har mens. Nu för tiden är tjejer mer rakt på sak vad gäller mens och symptom som PMS och kramper. Det kan till och med vara så att det är till hjälp för dig att vara öppen om din mens, i alla fall med dina tjejkompisar. För när allt kommer omkring så får de ju också mens.

[Referenser]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer