Spotting

Överraskad av blodfläckar i trosan? Få inte panik - spotting, alltså blodfläckarna, kan bero på många saker och sällan något farligt men ska alltid kollas upp.

Klart att det är mindre kul med blodblandade flytningar eller blodfläckar i trosorna, framförallt om mensen brukar vara regelbunden. Men ibland händer det. Och gör det det någon gång är det inget att stressa upp sig över, men fortsätter det så vill du vara på säkra sidan och kolla upp det med en barnmorska eller läkare.

Tillbaka till själva spottingen. Vi sa att det kan bero på många olika saker, så nu vill du såklart veta vilka.

Varför får man spotting?

Det finns ett gäng olika anledningar till att blod dyker upp i trosan fast det inte är dags för mens. De vanligaste är:

- Att du har ägglossning

- Härliga hormonsvängningar

- Implantation, alltså när äggen hugger tag och fastnar i livmodersslemhinnan

- Tidig graviditet, när ägget fäster och det händer massa nytt där nere

- Att du börjar med eller byter preventivmedel

- När man missar att ta sina p-piller när man ska

- En infektion i vaginan, till exempel klamydia

- Cellförändringar, så gå på kontrollerna men stressa inte upp dig. En cellförändring innebär inte cancer men håller man inte koll på, eller tar bort, den kan det bli det

- Att du precis fått mens och den inte blivit regelbunden än

- Att du är på väg in i klimakteriet

Vad kan jag göra åt spotting?

Okej, så nu vet vi varför, men vad man kan göra åt det beror ju såklart lite på orsaken. Är det en infektion som behöver läka, en hormonförändring eller ägglossning så är det oftast bara att vänta. När du kollat upp läget (för det kom vi överens om att du skulle) så kommer barnmorskan eller läkaren berätta om det är något annat än tid som behövs för att få ordning på det.

Men du kanske inte vill behöva gå omkring och fundera på när det kan tänkas komma lite blod i trosan? Låt oss berätta om våra trosskydd Extra Protection, perfekt för spotting eftersom det kan ta hand om det mesta som underlivet bjuder på och skyddar trosorna mot tråkiga fläckar.

Att tvätta vulva (inte vaginan! den tar hand om sig själv) med ljummet vatten eller en snäll intimtvätt en gång per dag brukar också hjälpa till.

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och den får inte användas i syfte att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer

[Källor]