Vad är PMS och hur lindrar jag det?
Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng
Lättirriterad, låg och lynnig - är det känslor som du känner igen? Kanske dyker de upp strax innan mensen och påverkar livspusslet negativt. De goda nyheterna är att det troligtvis inte är en livskris utan “bara” retlig PMS!
PMS (eller premenstruella syndrom som det också kan kallas) spökar inte bara till det i huvudet, utan kan även märkas i kroppen. Här kan du lära dig mer om PMS, få koll på varför och när det kommer, typiska symptom, samt hur du kan hantera det.
Vad är PMS?
PMS betyder premenstruella symtom eller premenstruella spänningar och är alltså en förkortning av ett gäng samlade symtom du kan få dagarna, eller ibland veckorna innan mensen kommer. Inte oväntat så beror det på hormonerna i kroppen, främst östrogenet, som strax innan mensen störtdyker och ofta tar med sig måendet i fallet.
Det är dock inte alltid som man får PMS och det kan te sig olika varje gång. Därför är det bra att få koll på vilka symtom som är vanliga, så det blir lite lättare att veta om det är PMS eller något annat!
Vanliga PMS-symptom
Här listar vi de vanligaste symptomen du kan få av PMS:
- Ångest
- Humörsvängningar - allt från lynnig, ledsen, gråtfärdig, irriterad eller fly förbannad
- Trötthet
- Ömma bröst
- Värk, både i huvud och i nedre delen av magen
- Uppsvälldhet och orolig mage
När i menscykeln har du PMS?
PMS kommer innan mensen och ska inte blandas ihop med till exempel mensvärk, som också kan innebär smärta och orolig mage.
PMS startar efter ägglossning då ämnet progesteron utsöndras, vilket betyder ca 14 dagar före nästa beräknade mens. Vissa känner av det först tre till fyra dagar efter ägglossning, och några dagar in under menstruationen.
Det lättaste sättet att få ett hum om när man har PMS är att ha en menskalender där man följer sin menscykel fas efter fas. På så sätt får du koll på din menscykel, och kan reflektera över om ditt mående beror på hormonerna eller kanske din livssituation.
Under PMS kan sömnen påverkas negativt av kolhydratintag, som till exempel godis. Därför är det bra att undvika godis och alkohol om du har kraftiga besvär.
Tips för att hantera och lindra PMS
Även om du vet om att det är PMS och att det kommer gå över så betyder inte det att du ska behöva bita ihop. Det finns sätt att hantera och lindra PMS, vi listar ett par tips här:
Ångest och nedstämdhet kan dämpas om du tränar pulshöjande. Aerobics, raska promenader eller simning är bra aktiviteter för att lindra PMS naturligt.
PMS-humöret kan även lindras av yoga, massage eller meditation eftersom de allesammans är exempel på aktiviteter som hjälper dig att slappna av och tar bort stress - vilket gör det lättare att känna sig lugn.
Det finns också de som upplever stor skillnad när de skalar bort koffein och andra stimulerande ämnen.
Att se till att sova ordentligt ökar också ens motståndskraft. En trött hjärna har svårare att hantera kämpiga känslor helt enkelt.
Vid PMS är det viktigt att lyssna på kroppen och ta hand om sig själv på det sättet man känner att man behöver. Reflektera extra över om dina känslor och beteenden kan bero på PMS, och var öppen för din omgivning om ditt mående.
Du kan också kontakta din ungdomsmottagning för vidare hjälp. Ibland kan hormonella preventivmedel fungera mot PMS/PMDS.
När PMS blir PMD
Det finns de som upplever värre PMS-symptom. Det är mer än bara PMS och kallas därmed för PMD eller PMDS, vilket står för premenstruellt dysforiskt syndrom. Detta medför en större psykisk påfrestning. När man har PMD/PMDS kan det ibland leda till panikattacker, depression, extrema raseriutbrott eller till och med självmordstankar. Så ska ingen behöva ha det eller må, så därför är det otroligt viktigt att söka hjälp - för det finns att få. Känner du igen dig i detta bör du ringa vårdcentralen och boka en tid! Du kan även vända dig till din ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologiska mottagning.
Så stöttar du din partner/flickvän under PMS
- Läs faktaartiklar och lyssna på poddar om PMS och PMDS för att förstå din partners mående och reaktioner bättre
- Ha en menskalender för att följa din partners menscykel
- Uppmuntra din partner till fysisk aktivitet för att öka chansen att minska nedstämdheten
- Undvik konflikter
Vanliga frågor
-
PMS är en samling av fysiska och psykiska symptom som du kan få innan mensen.
-
PMS står för premenstruella symtom, syndrom eller spänningar.
-
PMS kommer ett par dagar, eller någon vecka innan mensen och beror på att hormonet östrogen rasar.
-
Genom att lyssna på kroppen. Ge den vad den behöver - kärlek i form av träning, sömn och bra mat!
-
PMS är ganska vanligt. Ca 20-30 % har det, och innebär måttliga fysiska eller mentala besvär. PMDS är mindre vanligt och drabbar ca 4%. PMDS innebär svåra humörsymtom som påverkar relationer, sociala funktioner, studier eller arbetslivet.
-
Hur många dagar som man har PMS är olika för alla. Vissa får besvär direkt efter ägglossning, medan andra får besvär tre till fyra dagar efter ägglossning. PMS kan pågå fram till mensen börjar och för vissa till dag fyra med mens. Detta varierar mycket från person till person samt under livets gång.