En bild på en kvinna i 30-års åldern med oregelbunden mens som ligger i sängen

Den är inte alltid att lita på, mensen. Vissa kan ställa klockan efter sin, medan andra har vant sig vid en oväntad överraskning var eller varannan månad (tips - här kan menstrosan hjälpa som ser ut och känns precis som en helt vanlig trosa, förutom att den även absorberar mens och flytningar).

Även om det är vanligt att ha oregelbunden eller utebliven mens nångång under livet så är det bra att ha koll på varför den inte är regelbunden och om du bör kolla upp det. Här kikar vi närmare på orsakerna och ger svar på när du bör söka vård.

Oregelbunden mens kan ha lite olika innebörd. Det kan vara att man får mens ofta, för tidigt mot vad man är van vid, eller att mensen kommer två gånger på en månad (vilket kallas metrorragi). Det kan också innebära att mensen bestämmer sig för att inte komma alls en månad (amenorré) eller bara ett par gånger per år vilket kan innebära att man har PCOS. Eller så väljer man att stoppa eller skjuta upp sin mens frivilligt. Oregelbunden mens är alltså när blödningsmönstret inte följer enligt menscykeln, och man antingen får för lite eller knappt någon mens alls eller mycket mer än vad man bör få eller brukar.

Allt detta ovan räknas som oregelbunden mens, och för varje situation finns ett mensskydd. En riklig mens kan kombineras med binda för rikliga flöden och en menskopp, en oregelbunden mens kan dra fördel av menstrosan (som ser ut och känns som en vanlig trosa), och små mängder mens kan gå från att fångas upp av en binda för lätta flöden till att tas omhand av ett trosskydd mot slutet av mensen.

En bild på en kvinna i 20-års åldern som bär en menstrosa

Så vi vet att mensen absolut kan bli oregelbunden eller till och med helt utebli. Men vad beror det på? Här är de vanligaste anledningarna till försenad eller utebliven mens:

  • Hormonerna lär sig menscykeln under puberteten och tonåren, vilket kan leda till oregelbunden eller utebliven mens under de första åren efter mensdebut
  • Även graviditet och förlossning påverkar menscykeln och hormonerna
  • Stress
  • Preventivmedel
  • Klimakteriet
  • Oregelbunden mens är även vanligt när livssituationen förändras abrupt

Oregelbunden mens i tonåren och under puberteten

En konstant förändring i både kropp och huvud - puberteten i ett nötskal. Ett tecken på pubertet är just mens, och det är mycket vanligt att den är oregelbunden i början. För att göra tonårslivet lite lättare har Libresse tagit fram en härlig menstrosekollektion specifikt för barn och ungdomar! Menstrosan ser precis ut som en vanlig trosa, bortsett från att man också kan blöda i den i upp till 12H.

Under puberteten måste hormonerna lära sig menscykeln. När den första mensen har dykt upp är det bra att vara förberedd på att det kan dröja ett halvår likväl som två veckor till nästa gång. Det är alltså inte garanterat att nästa mens kommer som klockad efter 28 dagar, vilket brukar räknas som en genomsnittlig längd på menscykeln.

En bild på en tonårstjej i 14-års åldern med oregelbunden mens

Kan stress orsaka oregelbunden mens?

Ja, stress påverkar menscykeln (och hela kroppen) mer än vad man kanske tror. En ny skola, ett nytt jobb eller en flytt som man har laddat för under ett tag kan dra undan mattan för menscykeln. Men också om det finns konflikter eller problem med vänner, familjen eller den man är kär i. Detta kan göra att kroppen svarar med stress och ett hormon kallat kortisol börjar ta för mycket plats i kroppen. Detta kan störa östrogen och progesteron (alltså hormonerna som har ansvaret för att mensen rullar på som den ska), vilket gör att menscykeln tappar takten och blir oberäknelig. Mensen kan då komma för tidigt, utebli eller komma oftare.

En annan typ av stress som påverkar menscykeln är kroppslig stress. Tränar du mycket men äter för dåligt eller slarvar med återhämtningen - ja, då kan mensen sluta komma. Om du ökar mycket och snabbt i vikt kan det också påverka.

Oregelbunden mens efter graviditet och förlossning

Graviditet och förlossning påverkar menscykeln på olika vis. Först och främst genom att mensen tar en paus under tiden som du är gravid, där utebliven mens är ett av de tidigaste tecknen på att en är gravid. Sen är det otroligt mycket mer som händer i kroppen under en graviditet, vilket påverkar hormonerna ordentligt. Detta medför även att kroppen måste få tid på sig att hitta tillbaka till sin rytm efter att den har burit ett barn och fött det. Det tar därmed ofta ett tag innan mensen är tillbaka efter en förlossning - minst sex veckor. Hormonerna behöver även hitta sina rätta nivåer igen och känna sig som hemma i en kropp som har förändrats! För den som ammar brukar den inte dyka upp igen förrän man har slutat eller minskat amningen ordentligt. Därför är det väldigt vanligt att ha oregelbunden mens de första cyklerna efter mensen kommit tillbaka efter en graviditet. Många utforskar här vilket mensskydd en ska fortsätta använda. Multifluid-menstrosan som förutom mensblod och flytningar även kan hantera ett par droppar kiss, kanske vill man gå från tampong till binda, eller testa menstrosa eller menskopp som precis som bindor finns för olika flöden.Menskopp kan även kombineras med binda eller menstrosa för rikligare flöden.

Preventivmedel och oregelbunden mens

Som du nog redan räknat ut så är oregelbunden mens något som hormonerna står bakom. Och sånt som påverkar hormonerna förutom pubertet, stress och graviditet är preventivmedel. Alltså kan P-piller, spiral, P-stav och liknande orsaka försenad eller till och med utebliven mens. Det beror på att hormonerna som finns i preventivmedlet behöver lära sig att samarbeta med dina egna hormoner. Detta kan gå snabbt eller ta ett par, tre månader - så var snäll och tålmodig mot kroppen som kämpar på bäst den kan med allt det nya!

Oregelbunden mens under klimakteriet

En annan sak som påverkar hormonerna är klimakteriet, och tiden som leder oss dit - alltså förklimakteriet. Det medför att hormonerna östrogen och progesteron gradvis minskar, och ägglossningen tappar sina rutiner. Det i sin tur kommer göra att mensen blir oregelbunden innan den till slut ger upp och slutar för gott. Även missfall kan medföra att mensen blir avvikande och inte följer sitt vanliga mönster, då kroppen börjat ställa in sig på något annat än att följa sin menscykel.

Plötsligt oregelbunden mens och när du bör söka vård

Det finns alltså en hel del anledningar till att mensen uteblir, blir oregelbunden eller är försenad. Som vi har sett kan det alltså bero på orsaker som pubertet, graviditet, stress, klimakteriet eller preventivmedel. För det mesta kommer menscykeln att styras upp och hitta tillbaka. Men det är ändå viktigt att hålla koll på eventuella mensbesvär, för det kan finnas andra, bakomliggande orsaker till att mensen uteblir eller blir försenad. Så skriv upp när och hur mycket mens du har (eller spåra den via Libresse menskalender), och om menscykeln inte har hittat tillbaka på tre månader bör du kontakta en läkare, vårdcentral, ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning för att kolla så att allt är som det ska! Det är också en god idé att gå på gynekologisk cellprovtagning enligt rekommendation för din ålder.

Vanliga frågor

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*

Medicinsk klausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.