Hur länge kan man använda en och samma tampong?

Du kanske undrar hur länge du kan låta en tampong sitta inne.

Och om du använder en tampong för första gången är det helt normalt att ha sådana funderingar. Hur lång tid en tampong kan sitta inne beror på i vilken fas av mensen du befinner dig i samt hur stort flöde du har. Det optimala är att byta tampong ungefär var fjärde timme. Och om du märker att du behöver byta den oftare för att förhindra läckage, så kan du behöva byta till en typ med större uppsugningsförmåga. En tampong får aldrig sitta inne i längre än maximalt åtta timmar.

Du måste alltid byta tampong innan den börjar läcka. Så när snöret börjar bli blött är det dags att byta till en ny. Blodförlusten är normalt som störst i början av mensen och därför kan du märka att du behöver byta tampong oftare under de första dagarna.

Det är helt okej att använda tampong på natten. Men det är viktigt att inte låta den sitta inne för länge. Så sätt in en ny tampong precis innan du går och lägger dig och ställ sedan väckarklockan på åtta timmar för att byta den. Om du föredrar att ta sovmorgon eller inte kan vara så disciplinerad att du går upp mitt i natten, så är det bättre att du använder bindor på nätterna. Om du låter en tampong sitta inne längre än åtta timmar, så ökar risken för tampongsjukan (TSS) och därför är det viktigt att du följer denna rekommendation.

Du bör känna dig helt trygg att utöva vilken idrott eller aktivitet som helst medan du använder tampong. Detta tack vare att den sitter dolt och diskret samt att den kommer att sitta kvar på sin plats hela tiden, oavsett hur mycket du rör dig. Men din V-formade zon kan bli svettig när du sportar, vilket drar till sig bakterier och gör snippan känsligare för infektioner. Så sätt in en ny, fräsch tampong när du har sportat klart. Se till att du har med dig handsprit om omklädningsrummet inte skulle vara det bästa.

Till skillnad från bindor så kan tamponger användas när du badar och simmar. Därför behöver du inte oroa dig för fläckar på din bikini eller baddräkt. Sätt in en ny tampong precis innan du börjar simma och se till att stoppa in snöret på insidan av baddräkten så att det inte syns. Och ta sedan ut tampongen så snabbt du kan efter att du kommit upp ur vattnet. Din tampong kommer att suga upp lite vatten från poolen så den kommer inte att vara lika effektiv när du kommer upp. Och ur hygienisk synvinkel är det bäst att byta en tampong som kan ha sugit upp bakterier tillsammans med vattnet.

Vad man får göra och inte göra med tamponger

Var fjärde timme
Nummer ett

Byt tampong ungefär var fjärde timme.

Klocka
Nummer två

Låt inte en och samma tampong sitta inne mer än åtta timmar.

Säng
Nummer tre

Sätt in en ny tampong innan du går och lägger dig.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Hur länge kan jag låta en tampong sitta inne?

Hur länge du kan låta en tampong sitta inne varierar och beror på var i din cykel du befinner dig och hur stort ditt mensflöde är. Det optimala är att byta tampong var fjärde timme. Om du märker att du behöver byta den oftare för att förhindra läckage, så kan du behöva byta till en tampongtyp med större uppsugningsförmåga.

Kan jag använda tampong på natten när jag sover?

Det är säkert att använda tampong på natten men det är viktigt att inte låta den sitta inne för länge. Maximal tid är åtta timmar. Så sätt in en ny tampong precis innan du går och lägger dig och ställ sedan väckarklockan på åtta timmar för att byta den. Om du föredrar att ta sovmorgon eller inte kan vara så disciplinerad att du går upp mitt i natten, så är det bättre att du använder bindor på nätterna.

Kan jag använda tampong när jag idrottar?

Du kan utöva vilken idrott eller andra aktiviteter du vill medan du använder tampong. Men din V-formade zon kan bli svettig när du sportar, vilket drar till sig bakterier och gör snippan känsligare för infektioner. Så du bör byta tampong så fort du är klar. Sätt in en ny tampong precis innan du ska börja simma och byt den så snabbt du kan efter att du kommit upp ur vattnet.

Vad händer om jag har riktigt riklig mens?

Du blöder normalt som mest i början av mensen och därför kan du märka att du behöver byta tampong oftare under de första dagarna. Om du märker att du behöver byta tampong oftare än var fjärde timme, så kan du behöva byta till en tampongtyp med större uppsugningsförmåga.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra