Illustration av en tjej som kollar sin mobiltelefon på en magentafärgad bakgrund – Libresse

Vad är en menskalender och hur kan den hjälpa dig?

Händer det att du undrar om din mens är på gång eller om det bara är flytningar? Även om mensen vanligtvis kommer en gång per månad kan det ibland vara svårt att förutse exakt datum, mängd och symtom. Då kan en menskalender vara till hjälp.

Menskalender-appar ger dig information om din månatliga cykel och kan hjälpa dig att lära känna din kropp bättre. De påminner också om när du troligtvis är mest fertil.

Menskalender eller -uträknare?

Du har kanske också har hört talas om tjänster som hjälper dig att räkna ut din mens. Vad är egentligen skillnaden? En mensuträknare kan ge dig de beräknade startdatumen för dina kommande 12 mensperioder, men med en menskalender kan du logga detaljerad information om din cykel som analyseras på lång sikt och ger dig påminnelser om försenad eller kommande mens och information om din ägglossningskalender. Eftersom alla cykler är olika och unika är ingen menskalender eller uträknare helt korrekt eller tillförlitlig, särskilt om du har oregelbunden mens. Men det kan kännas tryggare att känna till hur din cykel fungerar och lära dig vad som är normalt för just din kropp.

Hur fungerar en menskalender?

När du öppnar en menskalender-app uppmanas du att ange information om din cykel, inklusive första dagen på din senaste mens, din cykels genomsnittliga längd och hur länge din mens vanligtvis pågår. Om du inte vet svaret på de här frågorna gör det inget, fyll i att du inte vet, så får du istället ett standardvärde som är baserat på ett globalt genomsnitt. Genom att lämna den här informationen till appen kan den förutsäga när din nästa mens kommer att börja, när du har dina mest fertila dagar och vilka symtom och känslor du kan förvänta dig.

Låt appen lära känna dig

För att få bättre kontroll över din hälsa kan du logga dina känslor, din mens mängd, hur många timmar du sover och hur pigg du känner dig varje dag. Det hjälper appen att bli ”smartare” och förstå dig bättre. Genom att följa upp och registrera och uppdatera informationen noggrant och regelbundet får du också mer exakt resultat. Ju mer information du loggar om din cykel och ju längre tid du använder appen desto bättre blir uppskattningarna.

Foto av en tjej som använder sin mobiltelefon – Libresse

Mensappar och exakthet

Kom ihåg att även om mens-appar ofta kan vara till stor hjälp är dom aldrig 100 % exakta och ska därför bara användas för att fatta mindre viktiga beslut. Människokroppen är ofta oförutsägbar och alla cykler är unika. En mens-app kan därför till exempel aldrig förutse med 100 % säkerhet vilka dagar du inte behöver oroa dig för att bli gravid. Eftersom den inte kan förutse det oväntade är det också bra att tänka på att inte bli orolig av eventuella aviseringar du kan få från appen.

När ska man uppsöka läkare?

Ibland är det normalt att mensen är oregelbunden. Detta händer oftast om du:
 
• Nyligen har fått ett missfall, gjort en abort eller genomgått en förlossning
• Är på väg in i klimakteriet
 
Om du däremot märker förändringar i din normala cykel som till exempel en blödning/mindre mellanblödningar mellan mensperioder och ingen av ovannämnda situation gäller för dig, så bör du överväga att berätta för en läkare om dina symtom.
 
Sammantaget så är en menskalender ett utmärkt redskap för att hjälpa dig att lära känna din kropp och dig själv bättre eftersom den ökar känslan av sinnesro och ger extra trygghet. Om du är nyfiken på hur en menskalender fungerar kan du prova själv och se vad du tycker.

Utforska mer