Mensskydd - vilket passar bäst för mig?
Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng
Tampong eller binda? Kanske passar menskoppen bäst? Eller ett par återanvändbara menstrosor? Det finns många olika mensprodukter att välja mellan i jakten på det perfekta mensskyddet - här får du koll på de vanligaste och hur de funkar!
Vilka olika mensskydd finns?
Att välja mensskydd är inte helt lätt – framför allt inte för den som ska få eller precis har fått sin första mens. Det finns många att välja mellan, och alla har sina specifika egenskaper. Därför har vi satt ihop den ultimata guiden för dig som vill få en översikt!
Exempel på vanliga mensprodukter
- Bindor: en populär klassiker som fästs i trosan och absorberar mensen.
- Trosskydd: egentligen inget mensskydd eftersom det absorberar så pass lite blod. Passar ofta bättre för att absorbera flytningar under faserna av menscykeln då man inte har mens, eller precis i början eller slutet av mensen då man blöder väldigt lite.
- Tamponger: ett mensskydd som stoppas in i kroppen och suger upp mensblodet inne i vaginan. Viktigt är att vara medveten om risken för TSS.
- Menskopp: ett återanvändbart mensskydd som stoppas in i kroppen och samlar upp mensen. Töms med jämna mellanrum på toaletten och stoppas sedan in igen. Viktigt är (precis som med tampongen) att vara medveten om risken för TSS, och att följa skötselråden. Menskopp finns att köpa i Libresse e-handel!
- Menstrosor: ett alltmer populärt återanvändbart mensskydd som ser ut och känns som vanliga trosor, men som absorberar mensen och sedan tvättas för att användas igen. Dessa kan du enkelt köpa i Libresse e-handel, där vi till exempel har en menstrosekollektion skapad just för barn och ungdomar! Det finns också smidiga flerpack för mensen alla ombyten. Köp ett färdigt flerpack eller mixa och matcha ditt set av menstrosor själv!
Bindor
Bindor är ett absorberande mensskydd som fästs i trosan och suger upp mensblodet utanför kroppen. Med jämna mellanrum (typ var fjärde till sjätte timme beroende på hur mycket man blöder) byter man till en ny. Det finns både dag- och nattbindor i olika storlekar, bindor med eller utan vingar, och bindor för olika flöden (absorptionsförmåga) om man så blöder lite, måttligt eller rikligt. Bindor är väldigt enkla att börja använda (läs gärna vår artikel om hur du använder en binda) och är därmed ett av de populäraste sätten att ta hand om sin mens på! Den som precis har fått sin första mens brukar ofta börja med bindor eftersom de är så enkla att använda, ger ett pålitligt skydd och är ett bra sätt att få koll på hur mycket man blöder. Här kan du läsa mer och se Libresse utbud av bindor!
Trosskydd
Trosskydd är som tunnare bindor. De är gjorda för att användas varje dag och ta hand om flytningar och mindre blödningar under i stort sett hela menscykeln - förutom just när man har mens. Trosskydd är inget mensskydd eftersom de inte är utvecklade för att ta hand om mens, utan istället är proffs på att ta hand om flytningar, svett och mindre mängder blod (mellanblödningar/spotting). Libresse har även ett All fluid protection-trosskydd som hanterar små droppar kiss. Trosskydd hjälper till att skydda underkläderna, och ger en torr och fräsch känsla.
Precis i slutet eller början av sin mens kan man blöda så pass lite att en binda känns helt överflödig, men att man ändå vill skydda underkläderna mot blodblandade flytningar - då är trosskydd perfekta. För den som använder en menskalender kan det kännas skönt att använda trosskydd när man ser att mensen börjar närma sig. Du kan se vilka olika typer av trosskydd vi erbjuder här.
Menstrosor
Menstrosor ser ut och känns som vanliga trosor, med den stora skillnaden att man kan blöda i dem. Libresse menstrosor absorberar mensen i upp till 12 timmar och kan tvättas i upp till 50 gånger. Detta gör att menstrosorna - precis som menskoppen - är ett mer hållbart sätt att blöda på och kan bli billigare i längden jämfört med engångsmensskydd.
Menstrosor finns i flera olika populära modeller och i tre olika absorptionsnivåer - lite, måttlig och riklig mens. Det finns även menstrosor som är speciellt utvecklade för natten, med en förlängd absorberande gren som fångar upp mensen oavsett hur du rör dig i sömnen! Menstrosan är ett smidigt alternativ inför första mensen (man är ju inte van vid något annat) och oregelbunden mens. Bara dra på dem och använd dem som vanliga trosor!
Tamponger
Tamponger är en typ av mensskydd som jobbar inuti kroppen, och är precis som bindan ett av de vanligaste sätten att ta hand om sin mens på. Tampongen förs in i vaginan och absorberar mensblodet under fyra till sex timmar innan den behöver tas ut och bytas till en ny. Hur ofta den ska bytas beror på hur mycket man blöder, och din blödningsmängd bestämmer vilken tampong du bör välja. Blöder man lite ska man ha den mindre modellen, medan man behöver ha en mer absorberande tampong om man blöder mycket.
Att få kläm på hur man sätter och tar ut en tampong kräver ofta lite övning. Eftersom den sitter inne i kroppen är det även bra att ha koll på TSS (Toxic shock syndrome) - en ovanlig infektion som har kopplats ihop med användandet av tamponger, även om den inte orsakas av tampongen.
Är man den som älskar att bada brukar tampongen (och menskoppen) vara ett fiffigt mensskydd, eftersom den sitter inne i kroppen och därför går fint att bada med!
Menskopp
Nästa mensskydd på listan är menskoppen som numera är ett ganska vanligt mensskydd. En menskopp är återanvändbar och samlar upp mensen inuti vaginan. Men till skillnad från en tampong som absorberar samlar menskoppen istället upp mensen, och när koppen är full tömmer man den och tvättar den innan man stoppar tillbaka den igen. Det funkar att ha menskoppen inne i 12 timmar i sträck - men beroende på hur mycket man blöder så kan man komma att behöva tömma den oftare.
Libresse menskopp är gjord i 100% medicinskt silikon, vilket gör menskoppen flexibel och ser till att den formar sig skonsamt efter din kropp. Att sätta in och ta ut en menskopp kräver lite övning och känsla för sin kropps anatomi. För den som har bemästrat menskoppen brukar kärleken dock hålla i sig - mensskyddet är snällt både mot miljön, kroppen och plånboken!
Tampong eller menskopp? Binda eller menstrosa ? Vad ska jag välja?
Alla mensskydden är bra på att ta hand om mensen, men skiljer sig åt i funktion. Där tampongen och menskoppen tar hand om mensen inuti kroppen ligger bindan istället i trosan och fångar upp mensen där, och menstrosan har en absorberande gren på motsvarande sätt. Är man inte helt bekväm med att sätta in en tampong eller menskopp så kan det vara skönt att istället ha ett mensskydd utanpå kroppen såsom menstrosa eller binda. Vill man däremot bada så är tampongen eller menskoppen det bästa alternativet! En binda fungerar inte alls vid bad eftersom den suger åt sig all vätska, och menstrosan funkar på samma vis.
Hur vet jag vilket mensskydd som passar mig bäst?
Förhoppningsvis har förklaringarna kring varje mensskydd och deras användning här i artikeln gjort dig lite klokare. Så gå på det som känns bäst för dig! När man har mens finns det så mycket som kan vara jobbigt; mensvärk, uppsvullen mage, trötthet och allmän olust. Därför ska man göra det så bekvämt, skönt och smidigt som man kan när det kommer till mensskydd - om man så vill använda engångsmensskydd eller återanvändbara mensskydd.
Att testa sig fram mellan olika mensskydd är aldrig fel, utan kommer bara ge mer känsla för vad man gillar och inte - och vad som är viktigt för en själv. Det finns inte någon anledning till att låsa sig till ett visst mensskydd - välj och vraka efter tycke och smak, utifrån behov och situation!
Vanliga frågor
-
Det finns flera olika. De vanligaste är bindor, menstrosor, tamponger, menskopp och - om man bara blöder pyttelite - trosskydd.
-
Vårt bästa tips är att testa sig fram för att hitta vilket mensskydd som fungerar bäst och känns smidigast för dig, din livsstil och din mens!
-
Det som du känner dig mest bekväm med! Tampong (eller menskopp) är bra om man föredrar osynliga mensskydd innanför kroppen, och om man ska bada. Vid bad fungerar inte binda (eller menstrosa) alls. Man ska alltid gå på vad man tycker är bekvämast och vad som passar ens livsstil.