Spotting

Att bli överraskad av lite blodfläckar i trosan när man inte har mens är inte superkul, framförallt inte om mensen vanligtvis är regelbunden.

Men det finns ingen anledning till panik. Spotting (alltså de där blodfläckarna eller den blodblandade flytningen) kan bero på massor av olika saker och de flesta - och vanligaste - är helt ofarliga. Men det är ändå bäst att vara på säkra sidan och gå och kolla upp det på Ungdomsmottagningen, med en barnmorska eller läkare.

Tillbaka till själva spottingen. Vi sa att den kunde bero på ett antal olika saker, men då vill du såklart veta lite mer specifikt?! 

Då har vi ägglossning som kan göra att det kommer lite blod, implantation - alltså när äggen hugger tag och fastnar på livmoderslemhinnan, hormonsvängningar, om du börjar eller slutar med preventivmedel eller en spiral (som sitter i livmodern och stökar till. Alla de här sakerna kan vara bovar i dramat. 

Men det finns mer. En infektion i vaginan kan resultera i spotting. Klamydia likaså. Den som är gravid kan ibland få en lite obehaglig överraskning i trosan i form av spotting. Det behöver absolut inte betyda att något är fel med graviditeten - men det är såklart något som ska kollas upp. Får man spotting efter sex så kan det - i väldigt sällsynta fall - vara ett tecken på cellförändringar i livmoderhalsen eller slidan[1]. En invasiv cancer är mkt mkt ovanligt medans cellförändringar inte är lika ovanligt. Cellförändringar är INTE cancer men kan utvecklas till det om de inte läker ut eller avlägsnas. Därför ska du be om ett cellprov om det var längesen du tog ett för att kolla att din livmoderhals mår som den ska. 

När man fått sin första mens så kan det ju ta flera år innan den bestämmer sig för att bli regelbunden. Under tiden du väntar på det så kan det mycket väl vara så att du gästas av lite spotting. Är du på andra sidan din fertila bana, alltså att du börjar närma dig klimakteriet så kan mensen också bli både oregelbunden och oförutsägbar, vilket många gånger kan visa sig som ofarlig spotting. Skulle det vara så att du får spotting efter du gått igenom klimakteriet så är det inte bra, utan något som ska kollas upp. 

Okej, då har vi gått igenom orsakerna till spottning - men vad kan jag göra åt det, undrar du?! Det beror ju såklart lite på varför man får spottning. Är det en infektion behöver det fixas, hormonförändringar så kanske man får vänta ut kroppen, ägglossning är det bara att gilla läget. Vill du inte behöva gå och tänka på när det kan tänkas komma så är ett trosskydd - typ vår Dailies Extra Protection - något som kan skydda trosorna mot tråkiga fläckar. Att tvätta underlivet med ljummet vatten eller en snäll intimtvätt en gång per dag är också bra. Och att inte lägga för mycket energi på det - du ska inte behöva ställa om ditt liv för att parera lite spotting!

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och den får inte användas i syfte att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

[Källor]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer