Kompisar

Det är inget att sticka under stol med: puberteten är tuff. Men den är svår på grund av flera skäl och allt är inte kopplat till mensen.

Problem med självkänslan är ett av de största hindren under tonåren (och resten av livet), så det är otroligt viktigt att du hittar sätt för att må bättre med dig själv.

Problem med tonåringars självkänsla kan inte ignoreras. Om din inre röst alltid underminerar dig, vidta åtgärder. Om du låter det gå för långt kan du bli tillbakadragen och isolerad. Eller så kan du försumma dina kompisar eller skolarbetet. Problemen kan till och med komma till uttryck via ätstörningar och självskadebeteenden.

Vad är det som orsakar låg självkänsla? Tja, till att börja med är det att du sätter för stora krav på dig själv. Det är naturligtvis jättebra att ha ambitioner, som att vilja styra landet eller att bli en framgångsrik teknologientreprenör. Men om det verkliga livet är tusen miljoner mil från dina mål, kan stressen få dig att känna dig helt förkrossad. Så slappna av och sätt inte så stor press på dig själv. Sikta på att vara så bra du kan just för stunden.

Om du känner dig lite deppig, kan du prata igenom det med någon som du litar på och känner dig trygg med, som ett äldre syskon, moster/faster eller en vän till familjen eller skolkuratorn. På lång sikt kommer din öppenhet om bekymren att sätta dem i ett perspektiv och till slut kommer de kanske inte att vara så himla viktiga. Och kommer du ihåg allt det där du läst om att träning och motion ger en endorfinkick och förbättrar humöret? Det är sant så nu är det dags att aktivera sig.

Skäl till att du känner dig lite deppig

Håll dig borta från sociala medier
Sociala medier

Att dela ditt liv på Facebook är kul men det kan även göra dig ganska olycklig, särskilt om du blir utsatt för troll. Försök hålla dig borta från sociala medier lite och umgås med riktiga människor istället.

Kroppsideal
Kroppsideal

Vi bombarderas med orealistiska bilder av den ”perfekta figuren”, så det är inte så konstigt att du mår lite dåligt över din kropp som precis håller på att utvecklas. Du måste komma ihåg att alla ser lite märkliga ut när de är i tonåren.

Elaka kompisar
Elaka kompisar

Bryr de sig om hur du mår? Är de lojala? Är de förstående till att du inte vill göra vissa saker? Om svaret på dessa är nej, tja, då är det inte så konstigt att du mår lite dåligt. Dags att byta kompisar!

[Källor]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer