P-piller

När du är ung och din mens fortfarande är oregelbunden, kan du få ägglossning lite när som helst.

Detta innebär att du kan bli gravid lite när som helst också. Även när du har mens. Det är inte vanligt men det händer.

När du har gjort ett graviditetstest och det är positivt, kan man ändå få mens fastän man är gravid? Tja, ja, på ett sätt, eller i varje fall kan det se ut så. I början av en graviditet kan du få mellanblödningar eller ”fläckar”, ofta runt den tid när du normalt skulle ha fått mens. Detta är dock inte samma sak som mens. Det är snarare en blödning på grund av implantation och den uppstår när ett embryo borrar in sig i livmoderväggen. Men om du inte vet att du är gravid kan denna blödning naturligtvis misstolkas som mens eftersom de är förvirrande lika.

Mens i dess rätta mening uppstår inte under en graviditet. Det beror på att när du blir gravid så bibehåller livmodern sin slemhinna för att hjälpa bebisen istället för att ömsa den som livmodern gör när ägget inte blir befruktat. Om du får mellanblödningar när du är gravid, måste du alltid kontrollera detta med en läkare eller gynekolog eftersom det kan vara ett tecken på andra problem. Även om det inte alltid betyder att det är något fel så är det definitivt en sak som måste kollas upp.

Om din mens är försenad och du har haft sex, kan det betyda att du är gravid, även om du använde preventivmedel. Inga preventivmedel är 100 procent säkra. För att du ska vara säker kan du ta ett graviditetstest. Dessa kan köpas utan recept från t.ex. ett apotek. Du kan göra testet när som helst efter den första dagen då du borde ha fått din mens.

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och den får inte användas i syfte att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer