Mens efter förlossningen – när kommer den tillbaka och vilket mensskydd kan man använda?

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng
Är det dags nu? Eller nu? Kommer den nu? Nä, det var NU! Och det var ett tag sedan ni sågs, eller hur? När livmodern varit upptagen med att tillverka en liten bebis blir det ingen mens, men förr eller senare kommer den tillbaka. Inte sällan med besked! Men när kommer mensen tillbaka efter förlossningen, och hur ser den ut? Här får du koll.
- När får man mens efter en förlossning?
- Ingen mens ett år efter förlossning – är det normalt?
- Första mensen efter förlossningen – vad kan du förvänta dig?
- Mens direkt efter förlossningen?
- Oregelbunden eller regelbunden mens efter en förlossning
- När ska man söka vård?
- Vilka mensskydd passar efter förlossningen?
När får man mens efter en förlossning?
Att få tillbaka mensen efter en graviditet och förlossning kan kännas som ett kärt återseende av en gammal vän… Eller som att råka stöta på en gammal bekant som man aldrig riktigt kom överens med. Oavsett hur man känner inför att få tillbaka sin mens så kommer den tids nog, men hur lång tid efter förlossningen får man mens då? Det är tyvärr inte alltid så lätt att förutspå exakt när det sker.
Om du flaskmatar din bebis, delvis eller helt, kan mensen komma tillbaka så snart som fem till sex veckor efter förlossningen. Amning däremot, gör att det ofta tar bra mycket längre tid innan mensen dyker upp igen eftersom hormonerna som producerar bröstmjölken håller nere progesteron- och östrogennivåerna – du vet de där hormonerna som bestämmer över ägglossning och mens. Däremot finns det faktiskt dem som får ägglossning trots att de ammar fullt, och kan då bli gravida snabbt igen. Men för de flesta kommer mensen tillbaka när man slutar amma, eller ammar mindre. Så beroende på om man ammar eller inte så kommer mensen tillbaka mellan sex veckor upp till 12 månader efter förlossningen.
Ingen mens ett år efter förlossning – är det normalt?
Har det gått ett år sedan förlossningen och mensen inte har dykt upp? Oroa dig inte. Exakt när du kommer att få tillbaka mensen efter graviditet och förlossning är helt individuellt och påverkas förutom av hormonerna också av andra faktorer som stress, sömnbrist och kost (sånt som många småbarnsföräldrar kämpar med, med andra ord…). Om du känner dig orolig kan du alltid prata med en barnmorskemottagning som kan utvärdera just din situation.
Första mensen efter förlossningen – vad du kan förvänta dig?
När kroppen, (och inte minst underlivet) börjar återställas efter förlossningen kanske det inte alltid fungerar riktigt på samma sätt som innan. Till exempel kan den första mensen efter förlossningen innebära mer blod, innehålla lite klumpar och kan göra lite mer ont än innan. Det är också väldigt vanligt att mensen är mer oregelbunden till en början. Det kan såklart kännas lite struligt att allt inte fungerar precis som innan, men med tanke på alla hormoner som har farit runt och kastats omkring under graviditet och efter förlossningen är det inte konstigt att kroppen behöver lite extra tid att komma in i sin vanliga rytm igen.
Mens direkt efter förlossningen?
Precis efter en förlossning kommer något som kallas för avslag, som lätt kan förväxlas med mens eftersom det är en blödning. Blödningen kommer från det sår som bildats där moderkakan suttit och är inte farligt. Avslaget brukar upplevas som en riklig blödning som minskar succesivt och blir mer brungul i färgen mot slutet. Avslaget brukar vara mellan två och åtta veckor, men en till två dagar efter att det avtagit helt är det inte ovanligt att man får en blödning igen, det är helt normalt.
Om blödningen ökar igen efter att ha minskat och börjar lukta illa och det gör ont i magen kan det vara ett tecken på att livmodern inte har återhämtat sig ordentligt på egen hand eller att rester av moderkakan fortfarande sitter kvar. Ett annat tecken på detta är feber och om du har någon av dessa symtom är det viktigt att söka vård hos en barnmorskemottagning för att få hjälp.
Oregelbunden eller regelbunden mens efter en förlossning
Kom mensen på minuten varje månad före graviditeten, eller dök den upp som gubben i lådan när du minst anade det? Oavsett hur din menscykelsåg ut innan, kan den stökas till lite efter att du fått barn. Med andra ord är oregelbunden mens efter en förlossning väldigt vanligt, men låt oss prata om vad det beror på! Nu har vi ju kommit fram till att finns en hel del faktorer som påverkar menscykeln efter en förlossning, och allt har egentligen med hormoner att göra på ett eller annat sätt.
Till att börja med kastas hormonerna om rätt mycket under en graviditet för att kunna hjälpa den lilla bebisen i magen att växa och frodas. Hormonerna spelar också en stor roll i att hjälpa till under själva förlossningen och anknytningen till bebisen när man har fött. Därför är det inte så konstigt att det kan ta en god stund efter förlossningen innan hormonerna återgår till sina normala nivåer.
Om du ammar ditt barn har det ju också stor påverkan på hormonbalansen, visst kommer du ihåg det? Det är ju hormonet som producerar bröstmjölk som hämmar ägglossning och påverkar menscykelns regelbundenhet. Om man däremot producerar mindre bröstmjölk för att man även ger barnet ersättning minskar även hormonet som hämmar ägglossning och då kan mensen komma, kanske lite då och då.
Något annat som kan påverka din menscykels regelbundenhet är stress och sömnbrist, men det är väl inget nyblivna föräldrar drabbas av? (Ehhum skoja). Att få en ny liten familjemedlem är en stor omställning och både känslomässigt och fysiskt utmanande. Brist på sömn är ett faktum, och stress kring att balansera livet med en bebis är mer regel än undantag. Detta kan påverka hormonbalansen i kroppen och på så sätt också påverka menscykeln.
När ska man söka vård?
Att ha oregelbunden mens efter en förlossning är för det mesta inget att oroa sig för. Skulle det vara så att du upplever att mensen är oregelbunden under en längre tid, kanske kombinerat med andra besvär så som kraftig mensvärk eller väldigt rikliga blödningar kan det vara läge att prata med vårdcentralen eller en barnmorskemottagning.
Vilka mensskydd passar efter förlossningen?
Ska vi snacka lite om mensskydd då? Förmodligen är den världen inte ny för dig, och för vissa känns det bra att använda samma mensskydd som innan, medan andra behöver kika på nya alternativ att ta hand om mensen på. Låt oss gå igenom alla alternativ!
Bindor efter förlossning
Direkt efter en förlossning brukar man ha en riklig blödning (det där som kallas avslag, minns du?) och då är det bra att använda särskilda förlossningsbindor. Det brukar man få på förlossningen, men de finns också att köpa på apoteket. I takt med att blödningen avtar kan det vara skönt att byta ut förlossningsbindorna till vanliga bindor med lite högre absorberingsförmåga och sen kanske ett par bekväma menstrosor. När den första riktiga mensen kommer kanske det fortfarande känns bekvämast att använda ett skydd som inte behöver föras in i slidan, då är bindor ett bra alternativ!
Om man upplever att menscykeln är lite oregelbunden och vill undvika oväntade mindre blödningar i trosorna eller fukten av flytningarna kan det kännas bekvämt att använda trosskydd. Det finns olika varianter och storlekar beroende på vad som passar just dig, du kan läsa mer om trosskydd och de olika varianterna här.
Tamponger efter förlossning
Efter en förlossning rekommenderas man att vänta minst sex veckor innan man kan använda tampong. Det är på grund av infektionsrisken som finns med tanke på såret från moderkakan som håller på att läka. Efter cirka åtta till tolv veckor brukar man gå på en efterkontroll på mödravårdscentralen, då kan du fråga din barnmorska om det är okej att använda tampong om du vill det. Om man har fött barn vaginalt kan vissa uppleva att man behöver en större tampong än innan, det beror på att slidan kan vara lite förslappad precis i början. Det kan vara bra att träna bäckenbotten med knipövningar för att få bättre kontakt med musklerna i slidan och på så sätt också minska urinläckage och framfall som är vanligt efter en förlossning.
Menskopp efter förlossning
Precis som men tampongen ska även menskoppen ligga på hyllan i minst sex veckor efter förlossningen. Om och när du sedan känner dig redo att använda menskopp igen är det självklart fritt fram!
Mentrosor efter förlossning
Menstrosor är ett bra alternativ både direkt efter förlossningen när avslaget lugnat sig lite och när den riktiga mensen väl kommit igång. Om du blöder mycket kan du välja ett par menstrosor för riklig mens. Det finns även Multifluid menstrosor som är extra bra på att samla upp alla intimvätskor, även ett par droppar kiss. Det kan vara smidigt om man till exempel har lite svårt att hålla tätt efter en förlossning (det är jättevanligt) eller om man har lite extra rikliga flytningar.
Continue Learning

Bli medlem - få 10% rabatt
