Självbild - hur du ser på dig själv
Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng
Självbild, vad betyder det egentligen? Och hur hänger det ihop med din identitet? Kan man påverka självbilden? Och vad är skillnaden mellan självbild, självförtroende och självkänsla? Läs vidare så reder vi ut några frågetecken.
Vad är självbild?
Självbilden är lite som en sammanfattning av vem du tycker att du är och hur du ser på dig själv. Den påverkas av massor av grejer som uppväxt, intressen, värderingar och den utbildning man har. Men också ens temperament påverkar hur vi känner och tänker om oss själva - vilket påverkar självbilden. Så det är många saker som spelar in. Många tonåringar börjar fundera mer och mer på sig själv – vem man är och vilken plats man har i världen – det har att göra med den stora omkopplingen som hjärnan pysslar med under puberteten. Vem och hur man är, och kanske också varför man är den man är, är frågor som dyker upp och hänger ihop med självbilden.
Skillnaden mellan självbild, självkänsla och självförtroende
Det är lätt att blanda ihop begreppen, och de är ju faktiskt sammankopplade med varandra. Men så här kan du tänka för att bena ut vad som är vad:
- Självkänsla är en inre känsla av att vara accepterad precis som man är.
- Självförtroende handlar om prestation och vad man tror att man klarar av.
- Självbild är din syn på dig själv och påverkar hur du talar, vad du säger och hur du lyssnar. Den handlar också om hur du tror att du uppfattas av andra.
Bra eller dålig självbild?
Har man en bra självbild så innebär det att man har rätt bra koll på sina styrkor och svagheter, och känner till sina begränsningar. En sämre självbild gör att man inte riktigt känner sig själv och kan i sin tur påverka dels självkänslan men framför allt självförtroendet. Känner man att ens självbild inte är så bra så kanske det kan vara skönt att tänka på att inget är för evigt utan att det finns sätt att komma närmare en självbild man mår bra av.
Exempel på hur det kan vara när självbilden svajar
Har man lite svajig koll på sina styrkor och svagheter så är det lätt hänt att man tar sig an något som man inte har en chans att klara av, och när man då misslyckas får självförtroendet sig en rejäl törn. Det funkar likadant åt andra hållet: om man inte ser hur bra man är på något, och därmed inte utmanar sig själv på rätt nivå, kan man gå runt och inbilla sig att man är sämre än man verkligen är, vilket kan ge en dålig självkänsla.
Hur hänger självbild och identitet ihop?
Din självbild och identitet hänger verkligen ihop. Identiteten är en naturlig känsla av att vara en egen person, och den skapas genom sätten du förhåller dig till din omvärld; de människor du möter, erfarenheter du skapar och intryck du får. Identiteten utvecklas under hela livet, i hur du ser på dig själv och gör så att du börjar se på dig själv i förhållande till allt runt omkring. Det kanske låter luddigt, men när du tänker på vad just du tycker är viktigt, vad du gillar och inte, vad du står för – det är då din självbild utvecklas. Man kan alltså helt enkelt säga att det är genom din självbild som du bygger din identitet. Hänger du med?
Vad påverkar självbilden?
Din självbild påverkas och formas alltså väldigt mycket av din omvärld, och särskilt mycket av hur du blir behandlad av andra människor. Det är extra viktigt för din självbild att bli bekräftad av viktiga personer i ditt liv som visar att du är betydelsefull och viktig. Om omgivningen påverkat dig så att du fått en instabil självbild kan det till exempel uttrycka sig så att du snabbt ändrar dina värderingar, din sexuella identitet och vilka vänner du har. Om du märker att sättet du ser på dig själv och sättet personer runt omkring dig ser på dig är väldigt olika kanske din självbild är lite förvrängd. Då kan det vara en bra idé att jobba på att få en bättre självbild – för det kan man faktiskt göra!
Kan du få en bättre självbild?
Ja, det går att få en bättre självbild. Här kommer några tips på vad du kan göra:
- Var sann mot dig själv. Fundera på vad just du vill och tycker i olika sammanhang och våga stå för det.
- Var snäll mot dig själv. Var din egen bästa vän och behandla dig själv lika bra som du behandlar en nära vän.
- Lyft fram dina styrkor. Reflektera över vad just du är bra på, skriv ner det och titta på det ofta för att påminna dig själv.
- Lär dig något nytt. När du klarar av nya saker förbättras ditt självförtroende och din självbild. Sätt gärna upp små mål för det du ska lära dig och se till att fira varje framsteg!
- Omge dig med människor som vill dig väl.Personer som stöttar och peppar dig kan ha en stor inverkan på din självbild.
- Ta hand om dig själv. Se till att ge båda din fysiska och mentala hälsa kärlek genom att äta och sova bra och röra på dig ofta.
- Utmana dina negativa tankar. Vi alla får negativa tankar om oss själva ibland, men försök reflektera över varför du tänker så och hitta andra perspektiv.
- Ge dig själv tid. En perfekt självbild får man inte på en dag, många jobbar på den genom hela livet. Var tålmodig och ge dig själv tid att växa och utvecklas som människa.
Självbildsträning
Självbilden är inget som är skrivet i sten utan den förändras och utvecklas hela livet. Du kan absolut jobba med att få en bättre självbild! Det viktigaste verktyget är att vara sann och ärlig mot dig själv. Att stanna upp och fråga dig själv “vad längtar jag efter?”, “vad tänker jag på?” och “vad vill jag?”. Det är också viktigt att vara snäll mot dig själv och att förlåta, både dig själv och andra.
Vanliga frågor
-
Självbilden är i korta drag din syn på dig själv.
-
Ett av de viktigaste verktygen för att få en bättre självbild är att vara sann och ärlig mot sig själv. Fundera på vad just du vill, tycker och står för. Du kan läsa alla våra tips lite längre upp i artikeln.
-
Om man har en bra självbild som stämmer överens med sin omgivnings bild blir det lättare att ha trygga och bra relationer till andra, något som är viktigt för att vi ska må bra.