Illustration av en tjej i badet som håller en spegel för att titta på sin föränderliga kropp - Libresse

De fysiska förändringarna du går igenom under puberteten, kan göra att du undrar över det mesta. Här är några exempel:

Om puberteten var en person, vilken kroppsform skulle den ha?

Det skulle vara bra om det fanns ett rakt svar. Människor växer i olika takt och på olika ställen, men det kan vara svårt att komma ihåg det när alla på Instagram verkar se likadana ut. 

Du kanske märker att du går upp ett par bh-storlekar på några få månader, men att dina jeans fortfarande passar dig. Eller du kanske märker att dina trosors resårband gräver sig ner i dina höfter, men att du knappt ens behöver en bh. Under puberteten brukar kroppen bli kurvigare, men hur, när och var det händer varierar från person till person. 

Det kan kännas som något ganska främmande när du får en vuxen kropp, men fortfarande känner dig som ett barn. Naturen kommer att göra sin grej under alla omständigheter, men det finns sporter som stöttar din pågående kroppsliga utveckling, och kläder du kan ha som passar dina former. 

Bröst brukar vara en av de första sakerna som ändras, och hårda bröstvårtor är ett tidigt tecken på att de kommer att börja växa. Bröst har sina egna personligheter vanligtvis börjar det ena växa före det andra. En viss skillnad i storlek är därför helt normalt. 

Bild på två tjejer som går ner för en stig och tittar på sina mobiltelefoner - Libresse

Jag tvättar och ändå har jag finnar. Varför?

Ditt utseende påverkar självförtroendet. Så det är inte konstigt att akne kan bli en stor grej som påverkar självkänslan. 8 av 10 personer får det vid något tillfälle, så det är ännu vanligare än man tror. 

Hormoner och genetik är ett par anledningar till att vi kan få blemmor på vårt ansikte, bröst, nacke eller rygg under puberteten. De beror inte på att vi inte tvättar oss ordentligt. 

Om din hud är mycket inflammerad eller om du blir orolig över hur lång tid det tar innan det går över, kan du besöka en hudläkare, titta på vilken kost som är bra för dig, eller tala med en läkare om eventuell medicinering. 


GIF av en tjej som tittar chockerat i spegeln på en finne i ansiktet - Libresse

Jag har en mörkare mustasch än min storebror

Ansiktshår. Håriga ben. Könshåret utom all kontroll. Allt det är vanligt i puberteten och senare med. Så vad ska man göra åt det? 

Tja, svaret är vad du vill! Det spännande med puberteten är att din kropp alltid kommer att vara din, så du måste göra vad som känns rätt för dig. Det finns inget rätt eller fel svar när det gäller att bestämma vad man ska göra med könshår, hår under armarna eller navelludd. 

Om du vill prova hårborttagning eller en trimning är det värt att fundera på det. Din mamma/syster/kompis kan ha försökt något de skulle kunna rekommendera.

Du kanske har hört talas om att vissa människor blir vaxade eller får hårborttagning. Det kan göra rätt ont med biverkningar som rodnad, irritation eller blåmärken.  Fråga dig själv innan du gör det: ”Gör jag det för mig?” eller för att du känner dig pressad. 

Illustration av en tjej som tar av sig sin bh på en blå bakgrund - Libresse

Varför är jag större än tidigare?

Fett (som för övrigt faktiskt är bra eftersom vi behöver det i vår kost och i våra kroppar så att vi kan fungera som vi ska), muskler och ben – allt förändras under puberteten och det påverkar kroppens former. 

Det är inte alltid lätt att ta till sig den föränderliga formen! Det här är en viktig tid och du behöver ge din kropp näring.

Se hudbristningar (de tigerremsor som kan dyka upp på dina vader, lår, höfter, bröst – praktiskt taget var som helst) som tecken på framgång. Våra kroppar gör precis det som de ska göra. 

Ingen sa att det skulle vara lätt, men att lära sig att acceptera hur unik du verkligen är och vilken otrolig grej kroppen egentligen är, kommer att bidra till att bygga upp självkänslan.


GIF av en tjej som håller för näsan med fingrarna på grund av en dålig lukt - Libresse

Kan du lukta något?

Under puberteten sätter våra apokrina svettkörtlar igång, vilket gör att vi luktar annorlunda än tidigare – speciellt under armhålorna och runt ljumskarna. Även om dessa lukter kan vara mer märkbara så är de helt naturliga. Och om du håller dig till en vanlig hygienrutin så kommer de inte att bli något negativt.

Om du duschar kommer du att hålla dig ren och känna dig fräsch. Du lär nog vilja använda deodorant, speciellt om du idrottar mycket. 

Slidor är perfekt inställda för att hålla sina pH-nivåer i balans, så vi rekommenderar inte att du tvättar insidan. PH har att göra med din slidas surhetsnivå. Det här låter konstigt, men hälsosamma nivåer innebär bra bakterier där nere.

Det finns några bra produkter specifikt för den känsliga V-formade zonen (området kring din slida samt V-formen som du ser när du står framför spegeln).  


GIF som visar olika typer av illustrerade slidor - Libresse

Hur vet jag om min klitoris och mina blygdläppar är normala?

Alla ser vi olika ut och även i underlivet! Men vad som är normalt är svårt att veta. Det beror på att vi sällan, i motsats till människors ansikten (som vi ser överallt), får tillfälle att titta på hundratals slidor (såvida vi inte arbetar som gynekolog eller med intimsmyckning, ”vajazzling”). 

Du kanske inte har mycket att jämföra med, men vi kan stilla din oro – precis som ansikten ser inga slidor likadana ut. Och vi bör fira den mångfalden.

För att bli bekant med hur du ser ut behöver du bara en spegel. Ju mer du tittar på ditt underliv, desto mer välbekant blir det. 

Regelbundna hälsokontroller är alltid en bra idé. Det är jättebra att tidigt göra det till en vana att regelbundet besöka ungdomsmottagningen, din läkare eller en gynekolog.

Och kom ihåg att fråga om du undrar över något. Om du är för generad för att prata med din mamma, syster eller moster, påminn dig om att de alla har gått igenom puberteten. De kommer nog ihåg förändringarna och hur jobbiga de kunde kännas. 

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer