Känslomässig tjej

Som du troligen redan märkt så går pubertetsförändringar och känslomässiga förändringar hand i hand.

Att känna sig gråtfärdig, arg, ängslig eller i extas och sedan helt plötsligt irriterad, är helt normalt. Ibland händer allt detta inom loppet av tio minuter. Denna berg- och dalbanefärd av känslor under puberteten kan göra att du känner att du håller på att bli galen. Men oroa dig inte, du håller inte på att bli det. Och genom att lära dig att förstå dina känslor under denna knepiga period kommer du att få en känsla av kontroll.

De fysiska förändringarna som din kropp genomgår under puberteten, som att du börjar få mens och får en mer kvinnlig kroppsform, orsakas av hormoner. Men samtidigt som dessa hormoner utan tvekan är väldigt smarta så skapar de även en viss oreda. För när alla dessa kemiska budbärare rusar runt i kroppen för att sköta sitt arbete, så får de en känslomässig inverkan på dig som kan kännas överväldigande.

Du kan till exempel känna dig på dåligt humör eller ledsen utan att du vet varför. Saker som fick dig att skratta för bara ett par månader sedan verkar nu ge exakt motsatt effekt. Ibland kan du även känna dig helt sagolikt lycklig. Sedan börjar du bli väldigt medveten om, och känslig mot, din kropps förändringar och ditt nya utseende och du fräser tillbaka mot familjemedlemmar och kompisar när de påpekar saker om dessa förändringar. Men dessa berg- och dalkänslor är helt normala. Kom bara ihåg att vara snäll mot dig själv och stålsätt dig för att genomleva dessa ständigt föränderliga känslor.

Att berätta för kompisar hur du mår kan hjälpa, eftersom de förmodligen går igenom samma sak som du. Din familj kanske inte förstår dig helt och hållet, men om du berättar för dem hur konstig du känner dig så kanske de visar liter större hänsyn. Och om du känner för att vara ensam en stund, inne på ditt rum medan du lyssnar på din favoritmusik, så är det helt okej att vara det. Dra dig undan tills du känner dig redo att prata med någon. Och här kommer ett tips: Håll dig borta från negativa trådar på sociala medier när du känner dig känslomässigt instabil. Dessa kan få dig på ännu sämre humör.

Och viktigast av allt: Var inte för hård mot dig själv om du uppför dig konstigt. Försök komma ihåg att det är dina hormoner som spelar dig ett spratt. Det kan hjälpa att tänka på att miljoner tonåringar över hela världen går igenom puberteten just nu och de upplever samma saker som du gör. Och att det kommer att gå över. Du kommer inte att sitta fast i denna känslomässiga berg- och dalbana för evigt.

Hur man hanterar känslomässiga förändringar

Rephoppning
Var aktiv

Endorfinerna som utsöndras vid fysisk aktivitet hjälper till att förbättra ditt humör och gör att du känner dig mer energisk och positiv.

Textmeddelande
Dela med dig av dina känslor

Att prata med någon som du litar på om vad du går igenom hjälper dig att inte känna dig så ensam och dessutom ger det dig lite perspektiv på saker och ting.

Sömn
Sov mycket

Om du inte sover tillräckligt, kommer humörsvängningarna bara att bli värre så fuska inte med sömnen.

Yoga
Slappna av mer

Genom att hitta saker som gör att du slappnar av så kan hela denna fas bli så mycket enklare. Prova promenader, yogaövningar eller att gosa med husdjur.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer