Livmoderberättelser – ett par på ett sjukhus som upplever ett missfall

Vad innebär missfall och hur vanligt är det?

Efter mitt tredje missfall pratade jag med flera kvinnor som gått igenom samma sak men ingen pratar öppet om dessa saker.

Ssssh! Nämn det inte! Det pratas väldigt lite om missfall och missfallsrisk – om man ens talar om det – men det är mycket vanligt och drabbar en av fyra (!) graviditeter.

Rent tekniskt sett säger man att ett missfall är när embryot eller fostret i livmodern inte överlever längre än de 23 första veckorna av graviditeten, utan stöts ur kroppen. Oftast går inte ett missfall att förhindra, men risken att råka ut för det är mindre om du äter bra och undviker att röka, dricka alkohol eller ta andra droger [1]. För det mesta vet man inte varför det blir ett missfall, men det brukar handla om att det befruktade ägget inte delar sig om det ska, eller att det inte fäst ordentligt i livmodern. Det kan låta krasst, men missfall är kroppens sätt att göra sig av med det som ändå inte skulle blivit ett barn. 

Det är dags att vi börjar att prata om missfall

Missfall är upplevelser fulla av massor av olika känslor, både för dig och för en eventuell partner. Vi fick en beskrivning av det i vårt projekt #wombstories: ”Framtiden tar en drastisk vändning och man sörjer det barn som man aldrig fick lära känna. Det är lätt att känna skuld och tänka att man inte är värd att få ett barn”.

Men det är inte bara sorg man kan känna. En annan berättade ”Jag var arg. Inte bara på mig själv utan även på alla mammor som verkade få allt som de ville”.

Dessa känslor är mycket vanliga, precis som att det kan kännas tungt, eller som en lättnad - men eftersom ingen pratar om missfall så är det lätt att känna sig ensam och att ha ”fel” reaktion. Det faktum att vi under den rådande pandemin är isolerande från många nära och kära gör inte saken bättre. Det vore bra om vi börjar prata mer öppet om missfall och stötta varandra genom de känslor som förlusten för med sig. 

Har du genomgått ett missfall? Hjälp andra kvinnor genom att berätta din historia med #wombstories

Hur vet man om man fått missfall, vilka tecken finns det?

Det vanligaste tecknet på missfall är att det blöder från vaginan, oftast frå man också ont i magen eller underlivet, typ som kraftig mensvärk.

Kontakta barnmorska, en läkare eller åk till gynakuten om du blöder och misstänker att det är ett missfall. Då kan du bli undersökt och få stöd!

Men alla blödningar är inte missfall - under de tre första månaderna är det vanligt att blöda lite. Ungefär som en blodblandad flytning. 

 

Att gå igenom ett missfall

Det finns inga bra eller dåliga sätt att ta sig igenom ett missfall. Varje upplevelse är unik och vi hanterar jobbiga saker på olika sätt. En del vill bara vila och smälta vad som hänt medan andra fortsätter som vanligt för att undvika att tänka för mycket.

Hur du än agerar så är det säå himla viktigt att du vet att du inte har gjort något fel. Känn ingen skuld eller skam. Prata med nära och kära, det kommer garanterat vara fler än du som gått igenom samma sak och kan stötta dig.

[Referenser]

[1]  https://www.1177.se/barn--gravid/graviditet/avbruten-graviditet/missfall/

Hela produktsortimentet

Upptäck hela sortimentet av Libresse-produkter