Mellanblödningar

Det kan vara lite läskigt att upptäcka blodfläckar mitt mellan två menstillfällen, särskilt om din mens normalt är regelbunden.

Men du behöver inte få panik. Mellanblödningar (blodfläckar) kan uppstå av ett antal olika skäl och de flesta av dessa är ofarliga. Men du bör ändå låta en läkare, en barnmorska eller någon på Ungdomsmottagningen undersöka dig. Bara för att vara på den säkra sidan.

Så, vad är det då som orsakar mellanblödningar? Tja, det kan bero på ett antal saker. Ägglossning (när en av dina äggstockar skickar ut ett ägg), implantation (när ett ägg fastnar på livmoderslemhinnan), hormonsvängningar, om du börjar eller slutar använda preventivmedel eller en spiral (livmoderinlägg) kan alla vara bovar i dramat.

Andra orsaker är slidinfektioner eller klamydia. Det kan också vara ett tecken på att du är gravid och även om mellanblödningar inte alltid innebär att det är något fel med graviditeten, så är det definitivt något som bör kollas upp. Mellanblödningar efter sex kan också, i väldigt sällsynta fall, vara ett tecken på cancer i livmoderhalsen eller slidan [1] och därför är det viktigt att genomföra ett cytologprov för att kontrollera att livmoderhalsen är okej.

När du först börjar få mens kan det ibland ta flera år för att de ska falla in i ett regelbundet mönster och under tiden kan du uppleva mellanblödningar. Och när du börjar närma dig klimakteriet kan din mens bli oregelbunden och oförutsägbar, vilket kan leda till ofarliga mellanblödningar. Mellanblödningar efter klimakteriet är dock inte bra och något som måste kollas upp.

Så detta är orsakerna, men vad kan man då göra åt mellanblödningar? När du har räknat ut vad det beror på kan du använda ett trosskydd (som Libresse DailyFresh) för att skydda kläderna och även ha ett par sådana med dig om det skulle komma några fler droppar. Håll dig bekväm och ren genom att duscha två gånger per dag och alltid ta på dig nytvättade underkläder efteråt. Och sedan kan du fortsätta att göra samma saker som du alltid gör.

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och den får inte användas i syfte att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

[Källor]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer