Tjej som ligger i en säng

Hur ofta måste man byta tampong - kan man ha den hela natten eller ska man byta oftare? Här får du reda på hur länge en tampong ska sitta inne, och få svaret på varför!

Hur länge man kan ha i en tampong är en av de absolut vanligaste frågorna vi får. Och svaret är ganska enkelt. En tampong ska inte sitta inne i slidan för länge - man brukar säga att ungefär fyra timmar är lagom och att man aldrig ska låta en och samma tampong sitta i mer än åtta timmar.

Hur länge kan man ha i en tampong?

Eftersom en tampong funkar så att den suger upp mensen inne i slidan så har mängden mens betydelse för hur länge man kan ha i tampongen - mycket mens så byter man oftare, mindre mens lite mer sällan. Sen är det bra att kolla på vilken uppsugningsförmåga tampongen har, är det mycket mens så väljer man en tampong med hög uppsugningsförmåga (vår super till exempel) och byter till en ny efter ungefär fyra timmar.

Beror på mängden mens

Har man jättemycket mens så kan det vara så att man behöver byta oftare än var fjärde timme, även om du har super-tampongen med mest uppsugningsförmåga. Är det så märker du det genom att kika på snöret - är det lite blodigt är det dags att byta. Men är det så att man har mindre mens och ändå tar en tampong med hög uppsugningsförmåga så kan det vara obekvämt att ta ut tampongen efter fyra timmar och man kan behöva vänta en stund. Så tumregel är: tampong med rätt uppsugningsförmåga och ungefär fyra timmar. Och som sagt, inte längre än 8 timmar.

Tjej som ligger i en säng

Kan man ha tampong på natten?

Jovars, det kan man ju ha - om man ställer klockan för att gå upp och byta tampong! Men gillar du sovmorgon, eller att sova längre än max 8 timmar ostört, så kan det vara smart att använda en binda istället. Våra nattbindor är dessutom gjorda för att man ska ha dom just på natten (det hörs ju på namnet!). De är längre vilket gör att de fångar upp mensen som ju - på grund av gravitationen - bildar en liten pöl under rumpan när du ligger på rygg (eller åt andra hållet om du gillar att ligga på mage).

Tre snabba om tamponger och tid

Byt tampong ungefär var fjärde timme
Nummer 1

Byt tampong ungefär var fjärde timme.

Klocka
Nummer 2

Låt inte en och samma tampong sitta inne mer än åtta timmar.

Säng
Nummer 3

Om du vill ha tampong på natten, sätt i en ny tampong innan du går och lägger dig, och ställ väckarklockan!

Vad händer då om man har en tampong inne för länge?

Varför bara typ fyra timmar, varför kan man inte sova med tampong i 10 timmar? Sprängs den, börjar den mögla - varför är det så viktigt att man tar ut den efter max åtta timmar? Såhär är det: det finns en mycket ovanlig, men också mycket farlig, sjukdom som heter TSS och kallas för tampongsjukan. Det är en bakterieinfektion som kan orsaka allvarliga skador på hud och organ om den inte behandlas. Alla kan få TSS, även de som ju inte använder tampong, men runt 50 procent av fallen drabbar den som har sin mens.

Anledningen till att TSS är kopplat till just tamponger är att det finns teorier om att om en tampong lämnas inne i slidan för länge så kan den bli en grogrund för bakterier. Och om man använder tamponger som är för absorberande för den mängd mens man har så finns risken att de kan orsaka små rivsår på slemhinnan i slidan som leder till att bakterier kan komma ut i blodet. Men som sagt, detta är en mycket ovanlig sjukdom - så om du läser på om TSS och håller dig till de rekommenderade fyra - max åtta - timmarna så behöver du inte vara orolig.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer