test

Inkontinens kan kännas som ett läskigt ord, men om vi ska vara ärliga – att det kommer några kissdroppar är något som många människor upplever av många olika anledningar.

Svett, flytningar och spotting är alla vanliga saker att se i trosorna, de är också helt normala droppar från underlivet genom livet. För det mesta är de också tecken på en glad och frisk vagina. Förutom alla dessa vätskor så kan man också uppleva några droppar kiss då och då.

Lätt inkontinens är inget att skämmas över – det är ju bara lite kiss! Det som är viktigt är att ta reda på varför det kommer och hur du bäst hanterar det. Så nu tar vi och går igenom varför det händer och vad man kan göra åt det.

Vad menas egentligen med lätt inkontinens?

Bakom orden urinläckage och inkontinens finns helt enkelt en oförmåga för kroppen att hålla tätt. Det finns en föreställning om att det är något som händer gamla människor, men sanningen är den att det kan drabba alla. Både män och kvinnor, gammal som ung.

Det finns lite olika typer av inkontinens. Ansträngningsinkontinens som betyder att man kan kissa på sig när man nyser, hostar, springer, lyfter tungt eller skrattar gott. Trängningsinkontinens å sin sida är en annan vanlig form som gör att man helt plötsligt blir superkissenödig och inte kan hålla sig till toaletten.

Lätta inkontinensbesvär kallar vi det när man upplever att det kommer kiss i trosan under vissa perioder eller tillfällen. Trots att lätt inkontinens är väldigt vanligt – var tredje kvinna upplever det någon gång i sitt liv – så känner många av oss att det är pinsamt att erkänna att man har det. Det är dags att ändra på det, och att prata om det, så vi kan ta bort stigmat som så många fortfarande måste leva med. Det kan göra stor skillnad att kunna prata med nära och kära om sina upplevelser och se urinläckage som något gemensamt istället för något som man ensam går igenom.

Vad är det som gör att man har svårt att hålla tätt?

Inkontinensbesvär beror på massvis av olika saker. Upplever du det så är du verkligen inte ensam – nästan 423 miljoner människor över hela världen påverkas av det!1 Att man kissar på sig kan bero på allt från sjukdomstillstånd som påverkar själva urinröret (alltså det som fraktar kiss från blåsan, ut från kroppen), urinvägsinfektioner till sidoeffekter av läkemedel. För män kan det också handla om problem med prostatakörteln. 

Det finns dock ett gäng anledningar till att det är vanligare att kvinnor ofta får hantera kiss i trosan:

Graviditet

När du som gravid ska härbärgera ett litet barn så går kroppen igenom en mängd förändringar. Att uppleva att det är svårare att hålla tätt är väldigt vanligt, dels finns det ju mindre plats för kissblåsan och det blir ju knappast bättre av att man har en liten krabat som använder den som studsmatta. Hormonella förändringar gör också sitt. De ska ju preppa kroppen inför förlossningen och mjuka upp musklerna i bäckenbotten lite lagom för barnet att kunna ta sig igenom. Att det dessutom vilar en livmoder full med barn, moderkaka och fostervatten som tynger ner gör ju inte direkt underverk för urinblåsan.  

Vi har en artikel där du kan läsa mer noggrant om hur kroppen förändras efter en förlossning – läs den för att få koll på vad du har att förvänta dig rent kroppsligt efter du är klar med det storslagna jobbet att bära ett barn.

Föda barn

Att föda barn är oftast omvälvande, alldeles fantastiskt och väldigt kladdigt. Vi kan nog alla förstå att det som händer där och då gör att vi säger adjö till allt som varit – både mentalt och rent kroppsligt. Oftast hör man mest om det häftiga med att föda barn, att man blir imponerad över vad ens kropp klarar av och hur stark den är – men det är också så att det är vanligt att man spricker, får bristningar och får svårt att hålla tätt efter förlossningen. Det är så många som 9 av 10 av alla förstagångsföderskor får någon form av bristning eller genomgår perineotomi 2 (alltså att man klipper i mellangården när barnet är på väg ut). 

Efter du fött barn så kommer din bäckenbotten vara lite uttänjd ett tag (vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att ett barn dundrat genom den) och du kan uppleva urinläckage efter förlossningen. Det är därför inte helt osannolikt att din mamma, mormor, farmor, syster eller vän har gått igenom precis samma sak och fått bukt på det. Lite kiss då och då är helt normalt efter en förlossning, men inget du ska behöva lida av i tystnad eller acceptera som en ny normal i ditt liv. Ge det lite tid, men absolut inte för mycket! Om det fortsätter så prata med din barnmorska, hen kan guida dig vidare och du kan få hjälp av en sjukgymnast för att få tillbaka kontrollen över din bäckenbotten.

Klimakteriet

Utöver de fruktade värmevallningarna som känns som att man står framför en brasa och det faktum att din mens upphör så innebär klimakteriet att mängden av hormonet östrogen i kroppen sjunker. Det gör bland annat att slemhinnorna kan bli torrare, tunnare och mindre elastiska. Att det inte finns något östrogen som dansar runt i kroppen kan också försvaga musklerna i bäckenbotten och göra att det kommer lite droppar av kiss då och då. 

Många av oss upplever lite urinläckage av olika skäl, men som tur är finns det saker att göra åt det. Du ska inte behöva dra ner på ditt liv bara för att det kommer lite ovälkomna droppar.

Vilka olika behandlingar finns för lätt inkontinens?

Att det är tabu och saknas kunskap kring ämnet inkontinens kan få väldigt många att känna sig osäkra och tveksamma till vad man ska göra när det kommer lite kiss i trosan då och då. Det som är bra är att oavsett vad det är som orsakar urinläckaget så finns det många sätt att behandla och förbättra den underliggande orsaken samtidigt som man tar hand om symtomen. 

Din urinblåsa är en känslig liten vän som kan reagera på massor av olika saker; koffein, alkohol, kolsyrade drycker, syrliga saker, kryddstark mat och till och med choklad. 4 En liten diva helt enkelt. Men du ska inte behöva sluta med dina favoritsaker. Det handlar mer om att tänka på när du äter eller dricker vad, och i vilken mängd – att svepa en liter kolsyrad dryck innan läggdags kanske inte är ett genidrag. 

En annan gamechanger vid lätt inkontinens är att hålla bäckenbotten i trim med hjälp av knipövningar. Ett par minuter varje dag kan göra underverk och de går ju att göra närsomhelst: framför TV:n, scrollande på telefonen eller på bussen. Sätt ett alarm så kommer du lättare ihåg att det är dags!

I väntan på att det ska ordna upp sig så kan det vara bra att ta hjälp av ett trosskydd som är framtaget med alla underlivets droppar i åtanke. Så inte bara flytningar och spotting utan också lite kiss. Våra Dailies Extra Protection Trosskydd tar hand om underlivets lilla lotteri och absorberar 30% mer än vanliga trosskydd, tar bort fukt och kapslar in doft så du kan känna dig säker, bekväm och fräsch samtidigt som du lever vidare med livet du vill ha.

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

[Referenser]

Libresse Extra Protection Long trosskydd

Gratis prov på vårt nya trosskydd

Prova Libresse Extra Protection - för alla sorts droppar!