Skedar

En mindre insjö eller ett par droppar? Hur mycket mens det kommer är olika från person till person, precis som typ allt som har med mens att göra. Men det finns såklart ett ”normalt” även om hur mycket man blöder när man har mens också kan variera från gång till gång.

Den genomsnittliga mensen på den genomsnittliga personen i den genomsnittliga världen är ungefär två till tre matskedar under hela mensen - så det är hur mycket mens som är ”normalt”. Men det är stora skillnader, inte bara mellan de som har mens utan också mellan olika gånger. Så att prata om normalt blir, som med det mesta som har med kroppen att göra, svårt. Ena månaden kan man blöda lite, nästa kommer det mer. Saker som stress, hormoner, val av preventivmedel och arv påverkar hur mycket mens man får. En annan grej som också spelar roll för hur mycket man blöder är om man fått barn eller inte. 
 
Vad är riklig mens?
Vad menas då med riklig mens, tänker du? Jo, man brukar säga att om man blöder så mycket att man behöver byta en genomdränkt binda varje timmar, flera timmar i sträck,  så har man riklig mens. Andra saker som skvallrar om att man blöder mycket är att det kommer ut stora blodklumpar under mensen. Förlorar man stora mängder blod när man har mens så behöver man oftast hålla koll på sitt järnvärde, eftersom blod innehåller järn. När järnet blir lågt kan man bli trött, få ont i huvudet och känna sig allmänt energilös. Det kan också vara bra att prata med en gynekolog eller gå till ungdomsmottagningen för att få råd och hjälp att hantera det. Eftersom det finns olika sjukdomar som kan påverka mängden mens, endometrios är ett sånt exempel, så är det viktigt att inte gå i något år och tro att nästa mens blir mindre - utan att ta tag i det.
 
 
Vilka mensskydd passar när man har mycket, eller lite, mens?
De där dagarna när mensen aldrig tycks vilja sina kan det vara smart att se till att ha rätt mensskydd  för att slippa tvätta blodfläckar från favoritbrallorna. Bindor med extra absorption, stora tamponger som matchas med ett trosskydd eller en menskopp som du tömmer med täta och jämna mellanrum är bra. För natten är en nattbinda det bästa, eftersom den är lite längre och kan ta hand om mensen även när du ligger ner (då rinner den ju inte längs benen utan ner mellan skinkorna och bildar en liten pöl under rumpan). 
Har du minimens en vecka och knappt blöder alls så ska du lämna superabsorberande tamponger och bindor därhän och istället gå loss på de som suger upp bara lite. Kika på pakten så ser du enkelt vilket mensskydd som gör vad!

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer