En bild för kampanjen Own Your Cycle

450. Så många menscyklar, i snitt, upplever en kvinna under sin livstid. Under cykelns olika faser förändras hormonnivåerna i samma takt som vårt allmänna välmående. Vår energi, sexualdrift, hunger – ja, till och med kroppsstyrka skiftar samtidigt som hormonbalansen i kroppen gör det.

Vi vet att den som har koll på sin menscykel, som vet vad hon kan förvänta sig – inför och under –cykelns olika faser, har betydligt större chanser att maximera sitt välmående. Samtidigt kan vi konstatera att kunskapsluckorna är stora och att många önskar att de visste mycket mer.

Rapporten Own your cycle är framtagen i samarbete med TNS Sifo för att illustrera svenska kvinnors mående, kunskap, vanor och attityder kopplat till deras menscykel – i hopp om att bidra till värdefulla diskussioner, fördjupad kunskap och ökad förståelse. Målet är att hjälpa fler att ta ägarskap över sitt välmående genom att förstå hela sin cykel.

Innehållet i rapporten är fritt att använda i privat eller medialt syfte, med hänvisning till Libresse/Sifo. För presskontakt eller högupplösta bilder, vänligen besök Essitys (bolaget bakom Libresse) pressrum.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–28 november 2022. Totalt intervjuades 1031 svenska kvinnor i åldern 16–60 år som har mens. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Rapportens innehåll