Red fit runner

Även om träning är det absolut sista du har lust att göra under mensen, så finns det en uppsjö skäl till varför detta är en bra idé.

Träning förbättrar blodcirkulationen i bäckenområdet vilket leder till mindre menssmärtor. Det stärker också ditt humör i allmänhet så att du bättre kan hantera den berg- och dalbanefärd som din cykel tar dig med på.

Att gå på gymmet under en smärtsam mens kan kanske vara lite väl mycket begärt, men det finns många andra alternativ. En långpromenad, simning i lugn takt eller några yogaövningar kan minska obehagen och hjälpa dig att känna dig mycket mer positiv. I en studie med kvinnliga idrottare sa nästan tre av fyra att de mådde sämre precis innan mensen, men samtidigt sa 63 procent att smärtan minskade under träningen [1]. Träning eller fysisk aktivitet kommer även att få dig att må bättre rent allmänt eftersom träning stimulerar kroppens endorfinproduktion. Dessa må-bra-hormoner lindrar inte bara PMS-symptomen, de förbättrar även din sömn.

Oroar du dig för läckage eller bindor som hamnar ur position eller skaver? När du tränar eller motionerar under mensen, bör du använda en binda som är superabsorberande och som formar sig efter din kropp. Se bara till att du duschar och byter skydd och underkläder efteråt, för att inte menslukt ska bli ett problem.

Om du lider av extremt rikliga mensblödningar (hypermenorré), är det troligen bäst att skippa kickboxningslektionerna när flödet är som störst. Försök istället hålla igång med en promenad eller en cykeltur i bra tempo. Och om du kör träningspass hemma ska du se till att köra några övningar där du ligger på mage för att hjälpa till att lindra de där menskramperna.

Träning under mensen – vi krossar myterna

Träning
Myt 1: Det är inte säkert att träna medan man har mens.

Sannning är följande: Förutsatt att du inte tar i för hårt så är träning under mensen inte bara säkert utan rekommenderas även av experterna.

viktökning
Myt 2: Man går upp i vikt precis innan man får mens.

Sannning är följande: Det är faktiskt bara en vätskeansamling och den försvinner när mensen börjar. [2]

[Referenser]

Fortsätt att lära dig mer