Bild av en tjej på en säng

Att fundera på och granska sig själv är något som (tyvärr) hör puberteten till. Börjar man tvivla på sig själv, kan man få dålig självkänsla. Men vad är självkänsla? Och hur kan man göra den bättre?

Att känna sig lite kass under puberteten är något som i stort sett alla gör. Det hör liksom till att man inte tror att man duger något till, vilket gör att man kan må rätt svajigt. Självkänsla och självförtroende är olika begrepp som båda handlar om dina känslor för dig själv och vad du tror du klarar av. När hjärnan under puberteten går in i renoveringsläget och bygger om kan det vara svårt att lista ut vem man är, vad man är bra på och hur man ska bete sig. Och risken är att man börjar döma sig själv. Hårt.

Vad är självkänsla?

Man kan säga att självkänslan handlar om hur man ser på sig själv och vad man är värd. Har man en bra självkänsla så tycker man att man duger trots att man kanske misslyckas med grejer och gör bort sig. Det är lite som att du har en inre känsla av att vara accepterad - precis som du är! Självförtroende är till skillnad från självkänsla kopplat till det man gör, och vad man presterar.

Dålig självkänsla

Om man har dålig självkänsla fastnar man lätt i tankar om hur usel och dålig man är. Man har lättare att bli avundsjuk på andra och vara extra känslig för kritik och motgångar. Det är lätt hänt att man fastnar i en nedåtgående spiral där man börjar tolka saker negativt och genom det få bekräftat att man är dålig. Ofta har man också svårare att våga prova nya grejer eftersom man är övertygad om att man kommer misslyckas. En sak som är suuuuuuperviktig att komma ihåg är att självkänsla inte syns utanpå - hur snygg, smart och populär någon än kan verka, så kan hen fortfarande ha rätt kass självkänsla.

Tjej i ulltröjal.

Hur får man bättre självkänsla?

Har man en i grunden stabil självkänsla (vilket man kan få från barnsben - genom kärlek, omtanke, respekt, frihet och förtroende från sin omgivning) är det lättare att kämpa sig igenom perioderna då den svajar. (För tro oss - INGEN känner sig på topp hela livet igenom! Självkänslan kommer dyka med jämna mellanrum - både i puberteten och efter.) Genom att göra saker där man mår bra, hamnar i sammanhang där du möts av respekt och omtanke och provar nya saker - fast det känns läskigt - så stärker du din självkänsla. En annan övning är att älska sig själv. Det är verkligen inte det lättaste, när ens dåliga självkänsla smyger sig på. Det är lätt att döma sig själv hårt, mycket hårdare än vi skulle dömt en nära kompis. Försök se dig själv som en vän, som någon du tycker om och som förtjänar uppmuntran och respekt! När rösten i ditt huvud säger: ”Jag är inte tillräckligt bra!” fråga dig själv om du skulle säga - eller ens tänka - detsamma om någon du älskar…

Hur ser jag ut egentligen?

Under puberteten så växer kroppen i otakt, den kommer helt enkelt se lite sned och vind ut emellanåt. Det tar tid att vänja sig vid sig själv och det är rätt vanligt att man inte gillar det man ser i spegeln. Det är också omöjligt att inte titta på hur alla andra är; perfekta, snygga och smarta - och tänka att man omöjligt kan mäta sig med dom. Men vet du! Det kan du - för de tittar på dig och känner samma sak. Du kanske inte ser det, men så är det. För att jämföra sig med andra har nämligen alltid varit människornas sätt att lära sig, både om varandra, om världen i stort men framförallt om sig själva. En viktig grej som du kan tänka på varje gång du blir frustrerad över att du inte ser ut som du vill eller att din kropp inte är som du vill den ska vara - är att den gör så gott den kan! Den är perfekt på att vara just DIN kropp. Den är ett mästerverk in the making och den kämpar på med att få allt på plats så att du ska kunna använda den och njuta av den i hela ditt liv. Ge den kärlek, tänk på den som din allra bästa vän och behandla den därefter.

Utforska mer