Röda blodceller

Om du får riktigt riklig mens, som även kallas för hypermenorré, så är det viktigt för din hälsa och ditt välbefinnande att du tar reda på vad det är som orsakar dessa stora blödningar.

Förr i tiden ansågs rikliga mensblödningar vara normalt och det var något som kvinnor helt enkelt var tvungna att stå ut med. Men ny forskning visar dock att långvariga eller rikliga mensblödningar kan vara ett tecken på en underliggande blödningsrubbning, som hemofili [1].

Hemofili, eller blödarsjuka, är en genetisk sjukdom som gör att blodet inte koagulerar (stelnar) som det ska. Sjukdomen är mycket vanligare hos män, men vissa tjejer och kvinnor har milda hemofilisymptom för de är bärare av genen men har inte fått en diagnos.

Om du blöder längre än sju dagar under mensen, om det kommer stora klumpar eller om din mens är så riklig att du måste byta binda hela tiden, kanske du har blödarsjuka. Men kom ihåg att det även finns andra möjliga orsaker till riklig mensblödning, som myom och hormonell obalans, och därför är det viktigt att du kontaktar en läkare eller Ungdomsmottagningen.

Andra symptom på blödarsjuka inkluderar att man lätt får skrubbsår, ofta får näsblod och det blöder länge samt onaturligt stora blödningar från skärsår, när man är hos tandläkaren eller genomgår en operation. Du kan också upptäcka att du får riktigt ont under mensen och smärtsamma ägglossningar, det vill säga, smärta i den nedre delen av magen när en av dina äggstockar skickar iväg ett ägg. Detta inträffar cirka 14 dagar innan mensen börjar. Om du lider av några av dessa saker är det viktigt att du går till din läkare för att undersöka om du kan ha blödarsjuka eller någon annan blödningsrubbning.

Men viktigast av allt är att inte drabbas av panik. Att ha blödarsjuka betyder inte att du inte kan leva ett normalt liv eller fortsätta att göra de saker du tycker om. Men det är väldigt viktigt att ta hjälp av sjukvården eftersom det kan få allvarliga följder för hälsan om sjukdomen inte behandlas. En ej diagnostiserad blödningsrubbning kan leda till anemi, järnbrist, på grund av att du förlorar så mycket blod under mensen. Det kan också orsaka problem under medicinska ingrepp eller vid tandläkarbesök. Så gå inte och oroa dig – ta reda på vad det egentligen är. Att få en formell diagnos och stöd innebär att du sedan kan fortsätta att leva ditt liv utan att oroa dig. Så om du är tveksam över något, gå och se till att bli testad.

[Källor]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer