Bekymrad kvinna

Cykel, flöde och menstruation (från latinets menstruus som betyder månatlig) – alla dessa ord får din mens att låta lika pålitlig och exakt som ett urverk.

Men då och då kommer du ändå att uppleva oregelbunden mens. Är det något att oroa sig för? Vi svarar på de vanligaste frågorna om detta.

Vad räknas som oregelbunden mens?

Oregelbundna blödningar kan betyda många saker. Det kan vara så att du har börjat blöda tidigare eller senare än vanligt. Du kan uppleva en ovanligt lätt blödning eller en större blödning än det normala flödet. Eller så kan det innebära en utebliven mens (amenorré) eller att du får två menstruationer samma månad (metrorragi).

Är det normalt med oregelbunden mens?

Om du precis börjat få mens och den inte är regelbunden, slappna av. Det är normalt med oregelbunden mens under de första åren. Det är din ägglossning som inte har reglerat sig själv riktigt ännu. När den gör det, kommer din mens att bli mer förutsägbar. De flesta kvinnor kommer att få oregelbunden mens minst en eller två gånger under sina liv.

Kan stress orsaka oregelbunden mens?

Absolut. Faktum är att det är vanligt att mensen påverkas av mycket stress. Du kan ha börjat på en ny skola eller ett nytt jobb. Du kanske har problem med kärlekslivet eller så kanske du har bråkat med någon i familjen. Eller du kanske till och med är spänd över en semester, ett bröllop eller en flytt till en ny bostad. Stress gör att kroppen producerar ett hormon som kallas för kortisol. För mycket av detta hormon i ditt blodflöde kan störa kroppens produktion av östrogen och progesteron och påverka mängden. Och detta kan störa din menscykel. Stress är dock inte den enda faktor som påverkar. Andra orsaker till oregelbunden mens inkluderar viktökning, undernäring, överdrivet hård träning, hormonell obalans, preventivmedel, graviditet och klimakteriet.

Kan man få mens fler än en gång per månad?

Om man får blödningar två eller fler gånger under samma månad så tror man att det beror på hormonell obalans. Frekvent eller oregelbunden mens kan också vara ett tecken på ett hälsoproblem eller en infektion och för stora blödningar kan leda till anemi, en järnbrist. Kontakta din läkare för att få reda på om det måste behandlas.

Kan barnafödande ge upphov till oregelbunden mens?

När din kropp genomgår en förlossning kan dess hormonnivåer förändras. Och när dina hormonnivåer inte är i fas är det normalt att missa en mens. Om du ammar kan du helt sluta att få mens och den kanske inte kommer tillbaka förrän du slutar att amma. Detta innebär dock inte att du inte har ägglossning. Du kan fortfarande bli gravid så du bör använda kondom som preventivmedel (p-piller rekommenderas inte för kvinnor som precis har fött barn). När du börjar få mens igen, kan den vara lättare och kortare, eller längre och med större blödningar än tidigare. Detta är vanligt hos kvinnor som fått sitt första barn.

Bör jag göra någonting åt en oregelbunden mens?

Stressa inte upp dig på grund av oregelbunden mens. Din menscykel bör återgå till det normala av sig själv eller genom att göra ett par enkla förändringar i din livsstil. Men om du har oregelbunden mens under tre månader eller längre, bör du kontakta en läkare. Det är en bra idé att hålla koll på din mens längd och frekvens. Och om du är orolig för att mensen ska dyka upp när som helst: ha alltid en binda eller två med dig. För att vara på den säkra sidan.

Period pants that let your body flow

No more old pants from the back of the drawer – update your period wear with our super comfy pants. They're washable and reusable and with their snug fit and soft feel, they're as comfy as your normal pants. Just pop them on and let your body flow.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer